7,2'Lik Depremde Ortaya Çıktı 47 Yıldır Şifa Dağıtıyor

Gediz'de 1970 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Emet'te ortaya çıkan ve kendiliğinden yosun ürettiği için 'yosunlu termal su' olarak anılan kaynak, 47 yıldır şifa arayanları ağırlıyor Emet Termal Otel Müdürü Sezer: 'O günden beri havuzun tabanından sıcak su kaynamaya devam ediyor. Aynı zamanda kendiliğinden yosun üretiyor. Güneşli havalarda ise bu yosun yüzeye çıkıyor. Bu suyun sıcaklığı yaz aylarında da kış aylarında da 39 derece'

MUHARREM CİN - Kütahya'nın Gediz ilçesinde 1970 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Emet ilçesinde ortaya çıkan ve kendiliğinden yosun ürettiği için "yosunlu termal su" olarak anılan termal kaynak, 47 yıldır şifa dağıtıyor.

Emet Belediyesi, bölgedeki vatandaşların şifa buldukları termal kaynağı, Hamam Mahallesi'ndeki bulunduğu yerde 1992'de açık havuza dönüştürdü. Yaz-kış 39 derecelik su sıcaklığını koruyan termal kaynak, rahatsızlıklarına şifa arayan çok sayıda kişiyi ağırlıyor.

Mülkiyeti belediyeye ait olan ilçedeki 250 yatak kapasiteli termal otelin müdürü Ramazan Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emet'in şifalı kaplıca suları dolayısıyla Türkiye'nin önemli termal sağlık merkezlerinden olduğunu, yurt içinden ve yurt dışından her yıl binlece kişinin şifa bulmak için ilçeye geldiğini söyledi.

Emet'te en çok ilgiyi ise büyük depremin ardından çıkan yosunlu termal suyun gördüğünü vurgulayan Sezer, şöyle konuştu:

"Bu su ilk kez 1970 yılında Gediz'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından kendiliğinden kaynamaya başlamış. O dönemlerde bu yosunlu suya giren insanların şifa bulması üzerine ilgi görmeye başlamış. Bunun üzerine de Emet Belediyesi 1992 yılında etrafını çevirerek havuz haline getirmiş. O günden beri havuzun tabanından sıcak su kaynamaya devam ediyor. Aynı zamanda kendiliğinden yosun üretiyor. Güneşli havalarda ise bu yosun yüzeye çıkıyor. Bu suyun sıcaklığı yaz aylarında da kış aylarında da 39 derece."

- "Yosunlu termal su dünyada sadece Hollanda ve Emet'te"

Yosunlu havuzu araştırmak için üniversitelerden akademisyenlerin geldini aktaran Sezer, "Çeşitli üniversitelerden akademisyenler yosun havuzuyla ilgili araştırmalar yapmak için su ve yosunlardan numuneler aldı. Akademisyenlerin bize verdikleri bilgilere göre, özellikleri itibariyle yosunlu termal su dünyada sadece Hollanda ve Kütahya'nın Emet ilçesinde var." ifadelerini kullandı.

Sezer, termal otel ve havuzun yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi ağırladığını, müşterilerinin yosunlu termal suyun başta cilt ve deri rahatsızlıkları olmak üzere, omuz, sırt ve eklem ağrıları ile spor sonrası yaralanmalar ve bunun gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiğini ifade ettiklerini belirtti.

- Şifa arayanlar memnun

Yosun havuzu için Sakarya'dan geldiğini belirten Hasan Aksakal ise yosun havuzunun yararlı olduğunu duyduğu için geldiğini dile getirerek, "Düşme nedeniyle kolumda uzun süredir bir ağrı vardı. Kolumu rahat hareket ettiremiyordum. İlk gün dahi rahatlama yaşadım. Daha çok fayda göreceğime inanıyorum." diye konuştu.

İzmir'den geldiğini söyleyen Mehmet Maltepe de yosun havuzundan yararlanmak için üçüncü kez geldiğini, bugüne kadar gittiği termal merkezlerin içerisinde en fazla buradan fayda gördüğünü dile getirdi.

Kaynak: AA