Sivas'ta Dolu Yağışı 35 Bin Dönüm Ekili Alana Zarar Verdi

Sivas’ta etkili olan dolu yağışı nedeniyle yaklaşık 35 bin dönüm ekili alan zarar gördü. Dolunun çiftçilere zararı 1 milyon lirayı geçti.

Sivas'ta Dolu Yağışı 35 Bin Dönüm Ekili Alana Zarar Verdi
Aşırı yağmur ve ardından gelen dolu tek geçim kaynakları tarım olan çiftçilere zarar verdi. Özellikle merkeze bağlı Kulyusuf, Beştepe, Sivritepe, Ağcamescit, Armutlu ve Kızkapan köylerinin ekili alanlarını vuran dolu yağışı, tarlada ekin bırakmadı. Buğday, arpa, yulaf ekili olan tarlaları tırpan gibi biçen dolu, çiftçinin üzerine afet olup yağdı. Mağdur olan köylüler devletten yardım beklediklerini dile getirdi.

TARLALARIN YÜZDE 90’I ZARAR GÖRDÜ

Dolunun en büyük zararı verdiği köylerin başında gelen Kulyusuf Köyünden Neşet İnanır, "Durumumuzu görüyorsunuz, dolu arazimizin yüzde 90’ını vurdu. Çok perişan durumdayız. Bizim köyden yaklaşık 4 bin dönümü vurdu dolu. Devletimizden bize yardım yapmasını bekliyoruz" dedi.

Emrullah Çakır ise, "Benim arazimin yüzde 90’ını dolu vurulan bölgede. Hasarım yüzde yüz. Benim talebim devletten zararımızın karşılanması yoksa biz çok mağduruz başka türlü ayakta duramayız" diye konuştu.

Nurettin Bakacak isimli köylü de, "Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz büyük mağduriyet yaşadık. Zarardayız. Başka imkanlarımız olmadığından, yetkililerden bize yardım etmelerini bekliyoruz" ifadesinde bulundu.

TARSİM YAPTIRAN YOK, MAĞDURİYET YAŞAYAN ÇOK

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise konunun takipçisi olacaklarını ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için ellerinden gelen bütün çabayı göstereceklerini söyledi.

Çetindağ, "27 Mayıs Cuma günü ilimizin merkeze bağlı köylerimizden Kulyusuf, Beştepe, Sivritepe, Ağcamescit, Armutlu ve Kızkapan’da büyük bir dolu felaketi geldi. Yaklaşık 35 bin dönüm buğday ekili alanın yüzde 80 ve 90’ı hasar gördü. TARSİM sigortası olmadığından dolayı bu çiftçilerimiz şuanda mağdur. Belki içlerinden çok nadiri TARSİM sigortasını yaptırmıştır, ama çoğu bu sigortayı yaptırmadığından köylülerimiz ve çiftçilerimiz çok mağdur vaziyette. Bizim buradan Tarım il Müdürlüğü’müzden, Tarım Bakanlığı’mızdan ve devletimizden özellikle istediklerimiz şu. TARSİM sigortası yaptırmayan köylülerimizin buğdayları tamamen mahvolmasından dolayı sadece TARSİM sigortasına bağlı kalmayarak bu yöreye özel bir yardım yapılmasını ve devletimizin bu köylülerimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Çünkü çok büyük bir zarar var. Bu da milli ekonomiye büyük bir zarar. Çiftçilerimizin en kısa sürede mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA