İstanbul'a 5 Yıldızlı Kamu Hastaneleri Geliyor
İstanbul Valiliği tarafından 2014 yılında yeniden inşasına başlanan ve 5 yıldızlı otel konforunda olması planlanan Okmeydanı, Göztepe ve Kartal eğitim ve araştırma hastanelerinin yapımlarına tüm hızla devam ediliyor Toplamda 3 bin 300 yatak kapasiteli olacak hastanelerden Okmeydanı ve Göztepe'nin yüzde 70'lik ilk etaplarının 2017 sonunda, Kartal'ın tamamının 2018'de hizmete açılması planlanıyor İstanbul Valiliği İPKB Direktörü Elgin: '1,3 milyar liralık yatırımla hizmete sunacağımız hastanelerimiz yerleştirilen izalatörler sayesinde deprem anında hizmet verebilecek' 'Leed Gold sertifikalı ve Türkiye'nin ilk yeşil hastaneleri olacak binalarımız kendi enerjisini üretecek, çevre ile uyumlu ve enerji verimliliği yüksek olacak, enerjiyi tasarruflu kullanacak'.
Depreme dayanıklı, enerji tasarrufu yüksek, çevreci ve 3 bin 300 yatak kapasiteli olacak hastaneler için 1,3 milyar liralık kaynak ayrıldı.
İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yeniden inşa edilen 3 büyük hastanede gelinen son durumu Anadolu Ajansı'na anlattı.
Elgin, 2006 yılında kurulan İPKB'nin okul ve hastaneler başta olmak üzere kamu binalarını güçlendirdiğini veya yeniden inşa ettiğini belirterek, idari binalar ve yurtların da bu proje içerisine girdiğini söyledi.
Eğer binanın güçlendirme maliyeti yeniden yapımın yüzde 40'ını aşarsa o yapıyı yıkıp yeniden inşa ettiklerini anlatan Elgin, şimdiye kadar İstanbul'un muhtelif yerlerinde farklı binalarda güçlendirme ve yeniden yapım faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti.
Elgin, şu anda 3 dev hastanenin yeniden yapımını üstlendiklerini kaydederek, bunların Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu aktardı.
- 'Okmeydanı ve Göztepe'de 2017 sonunda hizmete başlanacak'
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 1970'li yıllarda yapılarak hizmete başladığını ve 40 yıllık ömrünü tamamladığını dile getiren Elgin, fonksiyonel olarak da bu binada iyi bir sağlık hizmeti verilemediğini bildirdi.
Elgin, bu yüzden söz konusu binanın yıkılıp yeniden yapılması kararını verdiklerini kaydederek, 'Ancak bu hastane yılda 700 bin acil vakanın, 45 bin civarında ameliyatın gerçekleştirildiği büyük bir hastane. Burada hizmeti kesemiyorsunuz. Dolayısıyla burayı etap etap yapıyoruz' dedi.
2014 yılında inşaatına başladıkları hastanenin ilk etabında çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Elgin, 'Hastanenin yüzde 70'ine denk gelen ilk etabını 2017'nin sonuna hizmete açmayı düşünüyoruz. Burayı bitirince yüzde 30'luk kısmına denk gelen mevcut hastaneyi yıkarak kalan bölümünü yapacağız' diye konuştu.
- 250 bin metrekarelik kapalı alan
Toplam 1.099 yatak kapasiteli olacak hastanenin tek ve çift kişilik odaları bulunacağını ifade eden Elgin, ancak tek kişilik odaların acil durumlarda çift kişiliğe çevrilebileceğini söyledi.
Elgin, projenin birçok ilkleri barındırdığı bilgisini vererek, 250 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak hastanenin şu anda 170 bin metrekaresinin inşa edildiğini söyledi.
Okmeydanı'nda hastanenin birinci etabı tamamlandığında kalan bölümdeki tüm araç gereçlerin buraya taşınacağını ve kalan bölümün de yıkılarak yeniden yapılacağını kaydeden Elgin, bu bölümü de 2019'a kadar hizmete açmayı hedeflediklerini bildirdi.
- Okmeydanı ve Kartal onkoloji, Göztepe çocuk hastalıkları üzerine
Elgin, yine inşasına 2014 yılında başlanan 250 bin metrekarelik Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 1.049 yataklı olacağını ve 2017'nin sonuna kadar yüzde 70'lik ilk etabının bitirilerek hizmete açılacağını söyledi.
Kartal'daki 1.000'in üzerinde yatak kapasitesine sahip olacak hastanenin ise 2018'de hizmet vermeye başlayacağını dile getiren Elgin, bu ilçede arazi yeterli olduğu için binanın bir defada yapılacağını ve inşaat bitince eskisinden buraya taşınılacağını aktardı.
Elgin, 'Toplamda 3 bin 300 yatağa ulaşacak bu 3 hastanemizin yatırım maliyeti 1,3 milyar lira. Okmeydanı ve Göztepe 2017 sonunda, Kartal 2018'de hastalarını almış olacak. Göztepe ve Okmeydanı'nın ikinci etapları 2019'da bitecek. Okmeydanı ve Kartal onkoloji ihtisası üzerine, Göztepe ise çocuk hastalıkları ihtisası üzerine olacak.'
- 'Hastane deprem anında da hizmet verebilecek'
Elgin, üç hastanenin de son sistemlerle donatılacağını ve birçok ilki barındıracağını belirterek, bunlardan birisinin sismik izalatör sistemi olduğunu söyledi.
Okmeydanı'ndaki hastane binasında 385 adet sismik izalatör olduğunu ve bunların Amerika'dan getirildiğini aktaran Elgin, 'Bu izalatörler deprem anında yükün yaklaşık yüzde 90'ını absorbe edecek. Dolayısıyla bina çok az ve düzenli hareket edecek. Böylece hastanemiz deprem anında ve sonrasında da hizmette kalacak. Bu sistem diğer hastanelerimizde de olacak' ifadelerini kullandı.
Elgin, 'Türkiye'deki ilk yeşil hastane' olma özelliği taşıyacak binaların 'Leed Gold' sertifikası taşıyacağını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Binalarımız kendi enerjisini üretecek, çevre ile uyumlu ve enerji verimliliği yüksek olacak. Binalarda enerji tasarruflu kullanılacak. Doğalgazdan kendi enerjisini kendisi üretecek. Çatılarda damıtmak için yağmur suyunu kullanacak bitkiler var. Bütün kullanılan ampüller, armatürler tasarruflu olacak. Akıllı sistemler bulunacak. Daha önce hiç planlanmayan kapalı otoparklarımız olacak ve bu otoparkların binde 4'ü akülü arabalar için ayrılacak.'
Elgin, modern teknolojiyle donatılan hastanelerin beş yıldızlı otel kalitesini aratmayacağının altını çizdi.
Üç hastane inşaatında şu anda işçi, mimar ve mühendis olmak üzere toplam 1.600 işçi çalıştığını aktaran Elgin, çalışmaların 24 saat devam ettiğini sözlerine ekledi.