Dalyan Kanalı 'Yabancı Hemşehri'lere Emanet

Muğla'nın caretta carettaları, İztuzu Plajı ve kaya mezarlarıyla ünlü ilçesi Ortaca'da yaşayan yabancılar, 3 yıldır her hafta Dalyan Kanalı'nda temizlik yapıyor Temizlik çalışmasını başlatan Hollandalı Jonker: 'Kanal, Dalyan'ın kalbine giden can damarı. Damar tıkanırsa turizm biter'

OSMAN AKÇA - Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde yaşayan bir grup yabancı, üç yıldır her hafta Dalyan Kanalı'nı temizliyor.

Dalyan'da yaşayan İngiliz, Alman ve Hollandalılar, her hafta perşembe günü teknelerle Dalyan Kanalı'na açılıyor. Kıyıdaki ve kanaldaki katı atıkları toplayan yabancılara, Ortaca Belediyesi ve Dalyan Tekne Kooperatifi de tekne ve mazot desteği sağlıyor.

Hollandalı emekli İngilizce öğretmeni (60) Maria Jonker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortaca'ya 2009 yılında yerleştiğini söyledi.

Koruma altındaki Dalyan Kanalı ve sazlıklarda katı atıklar nedeniyle oluşan çevre kirliliğini engellemek amacıyla Kasım 2012'de beş arkadaşıyla bir araya geldiğini anlatan Jonker, kanalda temizlik yapabilmek için komşusu turizmci Özay Akdoğan'ın da yardımıyla yakıt ve tekne desteği sağladıklarını anlattı.

Jonker, perşembe günleri düzenledikleri temizliği sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla duyurduklarını ve katılımcı sayısının 15'e ulaştığını aktararak, 10.00-15.00 saatleri arasında çöpleri topladıklarını, ardından da çöp poşetlerini belediye ekiplerine teslim ettiklerini bildirdi.

- 'Kanal Dalyan'ın can damarı'

Maria Jonker, sazlıkların arasındaki kirliliği ilk gördüklerinde büyük bir 'şok' yaşadıklarını dile getirdi.

İlk gün 30 torba çöp topladıklarını dile getiren Jonker, 'Çöpleri limana getirdiğimiz zaman Dalyanlılar 'Kanalda bu kadar çöp mü varmış?' diyerek çok şaşırdılar. Daha sonra düzenli olarak etkinliğimizi sürdürdük. Kanala her şey atılıyor. Sentetik maddeler, şişe, naylon, izolasyon maddeleri, barbekü, halı, balık kafesleri ve daha aklınıza gelebilecek birçok eşyayı kanaldan çıkarıyoruz.' dedi.

Jonker, Dalyan'da yaşayan yerleşik yabancılar olarak doğayı çok sevdiklerini bildirerek, şöyle dedi:

'Kışın sular yüksek olduğu için çöpler sazlıkların arasına sürükleniyor. Teknelerden de çöpler atılıyor. Burayı sevdiğimiz için temizlik yapıyoruz. Turist gelmesi için değil buranın korunması için. Az turist daha iyi. Kanal, Dalyan'ın kalbine giden can damarı. Damar tıkanırsa turizm biter. Doğa güzel olduğu için turist geliyor.'

İngiliz Mark Henshaw (55), iki yıldır temizlik çalışmalarına katıldığına işaret ederek, 'Temizlik yapınca kanalın bizlere bir şeyler verdiğini hissediyoruz. Çünkü biz Dalyan'da yaşıyoruz. Dalyan çok güzel bir yer. Ama kirlilikle karşılaşınca çok üzülüyoruz' ifadelerini kullandı.

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin de Dalyan için çalışan herkese gerekli desteği vermeye hazır olduklarını, yerleşik yabancılara da yaptıkları çalışma dolayısıyla müteşekkir olduklarını söyledi.

Yerleşik yabancılara tekne desteği sağladıklarını anlatan Gültekin, 'Dalyan'ı koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız. Ortaca belediyemiz çöp torbası ve mazot desteği veriyor. Biz de belediyemiz ile işbirliği içerisinde üyelerimiz ile periyodik zamanlarda kanal ve kıyı temizliği yapıyoruz. Turistler buraya doğal güzellikler için geliyor. Daha temiz bir Dalyan'a daha fazla yerli ve yabancı misafirimiz gelecektir.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA