15 Temmuz'daki 'Rütbeli Havacılar'ın Davası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk eden, aralarında eski Yalova Hava Meydan Komutanı ile kalkışma gecesi görev yapan helikopter pilotlarının da bulunduğu tamamı rütbeli 10'u tutuklu 16 sanığın yargılanmasına sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a sevk eden, aralarında eski Yalova Hava Meydan Komutanı ile kalkışma gecesi görev yapan helikopter pilotlarının da bulunduğu 10'u tutuklu 16 sanığın, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılması istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmada tutuklu sanıklar, dönemin Hava Meydan Komutanı albay Metin Yıldırım ile burada görevli eski rütbeliler kurmay binbaşı Mehmet Gürler, yüzbaşı Serdar Madran, üsteğmen İsa Akar, teğmenler Sabri Çalışkan ve Faruk Şimşek, astsubay Hasan Yıldırım, Kıdemli Başçavuş Alaettin Mercan ile Hava Harp Okulu Komutanlığı'nda dönemin 5. Filo Komutanlığı'nda görevli helikopter pilotları üsteğmen Hasan Kaya, üsteğmen Tuncay Yıldırım ile 6 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski üsteğmen İsa Akar, 15 Temmuz'da kendisini Hava Meydan Komutanı albay Metin Yıldırım'ın aradığını ve acil birliğe gelmesini söylediğini belirtti.

- Eski albaydan "20 sandık mermi çıkacak" emri

Bunun üzerine 22:30 sıralarında birliğe gittiğini anlatan sanık Akar, "Cephanelik önüne gittiğimde cephaneliğin açık olduğunu gördüm. Albay Metin Yıldırım resmi kıyafetliydi. Bana çelik yelek adedini sorması üzerine 25 olduğunu belirttim. Acilen çelik yelekleri istediğini söyledi. Kadir Fırat'la çelik yelekleri alıp cephanelik önüne getirdik." şeklinde savunma yaptı.

Eski albay Metin Yıldırım'ın kendilerine "20 sandık mermi çıkacak sizde yardım edin" dediğini söyleyen sanık Akar, savunmasına şöyle devam etti:

"Albay Yıldırım turuncu alarma geçiyoruz dedi. Öğrencilerin İstanbul'a intikal edeceğini söyledi. Metin Yıldırım'ın bize karşı 'Polise güvenemeyiz' söylemini hatırlıyorum. Mermiler ve dağıtımıyla ilgili sorumluluğum yoktur. Yıldırım bize dönerek güvenlik ekibini toplayın ve silah alın dedi. Bana 'Çözüm üretsene git kamuflajını giy gel' dedi. Odama giderek kamuflajımı giydim. Toplanma bölgesinde toplanmaya çalıştık. Ben askerlere tedbir amaçlı mermi aldırmadım, koğuştan çıkarmadım."

Darbe girişimi esnasında hiçbir eyleme katılmadığını iddia eden sanık Akar, tahliyesini talep etti.

-İddianameden

FETÖ/PDY'nin kuruluşu, yapısı, örgütlenmesi ve devlet organlarına sızma yöntemlerinin anlatıldığı iddianamede, Yalova Hava Meydan Komutanlığı ve İstanbul/Yeşilköy Hava Harp Okulu Komutanlığı personeli olan sanıkların, darbeci askeri kanadın İstanbul'daki fiili hakimiyetini sağlamak ve onları takviye etmek amacıyla sanık Hava Meydan Komutanı kurmay albay Metin Yıldırım'ın talimatı ve yönlendirmesiyle bir grup Hava Harp Okulu öğrencisini mühimmatlarıyla otobüse bindirerek İstanbul'a naklettikleri aktarılıyor.

İddianamede, nakil amacıyla hazırladıkları ikinci grubun ise darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle İstanbul'a gönderilemediği belirtiliyor. Sanıklardan helikopter pilotları Tuncay Yıldırım ve Haşan Kaya'nın, silahlı ve teçhizatlı helikopterle İstanbul'a personel naklettikleri aktarılan iddianamede, suçtan zarar gören Beşiktaş'ın stadı Vodafone Arena'ya da helikopterlerle inilerek, işgal edilecek bölgelere ekip göndermeye çalışıldığı kaydediliyor.

İddianamede, sanıkların bu eylemleri nedeniyle "gece vakti iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçunu işledikleri vurgulanarak, darbe girişiminin başarısız olması üzerine Yalova'ya geri döndükleri anlatılıyor. Bazı sanıkların terör örgütüyle bağlarını kabul ettikleri aktarılan iddianamede, sanıkların geneli açısından terör örgütüyle aralarında süreklilik ve çeşitlilik arz edecek şekilde organik bağ bulunduğu ifade ediliyor.

- İstenen cezalar

İddianamede sanıkların, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, ayrıca Tuncay Yıldırım ve Hasan Kaya'nın "terör örgütünün faaliyeti kapsamında cebir kullanarak kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle ve kamu görevi gereği elde bulundurulan araç ve gereçlerle gece vakti silahla ve birden fazla kişi tarafından iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıldan 8'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Kaynak: AA