Sıcak Havalarda Önlemini Almadan Beton Dökmeyin

İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mutlu Bilgin, Aydın’da son günlerde etkili olan aşırı sıcaklarda önlem alınmadan beton dökülmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Sıcak Havalarda Önlemini Almadan Beton Dökmeyin
Aşırı sıcak havanın beton için her aşamada olumsuzluklar oluşturulduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İnşaat mühendisi Mutlu Bilgin, ”Bilindiği üzere, yeni inşa edilen binalarda hazır beton kullanılması zorunludur. Hazır beton kullanımının yanında, betonun bakımı bir başka deyişle betonun kürü, beton yerleştirildikten sonra veya beton ürünlerinin imalatından sonra oluşabilecek su kaybını engellemek, betonun dayanım ve dayanıklılığının sağlanmasında son derece önemlidir. Betonun dayanım kazanması, günlerce, haftalarca hatta aylarca sürebilir. Bu koşullar sağlanamadığı takdirde betondan beklenen dayanım ve dayanıklılık elde edilemez. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında artan hava sıcaklığından dolayı, betonun korunması için beton dökme işlemlerinin mümkünse sabah ve akşam saatlerinde yapılması gerekmektedir. Çok sıcak havalarda ve özellikle sıcaklığın hissedildiği gündüz saatlerinde beton dökümünden kaçınmak, betonun akşam veya gece saatlerde dökümünü sağlamak en doğru tercih olacaktır. Sıcak hava koşullarında beton dökümü için en uygun hava sıcaklığı 5 ile 30 derecedir. Ancak; zorunluluk halinde, üretilecek beton için alınması gereken önlemler mutlak suretle uygulanmalıdır” dedi.

“DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”

Beton dökümü öncesinde hava tahminlerine bakılarak hareket edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Bilgin, ”Çok riskli durumlarda, beton dökümü ertelenmeli veya döküm ertelenemiyorsa, uygun kimyasal katkılar kullanılmalı ve betonun bakımı, korunması da titizlikle yapılmalıdır. Çimento ve su olabildiğince soğuk tutulmalıdır. Erken priz alan çimento yerine, priz geciktirici, hidratasyon ısısı düşük veya katkılı çimentolar tercih edilmelidir. Beton dökümü öncesinde kalıplar ıslatılmalı ve bu sayede kalıp yüzeyinin ısısı düşürülmüş, betondaki suyun emilimi azaltılmış, beton ve yüzeyindeki nem miktarı artırılmış olur. İnşaat mahalline getirilen beton bekletilmeden yerleştirilmeli ve vibrasyon ile işlem tamamlanmalıdır. Gerekiyorsa priz geciktirici katkı kullanılmalıdır. Dökümden en az yarım saat sonra beton yüzeyi zarar görmeyecek hale geldiğinde sertleştiğinde ve asgari 7 gün boyunca su kürü uygulanmalı, buharlaşma ve su kaybına karşı beton veya kalıp yüzeyleri su geçirmez örtülerle, rüzgar etkisine karşı, rüzgar koruyucular ile örtülmelidir. Açıkta kalan beton yüzeyler ıslak çuval veya plastik örtüler ile kaplanabilir. Betona uygulanan kür düzenli ve periyodik aralıklarla yapılmalıdır. Düzensiz yapılan kür sonucunda ıslanma kuruma sebebi ile betonda yüzeysel çatlaklar oluşarak betonun ömrünü azalabilir. Sektörde faaliyet gösteren firmalardan, meslektaşlarımızdan ve vatandaşlarımızdan konu hakkında hassasiyet göstermelerini diliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA