Kars'ta ''Cumhuriyetin İlk Sedası'' Tiyatrosu

Oyun, Azerbaycanlı tiyatrocular tarafından sahnelendi.

Kars'ta, İrevan Devlet Azerbaycan Dram Tiyatrosu tarafından ''Cumhuriyetin İlk Sedası'' tiyatro oyununu sahneledi.

Türkiye Anadolu Aydınlar Ocağı ile Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının ortak projesiyle Kars'a gelen Azeri oyuncular, Halk Eğitim Merkezinde sahne aldı.

Programda konuşan Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Tekel, bu ve benzeri kültürel ilişkilerin, Türkiye ve kardeş Azerbaycan arasında olduğu gibi diğer Türk devletleri arasında bağları güçlendirmede en önemli etkinliklerden olduğunu söyledi.

Tekel, bu etkinliklerin artırılmasının, birlikte büyüme düşüncesinin gerçekleştirilmesine de vesile olacağını kaydetti.

İrevan Devlet Azerbaycan Dram Tiyatrosu Başkanı İftihar Piriyev de Türk yazar Barış Pınar Çelebioğlu ile Demet Çizmeli'nin ''Cumhuriyetin İlk Sedası'' adlı tiyatro oyununda Ulu Önder Atatürk, yakın silah arkadaşları ve Cumhuriyetin ilanıyla yaşanan süreci anlattığını belirtti.

Oyunda bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş zamanının gösterildiğini aktaran Piriyev, 'Ulu Önder Atatürk, öyle bir zorluk içinde devlet kurdu ki o devlet ebedi kalacaktır ve hiçbir zaman yıkılmayacaktır. Hiçbir güç Türkiye Cumhuriyeti'ni sarsamayacaktır. Çünkü bu devlet deha Atatürk'ün kurduğu devlettir.'' diye konuştu.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı ise başkonsolosluk olarak iki ülke arasında kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesinden yana olduklarını, bu sebepten de zaman zaman Azerbaycan'dan tiyatrocu ve sanatçılar davet ettiklerini dile getirdi.

Programa, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yenice, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA