'Muğla'nın Bez Bebeği' Kadınların Elinde Hayat Buluyor

Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğünün projesi kapsamında Yatağan ilçesi Bozüyük Mahallesi'nde 'Muğla bez bebek' yapımı kursu açıldı.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde "Muğla bez bebeği" yapımı kursu kadınlar tarafından ilgi görüyor.

Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Muğla'nın yöresel farklılıklarını ortaya çıkarmak ve tanıtmak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan, "Muğla Bez Bebeği Yapımı Projesi" Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi'nde başladı.

Mahallede yaşayan ve büyük bir çoğunluğu ev hanımlarının katıldığı kursta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen "Muğla bez bebeği" yapımı öğretiliyor. Kurslarda yapımı öğretilen yöresel giysiler giydirilmiş bebekler, kursun ardından kadınların ailelerine ekonomik katkı sağlamak için satılacak.

Dizi ve film çekimleri nedeniyle yerli turistlerin ve tarihi doğal dokunun korunması nedeniyle de yabancı turistlerin ilgisini çeken Bozüyük’te, bölge ekonomisinin kalkınması için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından mahalleye yerleştirilen stantlarda, kursiyerlerin hazırladığı bez bebekler yer alacak.

Kursun usta öğreticisi Hasan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla bez bebeklerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli olduğunu söyledi.

Tescillenen bebeklerin üretilmesi ve satılması için en uygun yerlerden birinin, doğal yapısını koruması nedeniyle Bozüyük olduğunu kaydeden Şimşek, kursun önümüzdeki dönemde Bozüyük'teki kadınlara önemli bir istihdam sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Bez bebeklerin ahşap gövde üzerine kadınların tek tek elleriyle işledikleri, makine kullanmadan hazırladıkları folklorik şalvar, kanaviçe motifleri, iç elbiseleri, eteklerinin giydirildiğini anlatan Şimşek, son olarak bebeklerin bindallı, cepken, altın kolye, fes, lira ve çiçek süsleriyle hazır edildiğini söyledi.

- Bez bebeğe "bez efe" geliyor

Şimşek, Bozüyük'te yaptıkları bebeklerin diğer bölgelerde yapılan bez bebeklerden farklı olduğunu kaydederek, "Bu bebeklerin en önemli özelliği koyduğumuz yerde sabit bir şekilde ayakta durmalarıdır. Diğer bez bebekler dayanaksız duramadığı için evin içerisinde bile kaybolabiliyordu. Bakanlık tarafından artık bunlar 'Muğla bez bebeği' olarak tescillendi. Bez bebeklerimiz, kadınlarımız tarafından hazır edildi. Bu bebeklerin yanına bir de 'bez efe'leri yaparak projemizi tamamlayacağız." diye konuştu.

- Hem hobi hem aile bütçesine katkı

Bozüyük Mahalle Muhtarı Vahdet Beçin de mahalledeki kadınların hobilerini uygulayabileceği ve aile ekonomisine katkı sağlayabileceği kursların girişimler sonucunda mahallelerinde açıldığını söyledi.

Kadınların kursta birbirleriyle olan samimiyetlerinin arttığını, kadınların bu samimiyetlerini esnaflıklarına yansıtmalarını dileyen Beçin, "Bozüyük, mahallede çekilen dizi, film ve doğal güzellikleriyle birçok kişinin ziyaret ettiği yer. Bu yüzden, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının bölge ekonomisine katkı sağlaması için mahalleye yerleştirilen stantları, kursta yapılan bez bebeklerle doldurmamız gerekiyor. Bu yüzden bu projenin mahallemizde olmasını çok istedik. Kursiyer kadınlarımız çok becerikli olduğu için güzel eserlerin ortaya çıkacağına inanmaktayım." dedi.

Kursiyerlerden ev hanımı olan Şükran Karaman, evdeki işlerinin bitmesinin ardından oluşan boş zamanda canının sıkıldığını ve bu sıkıntıyı gidermek, aynı zamanda da gelir elde etmek için bez bebek kursuna katıldığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Bütçemize katkı olsun diyerek bu kursa katıldım. Güzel bir çalışma oluyor. Yaptıkça daha güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bu zamana kadar benzer birçok kursa katıldım ama bez bebek kursuyla başka duygular yaşıyoruz. O yüzden her bebek değişik çıkıyor. Daha sonra burada yaptığımız bez bebekleri mahallemizdeki stantlarda satacağız."
Kaynak: AA