Güney Afrika Cumhurbaşkanı Hakkındaki Yolsuzluk Davaları

Yüksek Mahkeme, Zuma hakkında açılan ve 2009 seçimleri öncesinde düşürülen yolsuzluk davalarının yeniden görülmesini kararlaştırdı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Cumhurbaşkanı Jacob Zuma hakkındaki 783 yolsuzluk davasının düşürülmesine ilişkin kararın yeniden gözden geçirilmesine hükmedildi.

BBC'de yer alan habere göre, Yüksek Mahkeme, Zuma'nın göreve geldiği 2009 seçimlerinden haftalar önce düşen yolsuzluk davalarının yeniden görülmesi gerektiğini belirtti. Hakim Aubrey Ledwaba, başsavcının o tarihte verdiği kararın 'mantıksız' olduğunu söyledi.

Ana muhalefetteki Demokratik İttifak Lideri Mmusi Maimane, kararın ardından yaptığı açıklamada, davanın kendilerinin talebiyle açıldığını hatırlatarak, 'Bu, hukukun üstünlüğü adına büyük bir zafer ve bizler, Jacob Zuma'nın hukukla yüzleşmesi gerektiğine ve bu kararın, bizim fikrimizi doğruladığına inanıyoruz.' dedi. Davayla ilgilenen çalışma arkadaşlarını tebrik eden Maimane, 'Bu uzun bir savaş.' ifadesine yer verdi.

Dava, savcılara Zuma hakkındaki suçlamaları yeniden gündeme getirme yolunu açmış oldu.

- Şahsi harcamalarını kamu bütçesinden yaptığı iddiaları

Öte yandan, 2014 yılında kamu müfettişi Thuli Madonsela başkanlığında Zuma hakkındaki hazırlanan 'Konfor Güvenliği' adlı bir raporda, Zuma’nın şahsi harcamalarını kamu bütçesinden yaptığı iddia edilmişti. Muhalefet partileri, Zuma'nın kamu müfettişi üzerine baskı uyguladığı gerekçesiyle doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Cumhurbaşkanlığının, rapordaki önerilerin dikkate alınacağı ve Nkandla malikanesinde yapılan harcamaların bir kısmının Hazine Müsteşarlığının belirleyeceği oranda ödeneceği yönündeki açıklamasına rağmen muhalefet partileri, konunun Anayasa Mahkemesi'nde sonuçlanmasını istemişlerdi. Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, geçen ay sonunda Cumhurbaşkanı Zuma'nın evinin tadilatı için kullandığı kamu fonlarını geri ödememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Güney Afrika'da parlamentonun cumhurbaşkanını görevden alma yetkisi bulunuyor. Parlamentonun çoğunluğunu iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi milletvekilleri oluşturuyor. Geçen yıl Zuma hakkındaki bir gensoru önergesi, iktidar partisi milletvekillerinin Zuma'ya destek vermesi sonucu meclisten geçmemişti.

Kaynak: AA