Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan 'Sözleşmeli Öğretmen' Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “15 bin sözleşmeli öğretmen alacağız. Ön başvuruları alınmaya başlandı. Bakanlığımızın internet sitesinde yayınlandı şartlar da. 10 Ekim 2016 tarihinde atamalar yapılacak. Kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenlerin hakkı hukuku, ücretleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Başkent Öğretmenevi’nde eğitim muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için bakanlık tarafından yapılan faaliyetlere değinen Bakan Yılmaz, “15 bin sözleşmeli öğretmen alacağız. Ön başvuruları alınmaya başlandı. Bakanlığımızın internet sitesinde yayınlandı şartlar da. 10 Ekim 2016 tarihinde atamalar yapılacak. Gönül arzu eder ki 19 Eylül’de biz öğretmenlerimizi başlatalım. Ancak 15 Temmuz darbesi daha önce öğretmenlerin alan sınavının yapılması gerekiyordu, güvenlik gerekçesiyle alan sınavları ertelenmek zorunda kaldı. Bu ertelenme bir de Kurban Bayramı tatilini araya koyduğunuzda atamaları 10 Ekim’e kaydırmak durumunda kaldık. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumlarında öğretmen kadrolarına atanacaklar. Öğretmen kadrolarına atananlar aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak ve bunlar hakkında adaylık hükümleri de uygulanmayacaktır. Başvuruda bulunmak için KPSS’den atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olma şartıyla devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmaması da gerekmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına Şubat döneminde atama yapılacak bundan sonraki önümüzdeki süreçlerde. Ancak olağanüstü şartların getirdiği ihtiyaçları karşılamak için yapılmış bir öğretmen alımıdır. Bakanlıkça gerekli görülen hallerde de imkan ve ihtiyaçlar çerçevesinde de bu dönemde de atama yapılabilecek” diye konuştu.

“Kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenlerin hakkı hukuku, ücretleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur”

Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yönetmelikte sözlü sınav konularının ağırlıkları, bir konuyu anlayıp, kavrayıp, özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünün dikkate alınacağını, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyetinin bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı dikkate alınacak, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri de dikkate alınaraktan karar verilecektir. Sözleşmeli öğretmenliğe atama için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, çağırdıklarımızın üç katı sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve sözlü sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır. Sözleşmeli öğretmenliğe atama isteğinde bulunanlara en fazla 20 tercih hakkı verilecek. Adaylar başvurularında tercihlerin dışında atamayı kabul edip etmediklerini de belirteceklerdir. Atamalar bakanlıkça il, ilçe veya doğrudan eğitim kurumlarına yapılacak. Ataması yapılan sözleşmeli öğretmenlerle ilgili il veya ilçe milli eğitim müdürleri arasında da sözleşme imzalanacak. İhtiyaç fazlası konumunda bulunan sözleşmeli öğretmenler istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanabilecekler. Kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenlerin hakkı hukuku, ücretleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. Sözleşmeli öğretmenler yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacak. Bunlara hastalık ve diğer mazeret izinleri de verilecektir. Öğretmenlerin sözleşme süreleri birer yıl yapılacak. Bir yılın sonunda sözleşmeleri feshedilmeyenlerin sözleşme süreleri takip eden yıl içinde geçerli olacaktır. 4 yılı geçemeyecektir.”

Yılmaz, öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme takviminin devam ettiğini bildirdi.

“TEOG sınavına giren öğrencilerin yerleştirmelerg ve boş kalan kontenjanlar bugün açıklanacak”

TEOG sınavına değinen Yılmaz, “Yaklaşık TEOG sınavına 1 milyon 168 bin 48 öğrenci katıldı.

TEOG sınavına giren öğrencilerin yerleştirmeleri ve boş kalan kontenjanlar bugün açıklanacak. Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları 15-19 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Yerleştirmeye esas ikinci nakil tercih başvuruları 22-26 Ağustos arasında alınacak. Üçüncü nakil tercih başvuruları ise 29 Ağustos ile 2 Eylül arasında alınacaktır. 5 ile 8 Eylül tarihleri arasında ise il, ilçe yerleştirme nakil komisyonlarınca nakil tercih başvurularının alınması gerçekleştirilecektir. 9 Eylül tarihi itibariyle yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır” açıklamasında bulundu.

“Hiçbir öğrencimiz bu yapının okullarından ayrılması nedeniyle hiçbir mağduriyete uğramayacaktır”

Kapatılan özel okul öğrencilerinin nakil ve diğer işlemlerine ilişkin bilgi veren Yılmaz, “PDY’nin darbe girişiminde bulunması, bu kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin hızlı bir şekilde bu okullardan ayrılmasına neden oldu. Birkaç gün içerisinde binlerce öğrenci terör örgütüne ait bu kurumlardan ayrıldı ve yüzlerce öğrencinin bu kurumlardan çıkışı hala devam ediyor. PDY’ye ait okullarda 138 bin öğrenci bulunuyor. Bu öğrenciler için de Bakanlığımız bütün çalışmalarını başlattı. Nakil ve puan sistemi ile devlet okullarına bu öğrencilerin nakillerini gerçekleştireceğiz. Çocukları mağdur etmemek ana ilkemizdir. Bu anlamda bütün tedbirleri aldık. Hiçbir öğrencimiz bu yapının okullarından ayrılması nedeniyle hiçbir mağduriyete uğramayacaktır. Kapatılan okullardaki öğrenciler, eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden diğer özel okullara da istedikleri halde geçebileceklerdir. Kapatılan özel okullardaki öğrencilerin e-okul sisteminde bilgileri bulunmaktadır. Eğitim-öğretim hayatlarının her döneminde de nakil hakları bulunmaktadır. İstedikleri her zaman, her gün nakil ekranlarından başvurularını yapıp, puanlarına göre bir okula yerleşebilecek durumdadırlar. Bu öğrencilerden 17 binin üzerindeki bir rakamı özel okullara geçti diye bizde bilgi var. 60 bine yakını da bizim okullarımıza şuana kadar kaydını yaptılar” ifadelerini kullandı.

“Eğitim almış 514 eğitici tarafından yaklaşık 20 bin Suriyeli öğretmene ikamet ettikleri illerde iki hafta süreli 90 saatlik eğitim verilecektir”

Müfredatın güncellenmesi için çalışmaların ilgili genel müdürlüklerce yürütüldüğünü kaydeden Yılmaz, sonlandırılan çalışmaların Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylandıktan sonra paylaşılacağını bildirdi. Suriyeli öğretmenlerin eğitimi konusuna değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Suriyeli mülteci çocuklar için açılan geçici eğitim merkezlerinde verilen eğitimin kalitesinin artırılması burada görev yapan Suriyeli öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla finansmanı UNICEF tarafından gerçekleştirilen 514 Suriyeli öğretmen eğitici olacak yetiştirilecektir. İki hafta süreli 90 saatlik merkezi eğitim olarak gerçekleştirilecek eğitici eğitimleri Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 21 akademisyen tarafından verilecektir. 257 öğretmen oluşan birinci grup eğitimleri 8-19 Ağustos tarihleri arasında, ikinci grup eğitimler ise 257 öğretmenin katılımıyla 22 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır. Eğitim almış 514 eğitici tarafından yaklaşık 20 bin Suriyeli öğretmene ikamet ettikleri illerde iki hafta süreli 90 saatlik eğitim verilecektir. Bu eğitimlerin birincisi 10 bin öğretmenin katılımıyla 22 Ağustos-2 Eylül arasında, ikinci grubun eğitimleri ise 5 Eylül ile 23 Eylül tarihleri arasında geri kalan 10 bin öğretmenin katılımıyla yapılacaktır. 8 Ağustos Pazartesi günü Konya’da 250 öğretmenin eğitimi başlamış durumdadır.”

“Gerçekleştirilecek bu düzenleme ile çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmaktadır”

