Rusya Devlet Başkanı Putin Aynoroz'da

Ortodoks dünyası için manevi öneme sahip Aynoroz özerk manastır topluluğunu ziyaret eden Putin'e dini liderlerin yanı sıra Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos da eşlik etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan ziyaretinin ikinci gününde Ortodoks dünyası için manevi öneme sahip Aynoroz özerk manastır topluluğunu ziyaret etti.

Putin'i yarımadanın Dafni Limanı'nda Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Bakan Yardımcısı Yannis Amantidis karşıladı.

Putin daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında bölgenin merkezi Kayres'e geldi. Burada bölgenin en eski kilisesi Protaton'da bir ayine katılmasının ardından, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geldi.

Birçok keşişin de katıldığı toplantıda geleneksel ikramların ve konuşmaların ardından Putin ve heyetine hediyeler verildi.

Konuşmasında Putin, Aynoroz ve Rusya arasında kırılamayacak bağlar olduğunu vurgulayarak, 'Bu bağlar durmaksızın güçlendirilmeye devam edilecek.' dedi.

Rus liderin ziyareti sırasında Aynoroz'un ruhani lideri Protos ve Rus Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri Kirill de hazır bulundu.

Putin son olarak bölgedeki Rusya'ya ait sayılan Aziz Panteleimon Manastırı'na ziyarette bulunmasının ardından bölgeden ayrıldı.

Putin'in ziyareti öncesi ise adada geniş güvenlik önlemleri alındı. Yunan polisinin yanı sıra Rus emniyet güçleri Putin'in ziyaret edeceği binalarda eğitimli köpeklerle bomba taraması yaptı.

- Aynoroz özerk manastır topluluğu

Yunanistan’ın Selanik kentine civarında Halkidiki Yarımadası’nın doğusunda yer alan Aynoroz'da, Rusya, Bulgaristan ve Sırbistan’a ait sayılan birer olmak üzere toplam 20 manastır bulunuyor.

Yunanistan’ın bağımsızlığıyla ilgili 1878 Berlin Antlaşması’na göre, özerk bir yapıya sahip olan Aynoroz'da farklı etnik kökenlerden rahiplere manastırlarda yaşama hakkı tanınıyor.

Manevi açıdan İstanbul Patrikhanesi, idari açıdan da Yunanistan’a bağlı bulunan Aynoroz'a kadınların ve yanlarında velileri olmadan 18 yaşından küçük erkeklerin girmesine izin verilmiyor.

Manastırlarda yaşayan yaklaşık 2 bin rahip ihtiyaçlarını yapılan bağışlar ve balıkçılıkla karşılıyor. Rahipler bölgede yetiştirdikleri ürünleri pazarlamada ve tüketim ürünleri satın alımlarında her çeşit vergiden muaf tutuluyor.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın yetkileri dahilinde bulunan ve 20 manastırın temsilcilerinden oluşan konsey tarafından yönetilen Aynoroz'da resmi yazışmalarda Yunan dilini kullanma mecburiyeti bulunuyor.

Rusya’nın, zaman zaman Rus rahiplerin bulunmasını bahane ederek, Aynoroz'da etkisini artırma çabaları İstanbul Patrikhanesi ve Yunanistan tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Rusya, Aynoroz'da Rus rahiplerin yaşadığı manastırları kendisine ait olduğunu iddia ederek Rus rahiplerin sayısını artırmaya çalışırken, Patrikhane ise Aynoroz'da Rusya’ya ait bir şey bulunmadığını, sadece Yunan manastırlarında Rus rahiplerin yaşadığını ileri sürerek, Rusya’yı Aynoroz'un özünü tahrif etmeye çalışmakla suçluyor.​

Patrik Bartolomeos ise Aynoroz'a Rus keşişlerinin katılmasının bininci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere davet edildiği halde katılmadı.
Kaynak: AA