Aydın'ın Doğal Güzelliklerini İlk Kez Gördüler

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Aydın İl Temsilciliği öncülüğünde “Su ve Sulak Alanlar” konulu bir kültür gezisi düzenlendi.

Aydın'ın Doğal Güzelliklerini İlk Kez Gördüler
Düzenlenen gezide TEMA İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, Hayriye Kösem, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Coğrafya öğretmeni Ekrem Çalık ve İngilizce öğretmeni İsmail Caner Genç rehberliğinde Adanan Menderes Üniversitesinin farklı bölümlerinde eğitim gören genç TEMA gurubu 54 öğrenci katıldı.

Kültür gezisi kapsamında Söke’nin Doğanbey, Didim’in Balat Ovası, Milet ve Akköy ile Bafa Gölü çevresi Kapkırı ve tarihi ören yerleri gezildi.

MENDERES NEHRİ ÇOK KİRLİ

TEMA Aydın il temsilcisi Mehmet Özdemir, toprak, su, orman ve temiz hava’nın önemine dikkat çekerken, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, özellikle Söke ve Çukurova gibi büyük ovaların jeolojik erozyon sonucu oluşan ovalar olduğunu belirterek, 1 cm toprak kalınlığı en az yüz yılda oluşabileceğini söyledi.

Toprağın önemine değinen Barış, “Jeotermal’den elektrik üretiliyor. O elektrik üretilirken çıkan akışkanları Menderes nehrinde toplanıyor. Bugün bakıldığın da B. Menderes Ovasında toprakta ekim öncesi yıkana yapılıyor. Dolayısıyla Menderesten sulama yapılıyor. Jeotermal atıkların atılmasına izin veriliyor. Menderesi nehrini gerekse verimli ovaları kirletmeye kimsenin hakkı yok. Önceki yıllarda Mendereste yayın ve sazan balığı avlanırdı. Bu gün maalesef bitik durumdadır. Iramak kirli durumdadır. Bu ırmaktan başta söke ve balat ovası olmak üzere ovada arazi yıkama da yapılıyor. En başında nehre akan akışkanlardan başta bor maddesi var. Kanser etkisi yapan bir sürü etken madde var. Ova menderes nehri ile sulandıkça ağır metaller bitki bünyesine taşınıyor. İnsanlar buradan beslendiği sürece her zaman tehlike maruz kalmaktadır. Dolayısıyla başta kanser olmakla beraber birçok hastalıklara sebebiyet vermektedir” diye konuştu.

Gezide ilk önce Söke ilçesine bağlı eski Doğanbey köyü’nü gezen öğrenciler, ardından Didim ilçesi Milet tarihi ören yeri ve Bafa Gölü ile tarihi yerleşim yerini gezen genç TEMA grubu öğrencileri ilk defa gömdüklerini belirtti.

ADÜ İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisi Canan Akarsu, İzmir ilinden geldiğini belirterek, üç yıldır ADÜ’ de eğitim aldığını ve ilk defa Aydın ilinin doğal varlıklarına tanık olduğunu söyledi.



Akarsu, sivil toplum kuruluşları gerekse öğretmenlerin rehberliğinde önemli bilgiler edindiklerini ifade ederek, eski Doğanbey köyü gerek Milet ve gerekse Bafa gölünde edindiği izlenimleri ve bilgilerin hayatın da unutulmayacağı anıları arasından yer alacağını belirtti.

Özellikle Bafa Gölü ve çevresine hayran kaldıklarını ifade eden Yerel Yönetimler Bölümü öğrencisi Yağmur Salgit ile Çalışma Ekonomisi Bölümü öğrencisi Betül Alp ise, havanın ve suyun soğukluğuna aldırış etmenden çıplak ayaklarla göl kenarı su içinde gezinirken, Aydın’ın saklı güzelliklerini ilk defa gördüklerini ifade etti.

Kaynak: İHA