58 Yıldır Radyo Tamir Ediyor

Edirne’nin Keşan ilçesinde 58 yıldır radyo tamir eden 77 yaşındaki İlyas Arslan’a, meslek hayatının 40 yılı boyunca dükkanında bulunan radyo adeta mesai arkadaşı oldu.

58 Yıldır Radyo Tamir Ediyor
Mesleğinin teknoloji karşısında her geçen gün eriyip bittiğini ifade eden İlyas Arslan, var olan ustalarının işi bırakmasının ardından mesleğin sona ereceğini söyledi.



1959 yılında eğitim alarak bu işe başlayan Arslan, “77 yaşındayım, askerden sonra bu mesleğe başladım. Askerde telsizciydim. Milli Eğitim Bakanlığının mektup ile öğretim sistemi vardı, oradan sertifika aldım. Eğitimini aldım ve ustanın yanında yetiştim. Çırak olarak başlayıp devam ettirdim. Teyp, radyo tamiri yapıyoruz. 58 senedir bu işi yapıyorum ve geçmişe göre her şey değişti. 30 yıl önceki cihazlar yok artık. Olsa bile parçalarını bulamadığımızdan dolayı tamirini yapamıyoruz. Mecburen eski radyo ve teypleri yedek parça bulabilmek adına bulunduruyoruz.” dedi.

“Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter”

Eski cihazları hâlâ tamir için getirenlerin olduğunu ifade eden Arslan, şunları söyledi: “Baba yadigarı, dede yadigarı gibi hediye ve hatıra ürünleri tamire geliyor. Çok eskilerde zaten yayın yok. Yayıncılık tamamen FM’e geçti. Eski radyolar; orta, uzun ve kısa dalga olarak geçiyorlar. Mesleğin yaşaması için usta yetişmiyor, çırak yok. Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter.”

Arslan, şöyle devam etti: “Çok eski teypler var hâlâ çalışır durumda. İlk çıkan radyolar var lambalı. Kristali bozulduğu zaman bulamıyoruz. Gramofonların tamirini yapamıyoruz. Çünkü onların da iğneleri bulunmuyor. Taş plak çalıyordu, artık yok.”

“Günümüzde radyo üretimi yok artık”

Radyo kullanımının yıllar içerisinde azaldığını dile getiren İlyas Arslan, “Gerçek anlamda radyo kullanıcıları hâlâ var. Günümüzde radyo imal edilmiyor, radyo üretimi yok artık. Şimdi telefonlarda radyo var. Benim burada dinlediğim radyo 40 seneden beri çalıyor. Bizim yaşlarımızdaki insanlar bu tip cihazlar kullanıyorlar. Ama gençler eski şarkıları, eski türküleri telefonlardan dinliyor ve günümüzdeki müziklere karşı doydu artık. Çünkü anlamı yok o müziğin. ‘Ben seni sevdim, ben seni aldım.’ bu kadar. Eski bir şarkı veya bir türkünün; verdiği mana, yaşanmış şeylerden çıkıyor.” şeklinde konuştu.

“Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın”

Arslan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın. Onun içindeki çekim alanı daha geniş. Telefonlar internet üzerinden yayını alıyorlar. Müzikten anlayan bir plak, bir şerit bant, bir de normal kaseti dinler ve arasındaki farkı anlar. Eğer müzikten anlıyorsa.”
Kaynak: İHA