Diyarbakır'a Ankara Modeli

Diyarbakır’da faaliyet gösteren işletme ve girişimcilere AR-GE kültürünü aşılamak amacıyla KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından geliştirilen, “Sosyal Etkileşim Programı” kapsamında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe teknokentlerinin çalışmaları yerinde incelendi.

Diyarbakır'a Ankara Modeli
Dicle Teknokentin yönetimsel yapısını güçlendirmek ve tekno girişimcileri yatırım konusunda teşvik etmek amacıyla KOSGEB Diyarbakır İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, “Sosyal Etkileşim Programı” Projesi kapsamında sanayi ve üniversite işbirliklerinin gelişmesi için Diyarbakırlı girişimciler ve sanayiciler ODTÜ ile Hacettepe teknokentlerini ziyaret etti.

Teknokentlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yapan Diyarbakırlı girişimci ve sanayiciler, ODTÜ Teknokent Teknoloji İş Birliği Geliştirme Direktörü Tolga Özbolat ile Hacettepe Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Aktepe tarafından karşılanarak bilgilendirildi.

Teknokentlerin amaçlarının, Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş alt ve üst yapı olanakları sunmak olduğunu belirten Özbolat, teknokentlerin üniversite-sanayi işbirliğini artırmaya yönelik etkinliklerle taraflar arasında sinerji doğmasına katkı sağladığını anlattı.

Projenin birey ile grupların birlikte ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket etme becerilerinin yükseltilmesi, sürdürülebilir ağ ilişkilerinin geliştirilmesi ve kurumsal yapıların güçlendirilmesine yönelik işbirliği, tecrübe paylaşımı ve ortaklıklar geliştirilmesi olduğunu anlatan KOSGEB İl Müdürlüğü Proje Koordinatörü KOBİ Uzmanı Zülfikar Altunbağ ise, Ankara’daki önde gelen teknokentler ile Diyarbakır’ın tek teknokenti arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Altunbağ, “Amaçlarımız, sanayi ve üniversite işbirliğini geliştirmek. Teknokentler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak teknokentlerin yönetimsel yapısını güçlendirmek. Ankara’nın önde gelen teknokentlerine çalışma ziyaretleri gerçekleştirerek yeni metot ve iyi uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmak. Diyarbakır’da faaliyet gösteren işletme ve girişimcilere AR-GE kültürünü aşılamak. Teknokente yapılacak yatırımları arttırmak amacıyla potansiyel tekno girişimcileri teşvik etmek. Başarılı teknokent yatırımcılarının potansiyel tekno girişimcilere deneyimlerini aktarması için fırsat sunmak ve Diyarbakır’daki potansiyel tekno girişimcileri belirlemek” dedi.

Diyarbakırlı sanayici ve girişimciler, teknokentler içerisinde bulunan yazılım, bilişim, kalibrasyon, laboratuvar, vakum sistemleri, insansız hava araçları ve AR-GE faaliyetleri yürüten işletmeleri de ziyaret ederek, bilgi alışverişinde bulundular.
Kaynak: İHA