Avrupa Konseyi'nin Sırbistan Raporu Olumsuz

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin Sırbistan'la ilgili raporunda karakol ve cezaevlerindeki kötü muamele, aşırı yoğunluk ve fiziki şartların olumsuzluğuna işaret edildi Komite'nin 2011 yılında tespit ettiği olumsuzlukların giderilmediği vurgulanarak, Sırp yönetimi uyarıldı.

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (CPT) Sırbistan'la ilgili raporunda cezaevlerindeki kötü muamele, aşırı nüfus ve fiziki şartların olumsuzluğuna işaret edildi.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, Sırbistan’daki cezaevleri ve hükümlülerin durumunu inceleyen raporunu yayınladı.

Raporda Sırp cezaevlerinde mahkumlara kötü muamelede bulunulduğu, aşırı yoğunluk gözlendiği, cezaevlerinde barınmayla alakalı fiziki şartların karşılaşılan önemli sorunlar arasında olduğu kaydedildi.

Sırp yönetimine 5 yıl önce sunulan tavsiyelerin büyük bölümünün uygulanmadığının altı çizilen raporda, mahkumların maruz kaldığı olumsuz durumdan duyulan kaygılar dile getirildi.

Komiteden bir delegasyonun Sırbistan’da polis karakolları, 6 cezaevi, bir psikiyatri hastanesi ve bir evsizler yurdunu ziyareti sonrasında kaleme alınan raporda, ziyaretler sırasında birçok yasa dışı durumla karşılaşıldığı ifade edildi.

Raporda, polis karakollarında suçu kesin olmayan kişilere tokat atma, kelepçe, plastik torba ile havasız bırakma, elektrik verilmesi ve falaka gibi yöntemlerle işkence edildiğine şahit olunduğu belirtilerek, yerel makamların bu durum karşısında savunma amaçlı açıklamalarının inandırıcı bulunmadığı kaydedildi.

Ziyaret edilen 6 cezaevinden Belgrad dışındakilerde yine yukarıda belirtilen işkence ve kötü muamele türlerine rastlandığı açıklanan raporda, özellikle Sremska Mitrovica ve Pancevo cezaevlerinde personel eksikliği, uyuşturucu kullanımı, faaliyet eksikliği ve fiziki şartların olumsuzluğu gibi nedenlerle yükümlüler arasındaki şiddet olaylarının endişe yarattığı vurgulandı.

Yetkililere kötü muamele ve işkencelerin sona ermesi için çağrı yapılırken, kötü muamele uygulayan güvenlik görevlileri ve soruşturma görevlileri arasındaki tüm hiyerarşi ve kurumsal bağların devre dışı bırakılacağı 'Bağımsız Suç Duyurusu' mekanizmasının uygulamaya sokulması istendi.

Birçok cezaevinde havalandırma ve gün ışığı eksiklikleriyle karşılaşıldığı vurgulanarak, temizlik ve hijyenin çok kötü olduğu, koğuş ve hücrelerde çökmüş çatı ve kanalizasyon sorunlarıyla karşılaşıldığı belirtildi.

CPT heyeti raporun sonunda, 2011’de işaret edilen eksikliklerin giderilmesi için Sırbistan yönetiminin çaba göstermediğine dikkati çekerek uyarıda bulundu.
Kaynak: AA