CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke Açıklaması

'Sadece damga vergisini kaldırmak ile ya da sağlanacak birkaç istisna ile yatırımları teşvik etmeniz mümkün değil. Türkiye'nin yatırımlarını artırmak için bütüncül bir yatırım paketine ihtiyacı var'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 'Sadece damga vergisini kaldırmak ile ya da sağlanacak birkaç istisna ile yatırımları teşvik etmeniz mümkün değil. Türkiye'nin yatırımlarını artırmak için bütüncül bir yatırım paketine ihtiyacı var.' değerlendirmesinde bulundu.

Selin Sayek Böke, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, 2013'ün Haziran ayında '10. Kalkınma Planı' yayınladığını, bu kalkınma planı içerisinde bulunan eylem planlarını ise 1,5 yıl sonra '25 Öncelikli Dönüşüm Programları' başlığı altında tekrar sunduğunu savundu.

Böke, bu tarihten bir yıl sonra da aynı söylemlerin, '64. Hükümet Eylem Planı' ile karşılarına çıktığını aktardı.

Şimdi ise bu söylemlerin yatırımla ilgili olanlarının, 'Yeni Yatırım Teşvik Paketi' olarak, 4'üncü kez ısıtılıp, önlerine konulduğunu vurgulayan Böke, şunları kaydetti:

'Yatırım paketinin detaylarını bilmiyoruz ancak Sayın Canikli’nin geçtiğimiz hafta ve Sayın Ağbal'ın bugün yaptığı açıklamalarından durumun bu olduğu anlaşılıyor. Bizim yerine getirilmeyen vaatlere artık karnımız tok. Konuşmayı yazmayı bırakın ve uygulamaları yapın. Yapmayacaksanız artık bizi daha fazla oyalamayın ve koltuklarınızı boşaltın.'

Böke, 2011'de özel yatırımların gayrisafi yurt içi hasıla GSYİH içindeki payının yüzde 22,1 iken 2016'nın ilk çeyreğinde bu oranın yüzde 18,8'e kadar gerilediğine işaret ederek, sadece Türk yatırımcıların değil, yabancı yatırımcıların da Türkiye'deki doğrudan yatırımlarını ciddi oranda azalttıklarını savundu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin hafta başında açıkladığı ve yakında Meclis'e geleceğinin anlaşıldığı, 'Yeni Yatırım Teşvik Paketi'nin bu tabloyu değiştirmekten uzak olduğunu bildiren Böke, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Bu paketteki düzenlemelere genel anlamda baktığımızda vergisel teşviklerin ön plana çıktığını görüyoruz. Sadece damga vergisini kaldırmak ile ya da sağlanacak birkaç istisna ile yatırımları teşvik etmeniz mümkün değil. Türkiye'nin yatırımlarını artırmak için bütüncül bir yatırım paketine ihtiyacı var. Bir başka deyişle verimliliği ve üretimi artırıcı, şirketlerin gelişmesi ve büyümesini sağlayıcı vergi dışı teşviklerin de bulunduğu bütüncül bir kalkınma hamlesine ve bu hamleyi başlatacak ekonomi reform dizisine ihtiyaç var. Tabi her şeyden önce hukukun üstünlüğü sağlanmalı ve yatırımcının hukuka olan güveni tekrar tesis edilmeli. Temel sorun AKP iktidarının büyük resmi görememesinde ve vasatlık anlayışında yatmaktadır. Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir kalkınma için bütüncül bir yaklaşım gerekmektedir. Yatırımcının bir ülkede yatırım yapabilmesi için temel koşul, kuralların açık olması ve hakların korunmasıdır. İkinci koşul ise o ülkede gelir elde edebileceği sağlıklı bir ekonomik yapının olmasıdır. Bunları es geçen uygulamalar hiçbir yaraya merhem olmayacaktır.'
Kaynak: AA