'Türk Erkekleri Artık Daha Renkli Giyiniyor'

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Mutkan: 'Türk erkekleri eskiden giyimde çok tutucu ve gelenekseldi. Bu artık değişmeye başladı, daha renkli giyiniyorlar' 'Yerli tüketicinin, daha renkli ve rahat kumaşlı kıyafet talepleri artıyor. Mesela bu yıl, mavinin açık ve gökyüzü, bejin toprak, turuncunun değişik tonları gibi cıvıl cıvıl koleksiyon talepleri geliyor. Pamuk, keten pantolonlar eskiye nazaran daha fazla rağbet görüyor. Erkek müşterilerimiz de kadın giyiminde olduğu gibi yazın sıcak günlerinde merserize gibi hafif ve rahat ürünlere daha çok ilgi duyuyor' 'Üreticilerimiz de talepler doğrultusunda, müşterinin çizgisini takip ederek uygun koleksiyon hazırlamak ve sunmak zorunda kalıyor'

MUTLU BOZDAĞ - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Mutkan, Türk erkeklerinin, son yıllarda kıyafetlerinde daha çok canlı renkleri tercih etmeye başladığını belirterek, 'Türk erkekleri eskiden giyimde çok tutucu ve gelenekseldi. Bu artık değişmeye başladı, daha renkli giyiniyorlar.' dedi.

Mutkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Türk erkek giyim sektörünün yüzde 6'lık büyümeyle 3 milyar dolarlık pazara ulaşarak dünyada sekizinci sıraya çıktığını söyledi.

Dünyadaki ekonomik krizlerin ve Türkiye'nin yakın çevresindeki siyasi olayların bu yıl tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini anlatan Mutkan, bu nedenle Türk tekstilcilerin farklı pazarlara kaydığını kaydetti.

Cüneyt Mutkan, erkek giyim ihracatında daha yüksek rakamlara ulaşılabileceğini belirterek, 'Ülkemizde çok iyi üretimler yapan, çok başarılı ve özgün tasarımlara sahip markalar var. İyi koleksiyonlar yapılıyor. Üreticilerimiz, kurumsal altyapısını güçlendirip, doğru pazarlama stratejisinde bulunursa bu rakamlar üç katına çıkabilir. Üretici, inovasyon ve teknoloji yatırımları yapar, düzenli fuarlara katılıp, potansiyel müşterilere ulaşmak için sürekli satış ve pazarlama faaliyetlerinde bulunursa çok yüksek ihracat rakamlarına ulaşırız. Çünkü dünyada artık erkekler de modayı kadınlar kadar takip ediyor ve modaya daha çok para harcıyor.' diye konuştu.

- 'Giydiğiniz şeylere inanmanız lazım'

Özellikle yaz koleksiyonları çizgisinde olmak üzere Türk erkeklerinin eskiye oranla tutuculuğu kırdığını ve daha renkli giyinmeye başladığını ifade eden Cüneyt Mutkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Türk erkekleri eskiden giyimde çok tutucu ve gelenekseldi. Bu artık değişmeye başladı, daha renkli giyiniyorlar. Yerli tüketicinin, daha renkli ve rahat kumaşlı kıyafet talepleri artıyor. Giyim biraz da ruh meselesi. Giydiğiniz şeylere inanmanız ve onu doğru taşımanız lazım. Son yıllarda erkek giyiminde canlı renkler revaçta. Kışın bitmesiyle bir anda o karamsar hava da dağılıyor. Bununla birlikte modacılar da erkek giyiminin ne kadar canlı ve hareketli olduğunu, farklı kulvarlarda ne kadar geliştiğinin ve çeşitlendiğinin farkında. Tüketicilerimiz de bu doğrultuda daha rahat ve renkli giyinmek istiyor. Yaz moduyla daha pozitif bir elektrik alıyoruz. Erkek müşterilerimiz de bu atmosfere bağlı daha canlı renkleri tercih ediyor. Mesela bu yıl, mavinin açık ve gökyüzü tonları, bejin toprak tonları, turuncunun değişik tonları gibi güzel ve cıvıl cıvıl koleksiyon talepleri geliyor. Pamuk, keten pantolonlar eskiye nazaran daha fazla rağbet görüyor. Erkek müşterilerimiz de bayan giyiminde olduğu gibi yazın sıcak günlerinde merserize ürünler gibi hafif ve rahat ürünlere daha çok ilgi duyuyor.'

Teknolojinin gelişmesiyle modanın da hızlı şekilde değiştiğini anlatan Mutkan, tüketicinin, artık giydiği ürünün sağlıklı olmasına ve konforuna da bakmaya başladığını söyledi.

Cüneyt Mutkan, Türkiye'de son yıllarda inanılmaz derecede bilinçli bir tüketici grubunun ortaya çıktığını ifade ederek, şunları aktardı:

'Artık giyim konusunda müşterilerimiz, Avrupa ve ABD'yle yarışır hale geldi. Türk tekstil tüketicileri, kendisine sunulan ürünleri değil, seçici davranarak, beklentilerine göre modayı yakından takip ediyor. Bu doğrultuda kıyafet talebinde bulunuyorlar, kendi beklentileri var. Üreticilerimiz de talepler doğrultusunda, müşterinin çizgisini takip ederek uygun koleksiyon hazırlamak ve sunmak zorunda kalıyor. Bu gelişmeler de yurt dışındaki büyük piyasalarla daha kolay yarışabileceğimizi gösteriyor.'
Kaynak: AA