Fransa Meclisinde Gensoru Oylaması

Başbakan Valls, gensoruya ''evet'' oyu verecek Sosyalist milletvekillerinin partiden ihraç edileceğini açıkladı.

Fransa meclisi, muhalefet partilerinin Sosyalist hükümet aleyhine sunduğu gensoruyu bugün oylayacak.

Muhalefetteki sağ partilerin sunduğu gensoru önergesi, meclis genel kurulunun bugünkü gündemine alındı. İktidardaki Sosyalist Parti içinde sayıları 25'i bulan ''küskün'' milletvekili ile Yeşiller ve Komünist Parti üyeleri ise ikinci gensoru önergesi için gerekli 58 imzayı toplayamadı. Bu gruptakilerin topladığı imza sayısı 56'da kaldı.

Başbakan Manuel Valls, gensoru oylamasında ''evet'' oyu verecek iktidar milletvekillerinin partiden ihraç edileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu, dün olağanüstü toplantısında, Başbakan Manuel Valls'e, ülkede büyük protestolara neden olan çalışma yasası tasarısını mecliste oylama yapılmadan geçirme hakkı tanımıştı.

Valls, genel kuruldaki konuşmasında, anayasadan kaynaklanan, çalışma yasa tasarısını Genel Kurul'da oylanmadan geçirme hakkını kullanacağını açıklamıştı.

Başbakan'ın bu hakkı kullanması halinde muhalefet 24 saat içinde ön oylama yapılmadan gensoru verme hakkına sahip. Gensorunun verilmesinin ardından yine 48 saat içinde iç tüzük gereği doğrudan gensoru oylaması yapılmak zorunda.

Gensorunun kabul edilmesi halinde ise hükümetin istifasını sunması gerekiyor.

Fransa'da 5. Cumhuriyet tarihinde sadece 1962 yılında Georges Pompidou'nun başbakanlığı döneminde gensoru kabul edilmiş ve dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, meclisi feshederek seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

- Tartışmalı tasarı

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı sendikalar tarafından 'kazanılmış hakların geri alınması' olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük olup çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılabilmesini öngörüyor.
Kaynak: AA