İşitme Ve Konuşma Engelliler Gününde Sorunlarına Dikkat Çektiler

Tokat’ta işitme ve konuşma engellilerin yaşadıkları sorunları gözler önüne sermek, duyarlılık oluşturmak adına etkinlik düzenlendi.

İşitme Ve Konuşma Engelliler Gününde Sorunlarına Dikkat Çektiler
Cumhuriyet Meydanı’nda Tokat İçin Elele Derneği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri iş birliğinde 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engelliler Günü dolayısı ile “anlayabilmek ve anlatabilmek” adında sürpriz bir program düzenlendi.

İşitme ve konuşma engellilerin yaşadıkları sorunları dile getirmek, onları daha iyi anlayabilmek için üniversite öğrencilerinden bazılarının ağzı bantla kapatılarak kağıt üzerinde yazan metni konuşmadan karşı tarafa işaretlerle anlatması istendi. Kağıttaki metni karşı tarafa tam olarak anlatamayan öğrenciler zor anları kameralara yansıdı. Üniversite öğrencileri ayrıca “Hayat Bayram Olsa” isimli şarkıyı işaret diliyle söylemeye çalıştı. Anne ve babası işitme ve konuşma engelli olduğu için işaret dilini iyi derecede bilen Melek Ceylanoğlu, yardımı ile işaret dili ile şarkı söylemeye çalışan öğrenciler renkli görüntüler oluşturdu.

Tokat İçin Elele (TOKELDER) Başkanı Fatma Esin Tuna, toplum olarak en büyük sorunun anlayabilmek ve anlatabilmek olduğunu, bunu vurgulamak istediklerini ifade ederek, “Onların konuşamaması kader bizim onları anlayamamamız ise umursamazlıktır, biz onların işaret dilini öğrenmeliyiz. Bu etkinlikle bir duyarlılık oluşturmak istedik” dedi.

KURUMLARDA VE BANKALARDA İŞARET DİLİ BİLENLERİN SAYISININ ARTMASINI İSTEDİLER

Bir kamu kurumunda çalışan işitme ve konuşma engelli Ahmet Sevim, tüm kurumlarda ve bankalarda işaret dili bilen çalışanların olmasını istediklerini kaydetti.

İşitme ve konuşma engelli Suat Yener de yaşadığı sorunları işaret dili bilen tercüman aracılığı ile şöyle dile getirdi: “Kamu kurumlarda bankalarda bir işlem yaptırmak istediğimizde görevlilerle anlaşamıyoruz, kapıdan geri çevriliyoruz. Herkes ben işitme engelliyim diye geri çeviriyor. Oğlumda yaşı küçük olduğu için işaret dili bilmiyor. Annem babam konuşuyor ama onlarda işaret dili bilmiyor, zorlanıyorum. Ama işaret dili bilen insanların sayısı arttıkça çok memnun oluyorum.”

9 yaşındaki işitme ve konuşma engelli oğlu Ömer Taha Sansar ile etkinliğe katılan Meryem Sansar ise işaret dilini bilmediğini oğlu ile kendisinin anlaşabildiğini ama dışarıda oğlunu iletişim kurmakta zorlandığını söyledi.

Kaynak: İHA