Türk Keneşi Ve BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi Arasında Mutabakat Zaptı İmzalanacak

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC) arasında güney-güney ve üç taraflı iş birliğini geliştirmek üzere 4 Nisan'da mutabakat zaptı imzalanacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, mutabakat zaptının, Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov ve Güney-Güney İşbirliği konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve UNOSCC Direktörü Jorge Chediek tarafından, Türk Keneşi'ne üye ülkelerin İstanbul'daki kain diplomatik temsilciliklerinin, uluslararası örgüt yetkililerinin huzurunda İstanbul Conrad Otel'de imzalanacağı belirtildi.

Mutabakat zaptının, Türk Keneşi'ne üye ülkelerde ve bölgede güney-güney ve üç taraflı iş birliğini geliştirmek üzere Türk Keneşi ve UNOSSC arasındaki iş birliğini artıracağı, ortak girişimler yürütülmesine imkan sağlayacağı ifade edilen açıklamada, üçlü işbirliğinin yenilikçi, kapsamlı bölgesel ve bölgeler arası iş birliği girişimleri yoluyla geliştirilmesinin, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ni sağlamasına yönelik önceliklerinden biri olacağı aktarıldı.

-Türk Keneşi

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile 2009 yılında kurulan hükümetlerarası bir teşkilat olan Türk Keneşi, bölgesel bir iş birliği mekanizması olarak, bölgede ve ötesinde, üye devletler arasındaki iş birliğini hızlandırmak amacıyla ekonomiden, ulaştırmaya, sürdürülebilir kalkınmadan eğitime ve medyadan turizme kadar geniş bir yelpazeyi içeren alanlarda faaliyetlerde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC), Güney-Güney ve Üçlü iş birliğini küresel olarak ve Birleşmiş Milletler sistemi içinde artırmak üzere koordinasyonunu yaparak destekliyor. Önceden Güney-Güney iş birliği için özel birimi olarak bilinen Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi 1974 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından UNDP bünyesinde kuruldu.

Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi, Güney-Güney iş birliğinin dünya çapındaki ilerlemelerini değerlendiren genel kurulun bir yan organı olan Güney-Güney Genel Kurul Üst Düzey Komitesinden (HLC) politika talimatları ve rehberlik alıyor.

Kaynak: AA