İzmir'de Tıp Literatürüne Girecek Olay

Çocuk yaşta tedavi edilmesi gereken kalp hastalığı İzmirli Hatice Eskin’de 55 yaşında bulgu gösterdi. Tıp literatürüne girecek hasta ameliyatla sağlığına kavuşurken, hastane personeli kalbine pil takılan ve çocuk yaşta görülen hastalığını yenen hastaya ‘Pilli Bebek’ lakabını taktı.

İzmir'de Tıp Literatürüne Girecek Olay
Tıp literatüründe ender yaşanabilecek bir durum İzmir’de görüldü.

Normal şartlarda yeni doğan çocuklarda görülen ve çok erken yaşta tedavi edilmesi gereken kalp kapakçığı deliği ve deformasyonu hastalığı 55 yaşındaki Hatice Eskin isimli vatandaşta görüldü.

Eskin, bir kaç şikayetinin ardından Özel Medifema Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümüne başvurdu. Eskin’in bu durumu doktorları bile şaşırtırken, hasta hemen ameliyat edildi. 55 yaşındaki hastanın ameliyatla kalbine pil takıldı ve Hatice Eskin sağlığına kavuştu.

Ona ‘Pilli Bebek’ diyorlar

Hastane personeli ve hasta yakınları ise kalbine pil takılan Eskin’e ‘Pilli Bebek’ lakabını taktı. Eskin’in ameliyatını gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hakkı Kazaz ise tıp literatürüne göre farklı bir durum olan bu olayı ve hastalığın tedavisini anlattı. Hastalığın normal şartlarda çocuk yaşta tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kazaz, Eskin’de görülen durumun anormal olduğunu ifade etti.

Yüksek riskli bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Kazaz, “Atriyoventriküler (AV) kanal defekti ismi verdiğimiz hastalık, kalbin hem üst dolaşımı hem de alt dolaşımının ortak birleştiği duvarda delik olmasıdır. Bu hastalık genellikle çocukluk çağında saptanan ve ilk 5 yaş içerisinde ameliyat edilerek tamamen kapatılması istenilen bir hastalıktır; çünkü hastalık ilerleyen yaşlara kaldığı zaman, ileri kalp yetmezliği ve akciğerin basıncının yükselmesiyle kalp kapakçıklarının birbirine dayanmasıyla kapakçıklarının fonksiyonunun bozulması sonucu seyrediyor. Genellikle de ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalığın Hatice Hanım’da bu yaşına kadar çok da bulgu vermeden görülmüş olması, ayrıca hastamızın 3 çocuk doğurmuş olması tamamen bu hastalık bazında ilginçtir. Normalde 30’lu yaşlar civarında bu hastaların sıkıntı yaşaması, hatta can kaybı yaşanması beklenir. Hastamızda bir iki yıldır kalp yetmezliği ve akciğer ile ilgili sıkıntıların ortaya çıkmasıyla hastalık fark edildi. Biz de hastalığın detaylarını anlattıktan sonra çok yüksek riskli bir ameliyat olmasını önerdik” dedi.



Hasta normal yaşamına devam etti

Uyguladıkları tedavi aşamasını da aktaran Kazaz, “Ameliyatta, kalp kapakçıklarının da arasını ayıracak şekilde üst ve alt odacıkların birleşme noktası ve mesafeyi suni bir yamayla kapattık, kalp kapakçıklarının normal fonksiyonlarına dönmesini sağladık ve kalp ile akciğerin işlevini normal sürdürebilmesi için var olan şekil bozukluklarını düzelttik. Burada bir kalp kapakçığını tamamen onarma şansımız oldu. İkinci kapakçığı ise değiştirmek zorunda kaldık; çünkü yaş ile beraber kapakçıklar deforme olur hatta taşlaşır. Dolayısıyla suni kalp kapakçığı takarak hastayı sağlığına kavuşturduk. Şu anda performans olarak 10 gün sonunda hastamız normal hayatına dönmüş vaziyette. Önümüzdeki bir yıl içerisinde de normal hayat aktivitesinde yüzde 30 ila 40 arasında bir artışla yaşantısına devam etme şansı oluştu” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA