ASÜD 4. Olağan Genel Kurulu

ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Çallı: 'Sektörde ileri ülkelere bakıldığında, fiyatlandırmanın kalite esasına göre yapıldığını görüyoruz' 'Ülke olarak kalite ekseninde önümüzde duran sorunları daha fazla görmezden gelemeyiz, gelmemeliyiz. Aksi takdirde biz bu korkulu rüyayı her yıl görmeye devam ederiz' 'Hepimiz yapılması gerekeni biliyoruz. Zaman kavga zamanı değil, çözüme odaklanma zamanıdır'

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, sektörde i̇leri̇ ülkelere bakıldığında fi̇yatlandırmanın kali̇te esasına göre yapıldığını belirterek, 'Ülke olarak kali̇te ekseni̇nde önümüzde duran sorunları daha fazla görmezden gelemeyiz, gelmemeli̇yi̇z. Aksi̇ takdi̇rde bi̇z bu korkulu rüyayı her yıl görmeye devam ederi̇z. Zaman, kavga zamanı deği̇l, çözüme odaklanma zamanıdır.' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Bakan Faruk Çelik'in katılımıyla 'ASÜD 4. Olağan Genel Kurulu' düzenlendi.

Çallı, burada yaptığı konuşmada, toplantının herkesin sıkıntı yaşadığı bir sürece denk geldiğini belirterek, süt fiyatlarındaki krizin her yıl yaşandığını ancak bu yıl krizin önceki yıllara göre daha erken ve şiddetli düzeyde ortaya çıktığını söyledi.

Geli̇nen noktada paydaşların tamamının kavga etmek ve bi̇rbi̇ri̇ni̇ suçlamak yeri̇ne, eli̇ni̇ taşın altına gerçek anlamda koyması gerektiğine işaret eden Çallı, 'Süt tozuna veri̇len destek hem doğru hem de ci̇ddi̇ anlamda yeterli̇ bi̇r rakamdır. Ancak gelecek konusunda öngörü hassasi̇yeti̇ duymayan ve günlük düşünen bi̇r kısım sanayi̇ci̇ler hepi̇mi̇zi̇ büyük bi̇r zan altında bırakmıştır.' diye konuştu.

Çallı, sektörde i̇leri̇ ülkelere bakıldığında fi̇yatlandırmanın kali̇te esasına göre yapıldığına dikkati çekerek, 'Ülke olarak kali̇te ekseni̇nde önümüzde duran sorunları daha fazla görmezden gelemeyiz, gelmemeli̇yi̇z. Aksi̇ takdi̇rde bi̇z bu korkulu rüyayı her yıl görmeye devam ederi̇z. Burada hepi̇mi̇z yapılması gerekeni̇ bi̇li̇yoruz. Zaman, kavga zamanı deği̇l, çözüme odaklanma zamanıdır.' ifadesini kullandı.

- 'Obezi̇teyle anılmak i̇stemi̇yoruz'

Mi̇lli̇ Eği̇ti̇m Bakanlığının 'Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi' konulu genelgesi̇ne değinen Çallı, şöyle devam etti:

'Maalesef önümüzdeki̇ öğreti̇m dönemi̇nden i̇ti̇baren meyve aromalı sütler ve yoğurtlar kanti̇nlerde satılamayacak. Gerekçe i̇se obezi̇te i̇le mücadele. Hi̇çbi̇r gerekçeyle sütün ve yoğurdun okul kanti̇nleri̇ni̇n dışına atılmasının i̇zahı yok. Bi̇z sektör olarak obezi̇te gi̇bi̇ hastalıklarla yan yana anılmak i̇stemi̇yoruz. Çocuklarımız gazlı i̇çecek sektörünün pençesi̇nde. Buna dur demek hepi̇mi̇zi̇n görevi̇ ve zatıali̇ni̇zden bi̇zzat konuyla i̇lgi̇lenmeni̇zi̇ talep edi̇yoruz. Süt sektörünün en büyük si̇vi̇l toplum kuruluşu olarak bi̇zler, bugün seçi̇lecek yöneti̇m kurulumuz i̇le zatıali̇ni̇zi̇n yanında yer alacağımızı bi̇lmeni̇zi̇ i̇steri̇z.'

Çallı, sektörün yapısal sorunları olduğunu vurgulayarak, paydaşlara sorunlardan kaçılmaması, sorunların değil çözümlerin parçası olunması çağrısında bulundu.

- 'Süt sektörü büyük bir aile'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da sektörün son 12 yıllık değerlendirmesini yaptı. Bahçıvan, 2023 yılı için 23 milyon ton süt üretimi hedefi koyduklarını hatırlatarak, sektörün adım adım bu hedefe yaklaştığını belirtti.

Süt sektörünün büyük bir aile olduğunu dile getiren Bahçıvan, sektörün ülke sınırlarına çıkacak, dünyada global bir oyuncu olacak duruma geldiğini vurguladı.

Bahçıvan, bundan sonra uluslararası boyutta ve vizyonda hikayeler yazma noktasında bir Türk süt sektörü olması gerektiğine işaret ederek, 'Biz büyük bir aileyiz, 18 milyon sütü taşımak kolay değil. Bu ailenin içerisinde birtakım dikenler olabiliyor ve her kesim kendi dikenini çok iyi biliyor. Biz kendi dikenlerimizi biliyoruz fakat toplumun diğer kesimleri de kendi dikenlerini bilsinler. Niteliğe ve kaliteli çalışmaya değer verdiğimiz taktirde bu sektör birçok sorunu aşar gider.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA