Kayseri'ye 50 Milyon Liralık Bilim Müzesi

Ana sergi, geçici sergi, laboratuvarlar ve planetaryum bölümlerinden oluşan, öğrencilerin dokunup, hissederek ve yaşayarak öğrenmesini sağlayacak, el becerilerini ve hayal güçlerini geliştirecek şekilde dizayn edilen bilim müzesinde, öğrenciler okullarında yapma imkanı bulamadığı deneyleri gerçekleştirebilecek Müzeyi ziyaret edenler, Mars gezegeninin yüzeyini üç boyutlu görsellerle gezebilecek, kendi roketlerini tasarlayıp temsili olarak uzaya fırlatabilecek Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik: 'Bilim müzesi, TÜBİTAK ile ortaklaşa yaptığımız bir proje. 50 milyon lira harcama yapılan müzenin arsa ve dış tasarımını belediye olarak biz, iç donanımını ise TÜBİTAK yaptı'

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Anadolu Harikalar Diyarı'nda maliyeti 50 milyon lirayı bulan bilim müzesi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla temmuz ayında açılması planlanan müzede, öğrenciler oyun oynayarak eğlenceli şekilde öğrenmenin keyfini yaşayacak.

Ana sergi, geçici sergi, laboratuvarlar ve planetaryum bölümlerinden oluşan, öğrencilerin dokunup, hissederek ve yaşayarak öğrenmesini sağlayacak, el becerilerini ve hayal güçlerini geliştirecek şekilde dizayn edilen bilim müzesinde, öğrenciler okullarında yapma imkanı bulamadığı deneyleri yapabilecek.

Mars gezegeninin yüzeyini üç boyutlu görsellerle gezme imkanı bulacak ziyaretçiler, aynı zamanda uzay bilimi başta olmak üzere, fen, kimya, matematik gibi bilimlerle ilgili daha önce görme imkanı bulamadıkları materyallerle deney yapma, yeni şeyler oluşturma imkanı bulabilecek.

Gezegenlerle alakalı bu zamana kadar yapılmış çalışmalar hakkında sesli ve görsel bilgiler edinilebilecek müzeyi ziyaret edenler, robot teknolojisi hakkında bilgi alabilecek ve kendi roketlerini tasarlayıp temsili olarak uzaya fırlatabilecek.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin içerik olarak Türkiye'deki en gelişmiş bilim müzesi olma özelliğine sahip olduğunu, çocukların bilimi, teknolojiyi hissederek öğrenmesini istediklerini söyledi.

Bu sayede öğrenilen bilginin akılda kalıcı olacağına ve çocukların hayatlarının hiçbir döneminde bilim müzesinde öğrendikleri bilgileri unutmayacaklarına inandıklarını ifade eden Çelik, 'Bilim müzesi TÜBİTAK ile ortaklaşa yaptığımız bir proje. 50 milyon lira harcama yapılan müzenin arsa ve dış tasarımını belediye olarak biz, iç donanımını ise TÜBİTAK yaptı. TÜBİTAK yetkilileri, bu konuda çok hassas davrandı. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından konusunda uzman insanlara projeleri hazırlattırıp malzemeleri tedarik ettirdiler. Montajları bitti, şu an son testler yapılıyor. İnşallah açtığımızda tüm bölgenin cazibe merkezi olacak.' diye konuştu.

- Türkiye'nin en büyük planetaryumu yapıldı

Müzenin içine Türkiye'nin en büyük planetaryumunu yaptıklarını ve ziyaretçilerin burada üç boyutlu görseller ve özel prodüksiyonlarla astronomiyi, gök bilimini yakından tanıyabileceğini, öğrencilere bu konuda eğitimler verileceğini anlatan Çelik, dünyanın var oluşundan evrenin bugüne kadar geçirmiş olduğu safhaların ziyaretçilere kısa filmlerle seyrettirileceğini belirtti.

Öğrencilerin görerek, dokunup hissederek, kendileri de bir şeyleri deneyerek, bazen başarılı olup, bazen başarısız olarak öğrenmelerini istediklerini ve müzenin bu amaç doğrultusunda hazırlandığını kaydeden Çelik, ana sergi salonunun gençleri geleceğe hazırlayacak mühendislik ve uzay bilimlerine ilişkin materyallerle donatıldığını aktardı.

Geçici sergi salonunda da dönemsel olarak yeni aktivitelerin yer alabileceği materyaller sergileneceğini, açılışı da 'Mars'ın izleri' isimli sergiyle yapacaklarını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

'Bu tarz bilim müzeleri sabit bir donanımla yapıldığı zaman belli bir süre sonra yaşlanıyor. Bizim orayı sürekli dinamik tutmamız lazım. 6 ayda veya senede bir farklı aktiviteler sunmamız gerekiyor. Açılışı 'Mars'ın izleri' isimli sergiyle yapacağız. Burada ziyaretçilerimiz üç boyutlu görsellerle Mars'ın yüzeyinde gezinme imkanı bulacak. Yine uzay mekiğine benzer bir materyalle Mars'taki toz bulutunu görebilecekler. Bir başka materyal üzerinde uzayda ameliyat yapabilme becerisi kazanacaklar. Bu materyalde ziyaretçilerin el, göz, zeka, koordinasyonu ön plana çıkıyor. Yine başka bir materyal üzerinde de uzayda cisimleri tutabilme, yerine yerleştirebilme kabiliyetini geliştirebilecekler. Salondaki her bir materyal, ziyaretçilerin öğrenirken düşünmesini, düşünürken de el, göz, zeka koordinasyonu kurmasını sağlıyor. Bu açıdan bilime ciddi manada hizmet edeceğini düşündüğümüz bir müze.'

Çelik, bilim müzesinin bahçesine de Hava Kuvvetleri Komutanlığının emekliye ayırdığı F4 savaş uçağı ile A380 nakliye uçağının maketini koyduklarını, bu materyallerin de bundan sonra bilime hizmet edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA