'10. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi Ve Fuarı'

Ulaşım sektöründeki yeni ürün ve teknolojilerin sunulacağı önemli bir platform olma niteliği taşıyan etkinlikle akademik konu başlıkları ile katılımcılar, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir bilgi alışverişinin sağlanması hedefleniyor İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: 'Artık ulaşım, bir medeniyet ve kültür demek. Eğer ulaşım yoksa bir şehirde belki de hiçbir şey yoktur' 'İstanbul aslında kendisi bir ulaşım köprüsü. Asya ile Avrupa buluşmasının adıdır İstanbul. Tabii aynı zamanda bir kültür köprüsüdür. O manada baktığımızda ulaşım İstanbul için daha önemli hale geliyor' 'Büyükşehir olarak şu anda bütçemizin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma ayırıyoruz'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ulaşımın artık bir medeniyet ve kültür demek olduğunu belirterek, "İstanbul aslında kendisi bir ulaşım köprüsü. Asya ile Avrupa buluşmasının adıdır İstanbul. Tabii aynı zamanda bir kültür köprüsüdür. O manada baktığımızda ulaşım İstanbul için daha önemli hale geliyor." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen "10. Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nın açılışında konuşan Uysal, önceleri ulaşımın dünyada güvenlik anlamında önem arz ettiğini söyledi.

Geçmişte bir yerden bir yere giderken ulaşım güvenliği varsa problem yaşanmadığını dile getiren Uysal, "Artık ulaşım bir medeniyet ve kültür demek. Eğer ulaşım yoksa bir şehirde, belki de hiçbir şey yoktur. İstanbul aslında kendisi bir ulaşım köprüsüdür. Asya ile Avrupa buluşmasının adıdır İstanbul. Tabii aynı zamanda bir kültür köprüsü. O manada baktığımızda ulaşım İstanbul için daha önemli hale geliyor." diye konuştu.

- "Ulaşım birinci öncelikli konumuz"

İstanbul'da ulaşım konusunda geçmiş dönemlerde eksiklikler olduğuna ve bu konuda ihmallerin yaşandığına dikkati çeken Uysal, şöyle devam etti:

"Biz kıtalar ve kültürler arası köprü olacağız diyorsak İstanbul'da ulaşımı en önemli konu yapmak durumundayız. Büyükşehir olarak şu anda bütçemizin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma ayırıyoruz. Ulaşım birinci öncelikli konumuz. Hükümetimizin de öncelediği konular arasında. Ulaştırma Bakanlığımızın İstanbul ulaşımında gerek Üçüncü Köprü gerekse Marmaray gibi projelerde çok önemli katkıları var."

Ulaşımdaki problemlerin, akademi dünyası, özel sektör, yerel yönetimler ve hükümetin bir araya gelmesi halinde çözüleceğini dile getiren Uysal, "Bu dört grup bir araya gelirse çok önemli işler başarır. Tabii bu dört grup bir araya geldikten sonra bir de ulaşımın birbiriyle entegre olması konusu var. Deniz, hava, kara, demiryolu, raylı sistem ulaşımı, yani bunların hepsi bir araya gelirse önemli hale gelir. Bunu çözebilirsek o zaman şehirlerde önemli bir şeyler yapmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Uysal, ulaşım konularından sadece birini öne çıkarıp diğerleriyle entegrasyonunu sağlamamanın tek başına bir çözüm getirmeyeceğini vurguladı.

- "Metro ağı İstanbul'da bin kilometreye ulaştığında önemli bir problemi çözmüş olacak"

Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda en fazla önem verdikleri konunun başında metro yatırımlarının geldiğini aktaran Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçmişte 45 kilometre olan ve şu anda 150 kilometreyi geçen, önümüzdeki yıllarda 300 kilometreyi bulacak olan metro ağı, İstanbul'da bin kilometreye ulaştığı takdirde önemli bir problemi çözmüş olacak. Ama sadece metronun bin kilometreye çıkması, tek başına bir şey ifade etmeyecek. Eğer biz bunu karayolu, denizyolu hatta insanların yürüme ve bisiklet yollarıyla entegre etmiş olsak o zaman çok şey ifade edecek. Şu anda bu tür toplantı ve konferanslarda bir araya gelen paydaşlar bunu tartışmış olacak. Ayrıca bu ulaşım konuları tartışılırken entegrasyon çalışmalarında artık teknoloji de ilave edilirse çözüm kolaylaşır. Eğer bu konularda eksik bırakılırsa yine çözüm bulunmuş olmuyor."

Bu yıl ki toplantılarda kardeş şehir Moskova'nın da yer aldığını, tıpkı İstanbul gibi bu tür konuların Rusya'nın başkentinde de ele alındığına inandığını anlatan Uysal, "İstanbul'da geçmişte ulaşım ihmal edilmiş olsa da bu kadar kalabalık, bu kadar yoğun bir şehirde aynı zamanda iki kıta arasında köprü olan bir şehirde yapılanlar, belki dünyaya da örnek olabilecek. Problemde çıkış köprüsü olarak görülecek. Dünyada medeniyet ve kültür adına yapılacak çalışmalara önemli bir katkısı olacak. İki gün boyunca sürecek bu toplantının İstanbulumuz, ülkemiz adına ve dünyada bu problemin çözümüne katkısı olacağına inanıyorum. Gerçekten işimiz demiryolu, metro, raylı sistem olsa da medeniyet ve kültür adına bir katkı sunmaktır. Eğer bunları başarırsak gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağımız düşünüyorum."

Daha sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile sahneye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, kongre ve fuar için sponsor olan firmaların yetkililerine plaket sundu.

Açılışı kurdelesi kesildikten sonra hatıra fotoğrafı çektiren protokol üyeleri, fuar alanını gezdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde "4I: Innovation (İnovasyon), Integration (Entegrasyon), Information (Bilgi Sistemleri), Intelligence (İş Zekası)" temasıyla hazırlanan etkinlik, ulaşım sektöründeki yeni ürün ve teknolojilerin sunulacağı önemli bir platform olma niteliği taşıyor.

Ulaşım alanındaki yeni teknolojilerin ve stratejilerin aktarılması için akademik konu başlıkları ile katılımcılar, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir bilgi alışverişi sağlamayı hedefleyen etkinlik, 4 Kasım'da sona erecek.
Kaynak: AA