Gaü Akademisyenleri Uluslararası Turizm Sempozyumuna Katıldı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Turizm ve İletişim Fakültesi akademisyenleri, Gazi Mağusa’da gerçekleştirilen 5. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumuna 3 makaleyle katıldı.

Gaü Akademisyenleri Uluslararası Turizm Sempozyumuna Katıldı
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından Salamis Otel’de gerçekleştirilen 5. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu, 2016 yılı içinde gerçekleştirilen akademi-sektör ilişkisi konseptinde, özel ilgi konu başlığı altında gerçekleştirildi.

Uluslararası düzeyde turizm alanında akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin iştiraki ile alternatif turizm trendlerinin ele alındığı sempozyumda, KKTC’de özel ilgi turizmi alanında artık önemli mesafelerin katedilmesi gerekliliği vurgusu yapıldı.

GAÜ Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Yüksek Okulu Direktörü ve GAÜ Uluslararası Turizm Eğitim Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel ve GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Altan Bayraktar, sempozyumda gerçekleştirmiş oldukları sunum ile ilgili açıklama yaptı.

GAÜ Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Yüksek Okulu Direktörü İsmet Esenyel, yaptığı açıklamada “Sempozyumda, çok değerli üst düzey turizm endüstrisi temsilcilerimizin, KKTC üniversitelerinin ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen seçkin akademisyenlerin oluşturduğu ve yurt dışından katkı koyan çok değerli akademik kadroların hazır bulunduğu bir ortam vardı. Seçilen sempozyum ana başlığı alternatif turizm kapsamında özel ilgi turizmi idi. Çok isabetli bir konu başlığı olduğunu düşünüyorum. Çünkü adamıza hâlâ büyük oranda etki eden Kitle (Mass) turizminin günümüz ve geleceğini tartışma fırsatı bulurken, aynı zamanda bütün dünyada yapılan özel ilgi turizm türleri mukayese edilip tartışıldı. Bizde üniversitemizi temsilen Sayın Ümmü Bayraktar Hocam ile bildiri sunma şansını yakaladık“ dedi.

Son yıllarda büyük destinasyonların altın madeni keşfedercesine; kendi kültürleri ile yoğrulmuş özel ilgi turizmine yönelmelerinin son derece değişik sebepleri olduğuna dikkat çeken Esenyel, şöyle konuştu: “Özellikle bizim gibi Akdeniz çanağında olan ülkelerin vazgeçilmezi olan deniz, kum ve güneş turizminin yanına, farklı alternatif turizm türleri eklenmeli. Söz konusu turizm ülkeleri bu pastadan daha fazla pay alıp, son yıllarda popüler olan tabir ile Niche yani ayrıcalıklı hale gelebilsin. Neden Niche diyecek olursak, üst kaymak, ayrıcalıklı, özellikli, turizm veya turist şekli önemli. Çünkü bu tür turizmde, kitle turizminde olduğu gibi bir verip iki almıyorsunuz, bir verip en az dört alıyorsunuz. Örnek verecek olursak, golf turizmi, yatçılık, köy pansiyonculuğu, deneysel turizm ve kış turizmi bu sınıflandırmanın en başında gelen türler. Belirttiğim bu üst klasman özel ilgi turizm modelleri, biraz pahalı turizm çeşitleridir. Tüm dünyada bu şekli ile ön plana çıkıyor.”

Adanın AB süreci ve birleşme olasılığında en önemli konu başlıklarını oluşturacak olan AB Turizm Yasaları Uygulama süreci ile Kuzey Kıbrıs Ekonomisine Etkileri ve Kuzey Kıbrıs Kuruluşu itibarı ile süregelen farklı hükümetlerin turizm uygulamalarının, halkımız tarafından beklentilerinin karşılanma analizleri adı altında İngilizce dilinde iki makale sunumu gerçekleştirdiğini ifade eden Esenyel, ”Buradan çıkacak olan sonuçların, mutlaka hem akademi, hem de sektörün kullanımına veri olarak verileceğini” ifade etti.

“Özel İlgi Turizmi Kapsamında Sosyal Medya uygulamalarının Kuzey Kıbrıs Turizm Sektörüne Etkileri” adlı sunumu ile GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Bayraktar, “155 kişi üzerinden yapılan anket ve otel üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirilen toplantılarda öğrendik ki, otellerimiz genellikle rezervasyonları tur operatörleri ve münferit olarak almaktadır. Genellikle sosyal medya kullanılarak gerçekleştirilen rezervasyon şu an sadece yüzde 3 seviyelerinde kalmıştır. Ülkemiz uluslararası platformda yerini daha fazla alıp, sesini duyurduğunda inanıyorum ki, booking.com ve trip advisor gibi online portallar daha fazla çoğalacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA