Zamanında Hastaneye Gidince Hayatı Kurtuldu

İçel'de şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 70 yaşındaki hastanın, karın aort damarında 8,5 santimetre büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık tespit edildi Ameliyatla sağlığına kavuşan hastanın yırtık olan aort damarının yerine suni aort takıldı Ameliyatı yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mart: 'Hasta bilinçli davranmış. Karın ağrısını önemsemeyip hastaneye gelmeseydi, yarım saat içinde ölebilirdi'

İçel'in Tarsus ilçesinde, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 70 yaşındaki Cahit Eltutan'ın karın aort damarında 8,5 santimetre büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık tespit edilirken, suni aort takılan hasta sağlığına kavuştu.

Özel bir hastaneden yapılan yazılı açıklamaya göre, 70 yaşındaki emekli öğretmen Eltutan, evinde rahatsızlanarak şiddetli karın ağrısı şikayetiyle geldiği hastanede muayene oldu.

Çekilen tomografide karın aort damarında 8,5 santimetre büyüklüğünde balonlaşma ve yırtık olduğu anlaşılan Eltutan, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mart ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Yapılan operasyon ile Eltutan'ın yırtık olan aort damarının yerine suni aort takıldı.

Mart, yaptığı açıklamada, yüzde 90 risk taşıyan zorlu operasyonun yaklaşık 2,5 saat sürdüğünü bildirdi.

Ameliyat sırasında yırtılan aort damarının yerine suni aort takıldığını ve karın boşluğunda biriken yaklaşık 1 litre kanın alındığını belirten Mart, Eltutan'ın bir gün yoğun bakım ünitesinde, 2 gün de serviste yattıktan sonra taburcu edildiğini aktardı.

Hastanın hemen hastaneye gelmesinin hayati önem taşıdığının altını çizen Mart, şöyle devam etti:

'Aort damarı, kalbin sol karıncığından çıkan, tüm vücuda temiz kan taşıyan damardır. Aortun balonlaşması, sinsi seyreden, genelde tesadüfen tanısı konulan ancak bazı hastalarda şiddetli karın ağrısı, göbek çevresinde kalp atışlarının hissedilmesi gibi belirtiler verebilen bir sorundur. 60 yaş üstündeki hastalarda, erkeklerde, sigara içenlerde, kalp damar tıkanıklığı olanlarda daha sık görülür. Aort yırtılmasında ölüm riski yüzde 90'dır. Risk grubundakilerin periyodik doktor kontrolüne girmeleri gerekir. Hasta bilinçli davranmış. Karın ağrısını önemsemeyip hastaneye gelmeseydi, yarım saat içinde ölebilirdi.'

Eltutan da hayata yeniden tutunduğunu anlatarak, 'Karın ağrımın, önce böbreklerimdeki taştan kaynaklandığını sandım. Sonra tehlikeli bir durum olduğunu hissettim. Hemen hastaneye geldim. Hastanede daha da kötüleştim. Acilen ameliyata alındım. Şimdi çok iyiyim.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA