Burdur'da 'Lavanta Balı' Üretimi Başladı

Lisinia Doğa Projesi kapsamında yaklaşık 650 dekarda yetiştirilen lavantaların yanına konulan arı kovanlarıyla bal üretimi yapılıyor Proje Sorumlusu Sarıca: 'Son dönemlerde doğal ürünler anlamında lavanta balının yurt dışındaki pazarı oldukça yaygın. Aynı pazarın ülkemizde kurulması, hatta lavanta balının yurt dışına ihracatı konusunda çalışmalar yapıyoruz'

Burdur'da sürdürülen Lisinia Doğa Projesi kapsamında 'lavanta balı' üretimine başlandı.

Proje Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Lavanta Deresi Projesi kapsamında bölgede gelir olanaklarını artırmak için farklı yöntemler üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bu çerçevede lavanta balı üretimine ilişkin çalışmalara başladıklarını belirten Sarıca, 'Lavanta balı, yurt dışında değerli bir bal. Ülkemizde de son dönemlerde kıymeti fazlasıyla bilinmeye başlandı. Özellikle lavanta yağı ve kurusunun kullanıldığı pek çok yerde lavanta balı da kullanılabilir.' dedi.

Lavanta balının sağlık açısından faydalarına değinen Sarıca, balın, akciğer ve boğaz enfeksiyonları, Hepatit D ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı kullanım alanı bulduğunu ifade etti.

Sarıca, şunları kaydetti:

'Son dönemlerde doğal ürünler anlamında lavanta balının yurt dışındaki pazarı oldukça yaygın. Aynı pazarın ülkemizde kurulması hatta lavanta balının yurt dışına ihracatı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl 650 dönüm alanda lavanta ekimi yaptık. 52 kovanla 500 kilogram lavanta balı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabileceğiz. Önümüzdeki süreçte balın kilogramını 200 liradan satacağız.'

- Lisinia Doğa Projesi

Burdur merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarındaki alanda hayata geçirilen, Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, Burdur Gölü, Gül, Doğa Okulu, Antikanser, Lavanta Deresi ve Organik Tarım projeleri gibi birçok çalışmayı barındıran 'Lisinia Doğa Projesi'ne, yurt dışından pek çok gönüllü destek veriyor.

Organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali yetiştirilen proje kapsamında, gül ile lavanta suyu üretiliyor.

Çok sayıda ziyaretçisi bulunan proje alanında, ahşap yapıların yanı sıra tedavi ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları ilgi çekiyor.
Kaynak: AA