Vestel 'Erişilebilirlik Projesi' İle Engelleri Kaldırıyor

Vestel, ürettiği cihazları, fabrikaları, mağazaları, İnternet sitesi ve müşteri hizmetlerini kapsayan 'Erişilebilirlik Projesi' ile toplumun her kesiminin hayatını kolaylaştıracak bir dönüşüme imza atıyor.

Şirket açıklamasına göre, Vestel’in tamamında bir kültür haline getirilmesi hedeflenen Erişilebilirlik Projesi, ürünlerden fabrikaya, web sitesinden müşteri hizmetlerine kadar 360 derece bir proje olarak yürütülecek ve üretilen cihazların, Vestel’in fabrika dahil tüm çalışma ortamlarının ve iletişim kanallarının engelliler tarafından rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla, TV’ler ve beyaz eşya, cep telefonu ve tabletle sesli yönetilebilecek, beyaz eşyanın kontrol paneline Braille alfabesi ile uygulama yapılacak, akıllı cep telefonu Venus 'erişilebilirlik modu' sayesinde engelliler tarafından da rahatlıkla kullanılabilecek. Kullanım kılavuzları sesli hale getirilecek, küçük ev aletleri sesli yönlendirme ile kullanılabilecek. İnternet sitesi tüm sayfalarıyla erişilebilir olacak, tanıtım videoları sesli şekilde tasvir edilecek, işitme engellilere yönelik görüntülü çağrı merkezi oluşturulacak.

Son dönemde erişebilirlik konusunda Ar-Ge yatırımlarına hız veren Vestel, bu projeyle engellilerin hayatını kolaylaştıracak, ürettiği cihazların ve iletişim kanallarının rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak.

İlgili dernek, sivil toplum örgütleri ve eğitmenlerin de aralarında bulunduğu, konunun tüm paydaşlarının da katkısıyla uzun soluklu Erişilebilirlik Projesi'ni hayata geçiren Vestel, projenin gerçek ve sürdürülebilir fayda yaratması için engelli ve ileri yaş tüketicilere uygun, erişilebilir ürün-hizmetlerin yanı sıra doğru iletişim dili geliştirilmesi ve müşteri yolculuğunun baştan sona 360 derece değerlendirilmesi ve planlanmasını temin edecek.

- Yarışmada ortaya çıkan ürünler Vestel City’de üretilecek

Erişilebilirlik Projesi kapsamında Vestel sponsorluğunda Young Guru Academy (YGA) ile 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Engelsiz Hackhaton’a yaklaşık 3 haftada rekor başvuru gerçekleşti. 668 kişinin başvurduğu hackathona, 60 kişilik 17 takım seçildi. Sosyal inovasyon amacıyla bir araya geldikleri için zaman zaman birbirlerine de destek olan takımlar, 24 saatte engellilerin hayatlarını daha da kolaylaştıracak projeler geliştirmeye çalıştı.

Yarışma sonunda, görme engellilerin önlerindeki cisimleri sesli olarak algılamalarını sağlayan sensörle akıllı gözlük ile ITC takımı birinci, İnternet'teki fotoğrafların betimlenerek bir veri tabanında toplanmasını amaçlayan BETIM takımı ikinci, görme engellilerin renkleri sesle algılamalarını sağlayan RENGARENK takımı ise üçüncü oldu. Vestel, yarışma kapsamında hazırlanan ve görme engellilerin ihtiyaçlarına cevap veren donanım ve yazılım projelerinin uygun görülenlerini Vestel City’de üretime almaya hazırlanıyor.

- Zorlu Holding ve YGA hayal ortağı

Liderlik Okulu Young Guru Academy (YGA), daha iyi bir dünya için sosyal bilinçli liderler keşfedip yetiştiriyor. Her yıl 50 bin kişinin başvurduğu YGA liderlik okulunda kurulan hayaller, birlikte projelendirilip hayata geçiriliyor.

Bugünün liderlerinin, geleceğin liderlerini yetiştirdiği YGA’da çok uluslu şirketlerin dünya başkanları, üst düzey yöneticileri, bilim adamları, yazarlar ve girişimcilerden oluşan 500′ün üzerinde YGA Hayal Ortakları bulunuyor. Aralarında Zorlu Holding’in de bulunduğu hayal ortakları ile daha iyi bir dünya için projeler gerçekleştiriliyor.

- 'Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı var'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Erişilebilirlik Projesi kapsamında tüm birimler tarafından ayrı ayrı yürütülen çalışmaların ortak bir çatı altında konsolide edildiğini belirtti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

'Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin en önemli teknoloji markalarından biri olarak amacımız, ürünlerimizi kullanabilme konusunda her bireye eşit imkan sağlamak. Engelli, engelsiz ayırt etmeden tüm tüketicilerimizin teknolojimizden, ürünlerimizden aynı şekilde yararlanabilmesi için büyük bir dönüşüm başlattık. Vestel City’de üretilen tüm ürünlerimizin herkes tarafından erişilebilir olmasını hedefliyoruz. Bunu sadece engelliler özelinde bir girişim olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu tüm toplumu ilgilendiren, dikkat çekmek, öncüsü olmak istediğimiz bir konu.'

Kaynak: AA