Vali İbrahim Taşyapan, 'Çanakkale'den Zeve'ye Tarihin İzinde' Konulu Fotoğraf Sergisine Katıldı

Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından hazırlanan “Çanakkale’den Zeve’ye Tarihin İzinde” konulu fotoğraf sergisine katıldı.

Vali İbrahim Taşyapan, 'Çanakkale'den Zeve'ye Tarihin İzinde' Konulu Fotoğraf Sergisine Katıldı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Van’da 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başlarında yaşananları yansıtan fotoğraf sergisini gezmeden önce bir konuşma yapan Vali Taşyapan, 1915 yılında bu aylarda, köylerini, memleketlerini savunmaya çalışan savunmasız denebilecek Van halkının, Zeve ve çevresinde Ermeni komitacılarınca şehit edildiğini söyledi.

2 bin 500 - 3 bin civarında insanın aynı topraklarda beraber yaşadıkları insanlardan gördükleri nankörlükle veya başka hesaplarla şehit düştüğünü belirten Vali Taşyapan, Zeve Şehitlik Anıtı’nın da yaşananların simgesi olarak dikildiğini kaydetti.

100 yıl sonra yine topraklarımızda ve komşu ülkelerin topraklarında başka emelleri olanların, yeniden hesap defterlerini açtığını söyleyen Vali Taşyapan; “Mehmet Akif merhum diyor ki; ‘Tarihi tekerrür diye tarif ederler. İbret alınsaydı hiç tekerrür mü ederdi?’ Geçmişten ibret alabiliyoruz, alamıyoruz, almaya gücümüz yetiyor, bazen yetmiyor. Bir şekilde tarih tekerrür ediyor ama tabii ki şartlar hiçbir zaman aynı şartlar olmuyor. Aradan 100 yıl geçmiş olmasına rağmen aynı hesapları görmeye çalışsalar da aynı hesaplar, aynı şekilde görülemez. Ülkemiz; gelmiş olduğu seviye, yetişmiş insan gücü, ekonomik durumu ve dünyadaki siyasi ağırlığı itibariyle artık bölgenin en önemli ülkelerinden biridir. Türkler, tarih boyunca diğer milletlerle bir araya gelerek çok büyük devletler kurmuştur. Ve bizler devlet geleneği olan bir milletiz. Bütün unsurları bir arada, barış içerisinde yaşatmış bir milletiz. İnşallah bu birlikteliğimizi, iç barışımızı tekrar sağlayacağız” dedi.

Milletimizin büyük millet olmanın getirdiği özgüvenle, kendi içindeki hadiseleri bazen küçümsediğini ve bazı olayları çocukça davranışlar olarak gördüğünü dile getiren Vali Taşyapan, “Bundan zarar da görmüşüzdür. Ancak bu zarar hiçbir zaman büyük hesapların gerçekleşmesine kadar varamamıştır. Bu hesapların içinde olanlar, hesaplarını büyük güçlerle birlikte yaparlar ve maalesef dünyadaki egemen güçlerin indinde sesleri daha fazla çıkabilir. Burada üniversitemize, akademisyenlerimize, araştırmacılarımıza çok büyük görevler düşmektedir. Bugün Ermeniler yapmış oldukları bu kadar katliama rağmen dünyada “Türk milleti bize soykırım yaptı” diyerek kandırmaya devam etmektedir. Oysa gerçekler başkadır, algılar başka türlü yönetilebilir. Yürütülen bu algı yönetimi, bugün hem bilim yoluyla, hem kitaplar yoluyla, hem sosyal medya ve internet yoluyla, dijital âlemde hızla devam etmektedir. Gerçeklerin mutlaka bir gün ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. Uzun süre saklanamazlar. Bizler Türk devleti olarak diyoruz ki; ‘Bütün tarihçiler gelsin, bir arada otursunlar, konuşsunlar, yazsınlar, çizsinler, araştırsınlar. Bütün arşivlerimizi açalım her şey ortada olsun.’ Kendimize ve yaptıklarımıza olan güvenimizle bu cesareti gösterebiliyoruz. Topraklarımız yüzyıllar boyunca çeşitli kavim ve milletlerin, etnik unsurların hüküm sürdüğü, gelip geçtiği yerler olmuştur. Ama buralar şu anda bizim sahipliğimizde, bizim vatanımız. En iyi şekilde koruyarak geleceğe taşımalı, olup bitenleri gerçekliğiyle bilmeli, gelecek kuşaklara da aktarmalıyız. Bugün üniversitemizle beraber gerçekleştirdiğimiz bu program da bunun neticesidir. Buradaki tarih bilincini, yaşananları, araştırmalara dayanarak, hocalarımızın gözünden, fotoğraflarla da destekleyerek 3 gün boyunca güzel bir program icra edeceğiz. İnşallah faydalı olur. Katkılarınız ve katılımınız için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra, YYÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, Vali Taşyapan ile YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Senato Üyeleri, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ve öğrencilere, sergi alanındaki fotoğraflar hakkında bilgiler aktardı. Yrd. Doç. Dr. Kardaş, o dönem şehirde yaşanan Ermeni örgütlenmesi ve bölge halkına yönelik terör faaliyetleri, Rusların Van’a gelişiyle yaşananlar, yerleşim alanlarının durumu, yapılaşma şekilleri, yaşam alanları ve sosyo-kültürel duruma ait tarihsel gerçekleri yüzyıl öncesinin Van’ına ait kareler eşliğinde anlattı.

Sergi alanının gezilmesinin ardından üniversite yönetimi ve öğrencilerle birlikte Şehitlik Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektiren Vali İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile birlikte Zeve Şehitliği’nde incelemelerde bulunduktan sonra şehitlikten ayrıldı.
Kaynak: İHA