CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba Açıklaması

'Bir ülkede gelişmişlik duble yol ile ölçülmez. Her yıl yüzlerce tarım işçisi o yollarda can veriyor ve AKP bu soruna kulak tıkıyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Bir ülkede gelişmişlik duble yol ile ölçülmez. Her yıl yüzlerce tarım işçisi o yollarda can veriyor ve AKP bu soruna kulak tıkıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, kayısı toplamak için işçileri Adıyaman'dan Malatya'ya taşıyan minibüsün Doğanşehir'de devrilmesi sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 28 kişinin de yaralandığını belirtti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği verilerine göre, yılın ilk 5 ayında en az 148 tarım işçisinin çalışırken, yaşamını yitirdiğini ifade eden Ağbaba, işçilerin en çok, trafik kazalarında, düşme, ezilme ve göçük nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Yalnızca mayıs ayında trafik kazası nedeniyle, 22 işçinin öldüğünü anımsatan Veli Ağbaba, 'Bir ülkede gelişmişlik duble yol ile ölçülmez. Her yıl yüzlerce tarım işçisi o yollarda can veriyor ve AKP bu soruna kulak tıkıyor. Muhalefetin araştırma önergelerini reddedip, gündeme dahi almıyorsan, hayatını kaybeden işçilerin sorumlusu olursun.' ifadelerini kullandı.

Evlerinden aylarca uzakta, sosyal güvencesiz ve yevmiye karşılığı çalışan mevsimlik işçilerin bindirildikleri kamyonet ve römorklarda adeta 'ölüm' yolculuklarına çıktığını ileri süren Ağbaba, işe gidiş sürecinin de iş kazası içinde sayılması gerektiğini bildirdi.

Ağbaba, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Tarım işçilerimizin sorunlarını defalarca TBMM'de dile getirdik. Barınmadan, ulaşıma, sağlıktan eğitime birçok ciddi sorunları olmasına karşın verdiğimiz araştırma önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi. Reddedilen her bir önergemiz bugün bir facia olarak karşımıza çıkıyorsa, bu ölümlerin tek bir sorumlusu vardır, o da AKP iktidarıdır. Yapılacak daha fazla yol denetimi ölümlü kazaların önlenebilmesi için gerekli ise de yapısal bir soruna geçici bir çözüm sunacaktır. Çünkü ülkenin kanayan yaralarından biri olan mevsimlik tarım işçiliği konusu, devletin doğrudan müdahale etmesi ve yapısal çözümler getirmesi gereken bir alandır.'
Kaynak: AA