CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması
'Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimiyle parlamenter demokratik sistemimize kastedilmek istendi. Bunun mücadelesini birlikte verdik, vereceğiz ve vermek zorundayız. Cumhuriyet'i tam demokrasiyle taçlandırmak zorundayız. Medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, kadın erkek eşitliğinin, herkesin aşının ve işinin olduğu mutlu bir Türkiye'yi oluşturmak zorundayız' 'Binlerce kişi, burada kefensiz yatıyorsa ve bu topraklardan şehitler fışkırıyorsa bunu unutmamamız gerekiyor. (Çanakkale Türküsü) Bu Anadolu ezgisi, ne acılarla karşılaşıldığını gösterir. Eğer biz bunu unutursak çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Olayları gerçek tarihiyle anlatamazsak ülkemize ihanet etmiş oluruz. Çok ağır bir veballe karşı karşıyayız. Birileri, bu savaşı unutturmak istiyor, Çanakkale'yi alıp başka bir yerlere çekmek istiyor'
Kılıçdaroğlu, Anafartalar Zaferi̇'ni̇n 101. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 101 yıl önce insanların gün doğarken, omuzlarında silah, düşmana saldırmak için emir beklediğini belirterek, Anafartalar'da binlerce kefensiz vatan evladının yattığını söyledi.
Şehitleri kaç yıl geçerse geçsin unutturmayacaklarını, çocuklara anlatacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, 'Cumhuriyet, bize altın tabak içinde sunulmadı. Bizim sınırlarımız, birileri tarafından belirlenmedi, birileri tarafından cetvelle çizilmedi. Her kilometresinde, metresinde, santimetresinde alın teri, kan, gözyaşı var. Cumhuriyetimiz, bu kadar değerlidir ve onu sonuna kadar korumak, hepimizin görevidir.' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, dünyanın en güçlü ordularına karşı savaşlar verildiğini anımsatarak, 'Eğer Çanakkale Zaferi'ni kazansalardı bir imparatorluğun başkentini ele geçirmiş olacaklardı. Çanakkale Savaşı, sadece bizim tarihimizi belirleyen bir savaş değil, dünya tarihini belirleyen önemde bir savaştır. Bu savaş, bir ölüm kalım savaşının ötesinde bir toplumun özgürlük ve gelecek savaşıdır. Bir toplumun egemen güçlere direnmesinin savaşıdır. Bu nedenle bu savaş, hepimizin en önemli kutsal savaşıdır. Bu savaşın ortaya çıkardığı bir gerçek daha var; bu savaş Gazi Mustafa Kemal gibi bir kahramanı tarih sahnesine çıkaran bir savaştır.' değerlendirmesinde bulundu.
Çanakkale Savaşı'nın detaylarına da değinen Kılıçdaroğlu, 'Eğer bu ülkenin minarelerinde beş vakit ezan okunuyorsa, ülkenin insanları eşit yurttaş olarak cadde ve sokaklarda rahat gezebiliyorsa, kadın erkek eşitliğini sağlayabiliyorsak, Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırıyorsak bunların temelinde, harcında Mustafa Kemal'in alın teri vardır.' ifadelerini kulandı.
- 'Derin bir hoşgörü, tarihin sayfalarında yazılmıştır'
Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale'de yapılan mücadelenin arkasında hiçbir ayrılığın olmadığını, burada şehit olanların kimlik, inanç, yaşam tarzı farkı gözetilmeksizin bir ideal uğruna, gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakmak için ölüme gittiklerini belirterek, 'Biz, onların mirasçıları olarak daha güzel bir Türkiye'yi çağdaş uygarlığın ötesine taşımak zorundayız. Bize verilen miras, görev, budur ve bu görevi yerine getirmek her birimizin namus borcudur. Bunu hepimiz yerine getireceğiz.' dedi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının savaş meydanlarında geçtiğini, bu yüzden de savaşı en iyi bilen kişi olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Gazi, şunu söyler: 'Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir.' Savaştan hoşlanmaz ama 'Benim ülkeme saldırıyorsanız kendimi, onurumu savunmak zorundayım. Çocuklarıma, ülkeme iyi bir miras bırakmak zorundayım.' der. Ellerine kına yakıp cepheye asker gönderen anneleri de Mustafa Kemal Atatürk hiç unutmamıştır. Sadece bizim annelerimiz değil, buraya gelen ve bizim Mehmetçikle çarpışan anneleri de unutmamıştır. Bu kadar derin bir hoşgörüsü ve insan sevgisi vardır, Gazi Mustafa Kemal'in yüreğinde. Şöyle söyler: 'Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın toprağındasınız, huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçik'le yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindeler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır' diyor. Bu kadar derin bir hoşgörü, tarihin sayfalarında yazılmıştır.'
- 'Hepimize düşen görevler var'
'Biz, insan sevgisini de savaşla beraber tarihin sayfalarına yazdıran bir ulusuz.' diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'in böyle bir ortamda kurulduğunu anımsattı. Düşmana karşı ilk sınavın Çanakkale'de verildiğini, daha sonra da Anadolu'da devam ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
'Böylelikle genç Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Cumhuriyet'in özelliği şudur; hiç kimse birinin kulu, kölesi değildir artık. Padişahın kulu yoktur artık, Cumhuriyet'in özgür bireyleri vardır. Kadınlar, köle değildir, kadın ve erkek, eşittir. Cumhuriyet, demokrasiyle taçlandırılmıştır. Dolayısıyla, Cumhuriyet, sadece bizim olmasının ötesinde, bütün mazlum milletlerin örnek Cumhuriyet'i haline dönüşmüştür. Bütün İslam dünyasında, o dönemle beraber Türkiye Cumhuriyeti'nden sonra yeni cumhuriyetler kurulmuştur. Yeni cumhuriyetler kurulurken, Mustafa Kemal, örnek alınmıştır. Dolayısıyla hepimize düşen görevler var.'
Kılıçdaroğlu, Çanakkale Türküsü'nü dinlerken duygulanmamanın, burada şehit olanları anmamanın mümkün olmadığının altını çizerek, 'Binlerce kişi, burada kefensiz yatıyorsa ve bu topraklardan şehitler fışkırıyorsa bunu unutmamamız gerekiyor. Bu Anadolu ezgisi, ne acılarla karşılaşıldığını gösterir. Eğer biz bunu unutursak çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Olayları gerçek tarihiyle anlatamazsak ülkemize ihanet etmiş oluruz. Çok ağır bir veballe karşı karşıyayız. Birileri, bu savaşı unutturmak istiyor, Çanakkale'yi alıp başka bir yerlere çekmek istiyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Binlerce şehidin verdiği mücadelenin mübarek ve kutsal olduğunu, bu mücadelenin kavgacısı ve sürdürücüsü olmak gerektiğini dile getiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
'Birilerinin ülkeyi bizim elimizden alıp 'Ben şunu yapacağım, Cumhuriyet'i kaldıracağım' demeye hakkı yoktur. Buna izin de vermeyeceğiz. Son zamanlarda acı bir olayla karşılaştık. Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimiyle parlamenter demokratik sistemimize kastedilmek istendi. Bunun mücadelesini birlikte verdik, vereceğiz ve vermek zorundayız. Cumhuriyet'i tam demokrasiyle taçlandırmak zorundayız. Medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, kadın erkek eşitliğinin, herkesin aşının ve işinin olduğu mutlu bir Türkiye'yi oluşturmak zorundayız.'
- Törenden notlar
Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası sınırları içinde yer alan Büyükanafarta köy meydanında düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende, müzisyen Vedat Sakman, Anafartalar Zaferi hakkında konuşma yaptı, müzik dinletisi sundu. Daha sonra Tuğba Meşeli adlı öğrenci şiir okudu. Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, Kuvayımilliye destanını seslendirip, 'Çanakkale Türküsü'nü söyledi.
Konuşmasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kılıçdaroğlu'na üzerinde Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen askerlerin isminin yazılı olduğu 'Türkiye haritası', Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Atatürk plaketi, Enes Baran isimli çocuk da Atatürk portresi hediye etti. Kılıçdaroğlu, Baran'ın elini öptü.
Törenin sonunda Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk posterinin asılı olduğu balonları uçurdu.
Conkbayırı'nda düzenlenen törene katılmak üzere yola çıkan Kılıçdaroğlu, 57. Alay Şehitliği'ni de ziyaret etti, bir rehberden şehitlik hakkında bilgi aldı, mezarların üzerinde yazılı askerlerin isimlerini inceledi.