Libya'daki Krize Çözüm Arayışları

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Suveyhli ile bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhli ile bir araya geldiği bildirildi.

Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Tunus'ta katıldığı diyalog görüşmelerinin ardından başkent Trablus'a geçen Selame, Suveyhli ile bir araya geldi. İkilinin Tunus'ta yürütülen müzakere süreci başta olmak üzere Libya'daki siyasi gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

Suveyhli, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Suheyrat Anlaşması'nda değişikliğe gidilmesiyle ilgili müzakerelerin sonuç vermesi için uluslararası toplumun, dışarıdan veya içeriden yapılan engelleme girişimlerine müdahale etme vaadini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Selame de Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Siyasi Diyalog Komisyonu ile Devlet Yüksek Konseyi Diyalog Komisyonu arasında Tunus'ta, siyasi anlaşmanın düzenlenmesi için yapılan ikinci tur görüşmelere ve sonuçlarına değindi.

Görüşmelerde tartışmalı bazı noktaları uzlaşıya götürecek iyi bir ilerleme kaydedildiğine işaret eden Selame, istenen sonuçları elde edinceye kadar müzakere sürecini devam ettirmek için uluslararası ve bölgesel çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini belirtti.

Selame, ortak komitenin dünkü toplantısında Suheyrat Anlaşması'nın yeniden düzenlendiğini, tüm anlaşmazlık noktaları ile anlaşılan hususların belirlendiğini açıklamıştı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ile TM heyetleri, 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmanın maddelerinde, BM Libya Özel Temsilcisi Selame'nin önerdiği eylem planına uygun değişikliklerin yapılması konusunu ele almak üzere 26 Eylül'de Tunus'ta diyalog görüşmelerine başlamıştı.

Selame, önerdiği eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliğinden oluşan dörtlü komisyon da Selame'nin Libya'daki eylem planını onaylamıştı.
Kaynak: AA