Yılmaz, TBMM’deki Milli Eğitim Komisyonu’nda Bakanlığın teşkilatının bazı maddelerinde Kanun Hükmündeki Kararname’nin değiştirilmesiyle ilgili bir kanun tasarısı olduğunu hatırlatarak, “Bu kanun tasarımız komisyondan geçti. TBMM’nin gündemine geldi. TBMM’nin muhtemelen önümüzdeki hafta sonu tatile gireceği planlandığında bizim bu yasamız önümüzdeki döneme kalacaktır. Gerçekten reform bir maddemiz var. Bu da çıkarlık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması. Toplum tarafından da bu konunun çok iyi anlaşılması gerekir. Gerçekleştirilecek bu düzenleme ile çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmaktadır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda yer almayan staj ve tamamlayıcı eğitim kavramları kanun kapsamına alınacaktır. Beceri eğitimi staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30’unu işletmenin büyüklüğüne göre 2/3’ü ile 1/3’ünün devlet tarafından karşılanması sağlanacaktır. Staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanacaktır. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerilerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileriyle birlikte beceri sınavı yapılabilecektir. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olan öğrencilere teknisyen unvanı verilecektir. Teknik eğitim fakültelerinin kaldırılması nedeniyle teknik öğretmen unvanını kazananlar için YÖK’ün belirleyeceği mühendislik fakültelerince açılacak tamamlanma programlarına katılıp fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanılacaktır. Organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilere yıllık 4 bin ile 6 bin 250 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği verilecektir. 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren mezun olacak 384 binin üzerindeki öğrencimiz diploma ile birlikte uygulamalı girişimcilik eğitim katılım belgesini de alacaktır. Bu mezunlarımıza öncelikle kendi alanında iş kurmak istemeleri halinde hibe olarak 50 bin TL, ayrıca faizsiz geri ödemeli 100 bin TL’ye kadar KOSGEB kapsamında yeni girişimci desteğine başvuru hakkını elde edebileceklerdir” şeklinde konuştu.

“PDY ile ilgili okul ve kurumlarda çalışan 27 bin 424 eğitim personeli ve diğer personelin çalışma izinleri iptal edilmiş durumdadır"

Darbe girişimi sonrası özel ve devlette görevden alınan personelle ilgili bilgi veren Yılmaz, “Kayyuma devredilmiş kurumlar dahil PDY ile ilgili okul ve kurumlarda çalışan 27 bin 424 eğitim personeli ve diğer personelin çalışma izinleri iptal edilmiş durumdadır. Bu personelin resmi veya özel eğitim kurumlarında tekrar göreve alınmasına izin verilmeyecektir. Terör örgütüyle irtibatı olduğu değerlendirilen 33 binin üstündeki kamu personeli hakkında da görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Bu personelin 100 kadarı merkez teşkilatında görev yapmaktadır. Bu kişiler hakkında gerekli inceleme ve değerlendirme çalışmaları mümkün olan en kısa sürede tamamlanacak ve KHK’de belirtildiği üzere haklarındaki nihai karar oluşturulan komisyon tarafından verilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Askeri okullardaki öğrencilerin tercih işlemleri e-okul sistemi üzerinden zamana bağlı olmaksızın 22 Ağustos tarihine kadar alınacaktır”

“Askeri okullardaki öğrencilerin tercih işlemleri e-okul sistemi üzerinden zamana bağlı olmaksızın 22 Ağustos tarihine kadar alınacaktır” diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

“Kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama okulunda yaklaşık 5 bin öğrenci bulunmaktadır. Geçen sene 9’uncu sınıfta olup, bu yıl 10’uncu sınıfa geçen öğrencilerimiz fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebileceklerdir. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9’uncu sınıftan itibaren farklı program uyguluyorlar. Müfredat arasında uyumsuzluk olduğundan dolayı bu liseler hariç tutuldu. Bando mızıka okulundaki çocuklar da güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvurabileceklerdir. 10’dan 11’e, 11’den 12’ye geçen öğrenciler sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt yaptırabileceklerdir. Yerleştirmelerde öğrencilerin puanlarını dikkate alacağız. Seviye belirleme sınavı veya TEOG o dönem tabi oldukları sisteme göre aldıkları puan üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz.”

“Bin 56 özel okul, 821 özel yurt ve 234 diğer olmak üzere 2 bin 111 özel öğretim kurumuyla ilgili kapatma işlemi yapılmıştır”

KHK ile kapatılan özel okullarla ilgili ise Bakan Yılmaz, “Özel öğretim kurumları ve özel öğrenci yurtları 667 sayılı KHK ile bin 56 özel okul, 821 özel yurt ve 234 diğer olmak üzere 2 bin 111 özel öğretim kurumuyla ilgili kapatma işlemi yapılmıştır. Bu sayılar da değişebilmektedir. İçlerinden birkaç tane hatalı olanlar çıkartılacaktır. İstiyoruz ki 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi çok daha sorunsuz iyi bir şekilde devam etsin. Bu ülkenin geleceğinde hemen hemen bütün sorunların kaynağı olarak eğitim görülmektedir. Eğitim çok daha iyi olsa terörün olmayacağı, üretimin artacağı, cahilliğin olmayacağı, hemen hemen her şeyi eğitime bağlayabilmek mümkün. Bizden beklentilerin fazla olduğunun farkındayız” dedi.

Kaynak: İHA