Babasının Hayalini Aşevinde Gerçekleştiriyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bir iş adamı, babasının hayalini gerçekleştirmek için açtığı aşevinde, her gün dar gelirli 250 kişiye yemek veriyor İş adamı Kılıç: 'Babamın böyle bir caminin altında aşevi yapılması, 30 ramazan boyunca fakire fukaraya yemek dağıtılması gibi bir hayali vardı. 81 yaşında ölen babamın bu hayalini, çocuklarımla beraber gerçekleştirdik'

ŞAHİN ÖZMEN - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan iş adamı Mehmet Kılıç, 7 yıl önce vefat eden babasının hayalini, kurduğu aşevinde ramazan ayı boyunca dar gelirlilere iftar yemeği dağıtarak gerçekleştiriyor.

Selahattin Alan Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği başkanlığını görevini de yürüten Kılıç, Ahmet Efendi Mahallesindeki caminin altında kurduğu aşevinde ramazan ayı boyunca her gün ihtiyaç sahiplerine yemek veriyor.

Ramazan ayının başından beri uygulamayı sürdüren Kılıç, her gün ortalama 250 kişiye aşevinden sıcak yemek sağlıyor.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selahattin Alan Camisi inşaatının babası Yusuf Kılıç tarafından başlatıldığını ancak babasının cami yapımının tamamlanmasından önce hayatını kaybettiğini söyledi.

Cami inşaatını, babasının vefatından sonra tamamladıklarını ifade eden Kılıç, ''Babamın böyle bir caminin altında aşevi yapılması, 30 ramazan boyunca fakire, fukaraya yemek dağıtılması gibi bir hayali vardı. 81 yaşında ölen babamın bu hayalini, çocuklarımla beraber gerçekleştirdik. Eksikleri tamamlayarak ramazan ayı başında hizmete açtık. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştirip aşevinin kapasitesini 400-500 kişiye çıkarmayı düşünüyoruz.'' dedi.

- ''50 caminin yapımında büyük emeği var''

Kılıç, cami ve minare ustası olan babası Yusuf ustanın, 7 yıl önce 81 yaşında vefat edene kadar Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Sarıkaya ve daha bir çok yerde 50 caminin yapılmasına önderlik ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Babam ömrünü cami yaptırmaya adamış biriydi. Ölünceye kadar 50 caminin yapılmasına önderlik etmiştir. Camilerin çoğunda, minarelerin yapımında bizzat kendi emeği de vardır. Diğer yandan kurduğu derneklerle camilerin yapımını üstlenmiştir. En son Selahattin Alan Camisini yaptırmaya başlamış, ancak ömrü yetmemiştir. Onun ölümünden sonra dernek başkanlığı görevini biz üstlendik. Ben de kardeşim de cami ustasıyız. İşimiz gereği çıkıp yardım toplayamadığımız için bu caminin inşaatı 10 yıl sürdü. Nihayet bir miktar kendimizden harcayarak, bir miktar da topladığımız yardımlarla camimizi tamamlamaya muvaffak olduk.''

Caminin alt katındaki bir odayı aşevine dönüştürdüklerini ve her gün ikindi namazı sonrası gerek cami cemaatinden, gerekse mahallede ikamet eden dar gelirli aileler ile Suriyeli göçmenlere yemek dağıttıklarını anlatan Kılıç, şunları kaydetti:

''Çocuklarım inşaat işleriyle uğraşıyorlar. Bu ramazan ayı öncesi 'baba, ramazanda dedemin hayalini gerçekleştirelim. Caminin altına aşevi açalım ve her gün 100 kişiye yemek verelim' dediler. Bende uygun gördüm. Mahalle muhtarı ile irtibata geçerek, dar gelirli aileler ile kaç nüfusu olduğunun tespitini istedik. Muhtarlık 100'ün üzerinde bir liste hazırladı ancak hocalarımız ve Suriyeli kardeşlerimizin de devreye girmesiyle bu sayı 250'ye yaklaştı. 50 sefer tası temin ettik. Bunları ailelere dağıttık. Bir kısmı bu sefer taslarıyla, bir kısmı ise kendi yemek kaplarıyla gelip yemeklerini alıyorlar. Mahallemizde çok sayıda Suriyeli göçmen var. Onlarda aşevimizden yemek yiyorlar. Bu mübarek ayda onlara bu hizmeti sunmakla mutluluğumuz bir kat daha artıyor.''

Aşevinin aşçılığını yapan Kasım Özger de yemekleri hazırlamaya sabah 09.00'da başladığını ve ikindi namazına kadar hazır ettiğini, bu işin kendisine huzur verdiğini dile getirdi.

Şevki Alımlı isimli vatandaş ise her akşam saat 17.00 de gelip aşevinden iftar yemeğini aldığını ve hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirterek, aşevini hizmete sokanlara minnet duyduklarını ifade etti.

Kaynak: AA