Dışişleri Bakanlığı İle Ankara Üniversitesi Arasında İşbirliği Protokolü

Dışişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında Arşiv Çalışmaları İşbirliği Protokolü imzalandı.

Dışişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında Arşiv Çalışmaları İşbirliği Protokolü Bakanlık’ta düzenlenen törenle imzalandı. İşbirliği protokolünü Dışişleri Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş imzaladı. İmzaların atılmasının bir konuşma yapan Koru, “Aslında biz çok uzun bir süredir Ankara Üniversite ile çok yakın çalışıyoruz özellikle bu arşiv konusunda. Türkiye’deki bu konuda en ihtisaslaşmış üniversite aslında Ankara Üniversitesi bundan da çok büyük mutluluk duyuyoruz. Biz bu çalışmaları başlattığımız zaman bundan iki üç sene önce bize sizin üniversitelerinizden, fakültelerinizden çok değerli hocalarınız büyük katkı sağladılar. İki sene önce de arşivimizin dijitalleştirilmesiyle ilgili bir çalışma başlatıyorduk. Bizim aklımıza hemen gelen isimler yine sizin üniversitenizden bazı hocalarımız olmuştu” diye konuştu.

"BİZİM AMACIMIZ 65 MİLYON SAYFALIK BELGEYİ, TAMAMEN SAYISAL ORTAMA AKTARMAKTI"

Koru, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çalışmaya başladıktan bu yana çok büyük bir mesafe kat ettik. Bizim amacımız 65 milyon sayfalık belgeyi, tamamen sayısal ortama aktarmaktı. Bunun yarısından fazlasını şu an itibariyle yapmış durumdayız. Bu arşiv çalışmasını yönlendiren bir danışma kurulumuz var. O danışma kurulumuza da çeşitli üniversitelerimizden hocalarımız yardımcı oluyorlar. Siz de güçlü bir ekiple buna destek veriyorsunuz. Bugüne kadar verdiğiniz bütün destekler için teşekkür ediyoruz. Bu protokolle bundan sonra daha da yakın bir çalışma içerisine gireceğiz.”

“ÜNİVERSİTEMİZİN ÇOK BÜYÜK GÜÇ VE KATKI ALACAĞINA DA İNANIYORUM”

Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş ise Dışişleri Bakanlığı ile zaten bir ortaklıklarının söz konusu olduğunu belirterek, “Ortaklık bugün belki formalite icabı imzaya dönüştü ama zaten var olan bir ortaklıktı. Onun temelinde de yenilikçiliğe dair bir değişimin izleri var. Bunda da temel unsur elektronik arşiv çalışmalarıyla, elektronik yazışma çalışmaları. Üniversitemiz gerçekten çok önemli bir noktaya geldi. Ama biz Dışişleri Bakanlığımız ile işbirliğiyle aslında ülkemize güzel bir örnek olacağız. Ayrıca da bilim dünyasında, halka, değişik ihtiyacı olan kesimlere de çok değerli bilgiler ulaşacak. Çünkü artık o hafıza o bellek günümüze geliyor, günümüzden de geleceğe taşınacak. Böylece de gelecek kuşaklara ulaşılabilir, sürdürülebilir bir miras bırakmış olacağız. Bu bağlamda bu işbirliğinden dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum. Elimizden gelen her şeyi yapacağımızı daha yeni projelere de hep beraber imza atacağımızı düşünüyorum. Bundan üniversitemizin çok büyük güç ve katkı alacağına da inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA