Karadeniz'in Tıbbi Ve Aromatik Bitki Envanteri Çıkarılacak

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresince hayata geçirilen projeyle Doğu Karadeniz'deki tıbbi ve aromatik bitki envanteri çıkarılarak en çok talep gören bitkiler ekonomiye kazandırılacak DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yüce: 'Bölgemizdeki tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterini çıkaracağız. Bunların bölgemizde yaygınlaştırılması, üretiminin yapılması projemize başladık'

GÜLTEKİN YETGİN - Doğu Karadeniz'deki tıbbi ve aromatik bitki envanteri çıkarılarak en çok talep gören bitkiler ekonomiye kazandırılacak.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca hazırlanan, 'Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması Eğitim ve Araştırma Projesi' kapsamındaki çalışmayla bölge halkına ekonomik gelir sağlanması de hedefleniyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinin sahip olduğu kadar aromatik ve tıbbi bitki barındırdığını bildirdi.

Ülkedeki bu bitkilerin üçte birinin de Doğu Karadeniz'de bulunduğunu belirten Yüce, şu bilgileri aktardı:

'Dolayısıyla biz hem arıcılığa altlık oluşturması bağlamında hem tıbbi, hem de aromatik, kozmetik sanayinde kullanımı açısından bölgemizde proje başlattık. Bölgemizdeki tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterini çıkaracağız. Bunların bölgemizde yaygınlaştırılması, üretiminin yapılması projemize başladık. Yine bölgemizdeki ticari kullanımının araştırılması, üreticilerinin eğitilmesi proje kapsamında gerçekleşecek. Projemiz yoğun bir şekilde devam ediyor.'

- 'Her ilde uygulama bahçesi olacak'

Yüce, proje kapsamında her ilde demonstrasyon yapılarak uygulama bahçeleri oluşturulacağını ifade ederek, 'Bölgemizdeki hem tıbbi hem de aromatik bitkilerin tespitini yaptıktan ve envanterini çıkardıktan sonra en çok kullanımı olan, en çok talep gören bitkilerimizin bölgede yetiştirilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlatıyoruz.' dedi.

Bölgede 428 endemik bitki türü olduğunu vurgulayan Yüce, 'Dolayısıyla bir yandan endemik bitkiler, bir yandan tıbbi bitkiler, bir yandan da aromatik bitkilerle ilgili yoğun çalışmalar sürüyor. Avrupa'daki bütün bitkilerin çeşidi kadar ülkemizde çeşit olduğunu biliyoruz, Doğu Karadeniz'de de üçte birinin olduğunu biliyoruz, şu anda tam net rakamları oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA