AK Parti'nin Teklifi CHP'yi Yine Memnun Etmedi

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin hazırlanan teklifi CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile görüştü.

AK Parti'nin Teklifi CHP'yi Yine Memnun Etmedi
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili AK Parti’nin teklifini CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile görüştü. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Meclis’te bulunan makamında gerçekleşen görüşme sonrasında bir açıklama yapan Naci Bostancı, daha önceki sundukları teklifin üzerine yeni bir teklif ile CHP grubunu ziyaret ettiklerini açıkladı.

Dokunulmazlıklar meselesinin bir süredir gündemde olduğunun altını çizen Bostancı, “Biliyorsunuz, AK Parti olarak biz üç muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek bir teklif iletmiştik. Bu teklif dokunulmazlıkları düzenleyen madde 83’e ilişkin bir teklifti. Malum, dokunulmazlıklar nasıl kaldırılacak, buna ilişkin zaten anayasada sürecin işleyişine ilişkin bir düzenleme var. Ancak bu düzenleme mevcut fezlekeler düşünüldüğünde çok vakit alacak bir zamana işaret ediyor. Bu da Meclis’in bloke olması anlamına geliyor. Bu çerçevede biz geçici bir madde ile bir defaya mahsus olmak üzere tüm fezlekelerin yargıya intikalini düzenlemiştik ve o teklifimizi muhalefet partilerine götürmüştük. Teklifimizi götürdükten sonra MHP ve HDP konuya ilişkin çeşitli beyanlarla kendi konumlarını ortaya koydular. CHP mukabil bir teklif ile bize geldi. Üç alternatif olarak. Biz CHP’nin teklifini de değerlendirdik, kendi teklifimizi de bir kez daha gözden geçirdik. Tartışmaları dikkate aldık. Bütün bunlar çerçevesinde şöyle bir teklifi esas almak üzere yeniden CHP grubundan randevu alarak buraya geldik. Teklifimiz madde 83’ün dokunulmazlıklarla ilgili komisyonlara havale ettiği prosesi bir kereye mahsus olmak üzere kaldırmak ve tüm dosyaların yargıya intikalini sağlamak esaslı. Geçmiş teklifimizden bir ölçüde farkı şu, Meclis Başkanlığı’na intikal etmiş olan fezlekelerden bahsetmiştik, daha sonra ‘Adalet Bakanlığı’nda ve Başbakanlık’ta kimi fezlekeler alıkonabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi’ kaygısının doğduğunu gördük. Bunu da önlemek için idareye intikal etmiş olan yani Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’na intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil, bu teklifimizin Meclis’ten geçmesinin ardından tüm fezlekeler dahil Meclis Başkanlığı’nda ve komisyonlarda olan fezlekeler dahil tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz. Sayın Özel, içeride yaptığımız görüşmede bunu değerlendireceklerini ifade ettiler. Ümit ederim bir işbirliği içinde bu dokunulmazlık meselesini bir yere bağlarız ve bu düzenlemeyi geçiririz” dedi.

CHP’nin önceki teklifinin neden kabul edilmediğine ilişkin soruya cevap veren Bostancı, “Madde 100’e ilişkin CHP’nin geçici anayasa değişikliği teklifi vardı. Esasen o süreç Meclisin olağan usulleri içinde tekemmül etmiş bir süreçtir. İlgili kişilerin bizim konuştuğumuz, tartıştığımız dokunulmazlıklar konusuna ilişkin herhangi bir engelleri yoktur, haklarında dava açılabilir. Görevleri konusuna yönelik ise, biliyorsunuz geçmişti bütün partilerin katılımıyla komisyon teşekkül etmiş, nihai olarak Genel Kurul kendi iradesini ortaya koymuştu. Tekrar dönüp bunlar hiç olmamış gibi davranmak elbette mümkün olmazdı” diye konuştu.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik 507 dosya olduğunu söyleyen Bostancı, ne kadar dosya varsa hepsinin komisyonlara intikal edeceğini, anayasa değişikliği yapıldıktan sonra 15 gün içinde yargıya gönderileceğinin altını çizdi. Bir uzlaşı sağlanamazsa değerlendirme yapacaklarını kaydeden Bostancı, “Bizim teklifimiz idari kurumlara intikal etmiş olan, yani Adalet Bakanlığı ve Başbakanlığa intikal etmiş olan tüm fezlekeleri içeriyor” dedi.



“BİZ YASANIN ÇIKTIĞI TARİHE KADAR İŞLENMİŞ OLAN TÜM SUÇLARI KAPSAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ”

Naci Bostancı’nın açıklamasının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularına cevap veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “AKP’nin grubumuza ilettiği teklif vardı, o teklife geçtiğimiz hafta üçlü bir öneri ile cevap vermiştik. Bugün Sayın Bostancı başkanlığındaki AKP heyeti bizim teklifimize karşı kendi tekliflerini revize ederek ziyarette bulundular. Bize yapmış oldukları teklifi diğer parti gruplarına da ilettiklerini söylediler. AKP’nin ilettiği teklifte bize daha önce gelen tekliften farklı olarak Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan dosyaların da 15 gün içinde yargı mercilerine intikal ettirilmesi var. Oysa biz CHP olarak bu süreci şöyle değerlendiriyoruz; biz yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş olan tüm suçları kapsaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu savcılıklarda bekleyen, hatta ‘nasılsa dokunulmazlık zırhı var, bu yüzden yazdığım bir fezlekenin işleme alınması söz konuş değil, ayrıca ben kendimi hedef haline getiririm’ diye endişelenen bazı yargı mensuplarının da bu endişelerini giderecek ve yazdığı fezlekenin işleme gelmesini sağlayacak olan, yasanın çıktığı tarihte işlenmiş olan tüm suçlar demiştik. Bu konuya AKP’nin böyle yaklaşmadığı, ama Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyen dosyaları da intikal ettirme olarak yaklaştığı anlaşılıyor. Bir temel ayrılık noktamız da şu olarak görüldü; biz sadece milletvekilleri ile dokunulmazlıkların yeterli olmayacağını, ilgili şu anki bakanlar ve geçmişteki bakanlarla ilgili yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş tüm suçların da Anayasa 100’deki soruşturma komisyonu kurma ihtiyacı olmaksızın ilgili yargı merci olan ki, bakanlar için burası Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesi’dir, bunun olması gerektiğini düzenlemiştik. Sayın Bostancı’nın bize sunduğu karşı teklifte bu yok. Onlar mevcut bakanların ya da geçmişte görev yapmış bakanlarla ilgili gelecek fezlekelerin de işleme alınması ile ilgili bir adım atmıyorlar. Bu bizim açımızdan son derece önemli bir durumdur” diye konuştu.



“HER TÜRLÜ YENİ DELİL YENİ BİR SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULMASINI GEREKLİ KILACAKTIR”

AK Parti’nin teklifini parti içindeki yetkili kurullarda görüştükten sonra cevap vereceklerinin altını çizen Özel, CHP’nin teklifinde görevde olan ve geçmişte bakanlık yapmış olanlarla ilgili dokunulmazlıkların da kaldırılması yönünde teklifi olduğunun altını çizerek, Naci Bostancı’nın eski bakanlarla ilgili sürecin daha önceden görüşüldüğünü ve tekrar aynı sürece geri dönülemeyeceği konusundaki açıklamasına ilişkin, “Kapanmış bir süreç konusu doğru değil. O konu ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü yeni delil yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasını gerekli kılacaktır. Bu konuda bir hukuki eksiklik değil, AKP’nin bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğu veya onları bu dokunulmazlık zırhının arkasında tutmayı son derece önemsedikleri anlaşılıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA