Büyük Menderes Nehri'ndeki Kirlilik Önlenmeli
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğin önlenmesi gerektiğini belirtti.

DENİZ PATLICANI AVCILIĞI ÖNLENMELİ
Büyük Menderes’in sürüklediği alüvyonlarla geniş bir delta meydana getirdiğini kaydeden Özdemir, “Büyük Menderes Deltası, Dilek Yarımadası Milli Parkı iç içedir. Büyük Menderes Deltası sulak alanları, göçmen ve yerli kuşlarla, kara ve su canlılarının üreme ve konaklama alanıdır. Milli Park, Bafa gölü ve çevresi kayalıkları ile Büyük Menderes deltasında yoğun insan hareketlerinden sakınılması gerekmektedir. Havzada yapılacak inceleme, araştırma ve alınacak tedbirlerde, Milli Park, Bafa Gölü ve Deltanın özelliği dikkate alınmalıdır. Didim, Bodrum, Marmaris İlçemiz denizlerinde avcılığı yapılan Deniz Patlıcanları, denizin doğal süpürgesidir. Siyah ve beyaz iki türü bulunmaktadır. Bir Deniz Patlıcanı tonlarca kumu temizleyebilmektedir. Bir tek Deniz patlıcanının tonlarca deniz tabanı kumunu temizliyor olması gerçeği, bu canlıların deniz kirliliğini önleme, turizm ve çevre değerleri açısından önemini ortaya koymaktadır. Deniz Patlıcanı avcılığı önlenmelidir” şeklinde konuştu.
TOPRAK KAYBI ÖNLENMELİ
Bölge için hayati önem taşıyan verimli toprakların korunmasını isteyen Özdemir, şöyle konuştu: “Muğla Milas-Didim İstikametinden gelerek, Büyük Menderes Nehri’nin güneyinden ve birinci sınıf tarım topraklarından geçip, Denizli ilimize ulaşması planlanan 40 metre genişliğinde 200 bin metre uzunluğundaki turizm yolu 8 milyon metrekare tarım alanını üretim dışı bırakacaktır. Bu konu, devletimizin ilgili Bakanlık ve birimlerinde yeniden değerlendirmeye alınmalıdır. Yol yapılacaksa; Menderes Nehrinin Güneyinde bulunan yerleşim yerlerini bir birine bağlayan mevcut yolların iyileştirilmesi şeklinde olmalıdır. Milletimizin en değerli varlığı topraklarımızın kaybı önlenmelidir”
