Menevşe Açıklaması 'Cumhurbaşkanımızın Ziyareti Motivasyonumuzu Yükseltti'

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana’ya gerçekleştirdiği ziyaret ve ardından yapılan toplu açılışların, kent ekonomisinin lokomotifi konumundaki iş dünyasına önemli bir moral kaynağı olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımıza, kentimizin sorunları ve çözüm önerilerini içeren rapor sunduk. Kentimize göstermiş olduğu ilgi ve yakınlığın en kısa zamanda yatırım ve istihdama dönüşeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.

Menevşe Açıklaması 'Cumhurbaşkanımızın Ziyareti Motivasyonumuzu Yükseltti'
ATO’nun Nisan ayı olağan Meclis toplantısının açılışında konuşan Meclis Başkanı Tarkan Kulak, sporda yaşanan başarıların her yönden sevindirici olduğunu ifade ederek, “Şehrimizin iki güzide takımı Süper Lige çıkmak için mücadele ediyordu ve Adanaspor geçtiğimiz hafta bu hedefine ulaştı. Adana Demirspor ise Süper Lige yükselmek için direkt olmasa bile Play Off mücadelesi yapacak ve inşallah her iki takımımızı da birinci ligde izleyeceğiz. Yine Adanalı kızımız Milli tenisçi Çağla Büyükakçay WTA turnuvalarında ilk kez final oynayıp şampiyonluğu kazanarak bir ilki daha gerçekleştirdi ve tarihi bir başarıya imza attı. Spor tanıtımın en önemli aracı, toplumlararası diyaloğun, ifadenin en güzel yoludur. Bizlere bu gururu yaşatan takımlarımız ve sporcularımıza teşekkür ediyorum. Başarıları bizim için sportif bir başarıdan daha fazlasını ifade ediyor. Önümüzdeki dönemde Adana’yı her alanda iyi şeyler beklediğine inanıyorum” dedi.

Mart ayı Mizanı ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun okunup, oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adana ziyaretinin, kent ekonomisine olumlu katkılar sağladığını belirten Menevşe şu görüşlere yer verdi:

“Cumhurbaşkanımız, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde Samsun Makine Sanayi AŞ. ye ait Düktil Boru Fabrikası ile Tufanbeyli’de Enerjisa’ya ait termik santralin açılışlarını gerçekleştirdi. Organize Sanayi’deki tesis 130 milyon dolarlık bir fabrika ve yıllık 300 bin tonluk üretimi, 500 kişilik istihdamıyla dünyada düktil boru üretiminde önemli bir sırada yer alıyor. Üretiminin tamamı ise ihraç edilecek. Sabancı Grubuna ait Tufanbeyli Termik Santrali ise 1,1 milyar dolarla kendi alanında Türkiye’nin en büyük yatırımı ve elektriği Adana’yı besleyecek. Gerçekten Adana adına gurur veren iki büyük yatırım. Hedefimiz, Adana’nın bu tür yatırım haberleriyle anılmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişi nedeniyle Odalar ve Borsa ile OSB olarak ilimizin sorunları, çözüm önerilerimiz ve projelerimiz hakkında bir rapor hazırladık. Raporun ayrıntıları hakkında Cumhurbaşkanımızla görüşülerek öncelikli konularla ilgili bilgiler verildi.



Menevşe konuşmasında, Adana’da sayıları sürekli artan Suriyeli misafir sığınmacıların yasalar kapsamında ve daha sağlıklı koşullarda çalıştırılmasına yönelik son gelişmeleri de anlattı. Suriyeli çalışanlar için Uluslararası Koruma Kanunu ile Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında yeni bir yönetmelik hazırlandığını ve Türkiye’deki geçici koruma sağlanan yabancıların çalıştırılmasına ilişkin düzenlemenin 11 Ocak 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak yürürlüğe girdiğini dile getiren Menevşe şunları söyledi:

“Buna göre Bakanlar Kurulu kararı ile ülkesinden Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışma izni hakkı tanınmış oldu. Geçici koruma altındaki yabancıların istihdamı yasal zemine oturtuldu. Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin bazı şartlar var. Öncelikli olarak bu şahısların geçici koruma kimlik belgesi alması gerekiyor. Bu belgenin düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuru yapılabiliyor. Başvuruyu işveren veya çalışma izni talep edenin kendisi e-devlet üzerinden yapabilecek. Çalışma izni bakımında yüzde 10 kotası mevcut. Çalışmalarına izin verilen yabancı işçi sayısı, iş yerindeki Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek. Ancak başvuru tarihi itibariyle, geriye dönük 4 haftalık sürede, açık iş pozisyonunun kapatılamadığının işveren tarafından belgelenmesi halinde yüzde 10 kotası uygulanmayacak. 10 kişiden az eleman çalışan iş yerlerinde ise en fazla 1 kişi çalıştırılabilecek. Geçici koruma kimlik belgesi olup mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacaklara; kota uygulaması dışında, Valiliklerin koordinasyonunda çalışma izni muafiyeti sağlanacak. Yönetmeliğe göre çalıştırılacak yabancılara asgari ücretin altında maaş verilemeyecek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı bakımından Türk vatandaşları ile aynı hak ve yükümlülüklere sahip olacaklar.”
Kaynak: İHA