TKB Kültür Mirası Paneli

Samsun’da gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) seminerinin ardından panel düzenlendi.

TKB Kültür Mirası Paneli
Moderatörlüğünü TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yaptığı “Tarihi Kentler Birliği’nin geldiği noktada bölgesel dağılım ve yeni bir açılım olarak somut olmayan kültür mirası” adlı panele Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Sevim Yeşim Dizdaroğlu ve ÇEKÜL Vakfı UNESCO Alan Yönetimi Uzmanı Namık Kemal Döleneken panelist olarak katıldı.

Panelde ilk konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in tarihi alanları hakkında bilgiler verdi. Şahin, “Yıllarca harabeleri harap ettik. Üzerine dönüp bakmadık ama bugün hamd olsun bütün şehirler bu alanda kalkınıyor. Toprağımız, tarihimiz en büyük mirasımız o yüzden bunlara sonuna kadar sahip çıkmamız gerekiyor. Panorama müzeleri önemli. Burada Samsun’un da bir kurtuluş mücadelesi var. Antep’i gazi yapan, Urfa’yı şanlı yapan, Maraş’ı kahraman yapan bir hikayemiz var. Çocuklar kitapların içerisinde bunu anlamıyor. Bu geçmişi bilmiyor, bastığı toprağın neresi olduğunu bilmiyor. Mehmet Akif’in dediği gibi, ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ şeyi hissettirmemiz gerekiyor. Onun için Gaziantep’te kalenin yanında bir panorama müzesi planladık. İstanbul’daki 1453’ün ofset baskı ile yapılanın yağlı boyasını yapıyoruz. Şu anda ressamımız çalışmaya başladı ve Mimarlar Odası ile de tasarımımızı yaptık. 1 sene sonra inşallah sizleri burada ağırlayacağız. Burayı da askeri lojmanı yıkarak yapıyoruz” dedi.

UNESCO’DA GAZİANTEP MUTFAĞI DÜNYANIN 8. MUTFAĞI SEÇİLDİ

Gaziantep mutfağının UNESCO’da dünyanın 8’inci mutfağı olarak tescil edildiğinin altını çizen Şahin, “2004 yılında UNESCO bir ağ oluşturuyor. Bir ağda 8 başlık var. Biz de Gaziantep mutfağı için güçlü bir çalışma grubu oluşturduk. 6 ay bu işi raporladık ve hikayesini yazdık. Toprağın farkını, aromasını, otları, baharatları, güneşin farkını, hepsini birleştirdiğin zaman Anadolu kadınının emeğini, aklını, üreticiliğini raporladık ve başvuru sürecini başlattık. 6 ay boyunca UNESCO’nun ana binasını Gaziantep Belediyesi’nin ana binası gibi kullandık. Büyük bir lobi çalışmasına başladık. Bakanlıklardan destek aldık. 14 Temmuz tarihinde dosyayı verdik ve 6 ay sonunda da bize olumlu haber geldi. UNESCO’nun gastronomi ağında Gaziantep mutfağı dünyanın 8. mutfağı olarak tescil edildi. Bir şehir çıkıyor ‘ben bir ülke kadar iddialıyım’ diyor. Bu ülkede bütün şehirler böyledir. O yüzden kendi özgüvenimiz çok önemli. Yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonunda biz bunu başardık” diye konuştu.

“KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK…”

“Mazeret üretebiliriz. Şu anda sınırımızda büyük bir savaş var” ifadesini kullanan Başkan Şahin şöyle devam etti: “Her gün negatif bir haberle ‘bu şehirde ne yapsan da işe yaramıyor’ diyebiliriz ama bu bize yakışmaz. Biz hepimiz lideriz ve hepimiz sorumluluk sahibiyiz. O yüzden krizi fırsata dönüştürmek ve bu kriz bittiği zaman yarışta önde olmak durumundayız. O yüzden biz arkeoloji ve gastronomide iddialıyız. Bu iddiamızı da heyetimizle beraber yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hepinizi de şehrimize davet ediyorum.”

UNESCO hakkında bilgi veren ÇEKÜL Vakfı UNESCO Alan Yönetimi Uzmanı Namık Kemal Döleneken, “UNESCO’yu bir amaç değil, araç olarak görmek gerekiyor. Dünya mirası listesinde şuanda Türkiye’nin 15 varlığı var. Dünyada ise bin 31 varlığı var. Sadece 2 tane karma, doğal varlığımız hiç yok. Buna karşılık da 13 tane kültür varlığımız var. Geçici listede dünyada bin 641 varlık varken, bizim 60 varlığımız var. Yani geçici listemiz oldukça geniştir” şeklinde konuştu.

ÇEKÜL Vakfı hakkında bilgiler veren ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Sevim Yeşim Dizdaroğlu, “Vakfımız 25. yılında. Ülke çapında toplam 412 üyemiz var. Batı, Orda ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde 13 büyükşehir, 68 de ilçe belediyemiz olmak üzere toplam 81 üyemiz bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.

Tarihi Kentler Birliği Samsun semineri panelin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA