Kuran-I Kerim'i 'Gönül Gözüyle' Öğreniyorlar

Amasya'da müftülük ile Altı Nokta Körler Derneği iş birliğiyle açılan kursta 15 görme engelli, Kur'anı Kerim'i braille alfabesiyle öğreniyor Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Demiryarar:'İmkanların size göre uyarlanması ve sunulması önemlidir. Eğer imkanlar size göre uyarlanmışsa her şeyi başarabilirsiniz'

CİHAN OKUR - Amasya Müftülüğü ve Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şubesi iş birliğiyle açılan kursta 15 görme engelliye braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim öğretiliyor.

Fatih Camisi eğitim salonunda verilen kursta 17-60 yaş arasındaki kursiyerler, braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim öğrenmeye çalışıyor. Kursiyerler, Diyanet İşleri Başkanlığının çıkardığı ve braille alfabesiyle yazılmış Elif Ba'sına dokunarak Kur'an öğreniyor.

Fatih Camisi müezzini Emin Çınarcı ile Kur'an kursu öğreticisi Ayla Şahin tarafından haftanın 3 günü verilen eğitimlerle mayıs ayına kadar kursiyerlerin Kur'an öğrenmesini hedefleniyor.

Çınarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği kursta braille alfabesini öğrendiğini, daha sonra Altı Nokta Körler Derneğiyle iletişime geçerek kursu açmaya karar verdiklerini söyledi.

Bugüne kadar birçok kişiye Kur'an-ı Kerim öğrettiğini ancak hiçbir zaman böylesine bir haz yaşamadığını dile getiren Çınarcı, 'Hep birlikte bir gönül bağı oluşturduk. Bu arkadaşlarımız bize gönüllerini, kapılarını açtı. Bizler de onlar için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz.' dedi.

Kursiyerlere hem Kur'an öğrettiklerini hem de dini bilgiler aktardıklarını anlatan Çınarcı, 'Görme engelli arkadaşlarımız Kur'an okumayı kendilerine bir borç bildiler ve kursumuza katıldılar. Onlara bir şeyler öğretirken yaşadığım duyguları kelimelerle ifade edemem.' ifadelerini kullandı.

- 'Kur'an-ı Kerim öğrenmenin huzurunu yaşıyoruz'

Kendisi de kursiyer olan Altı Nokta Körler Derneği Amasya Şube Başkanı Musa Demiryarar ise Kur'an-ı Kerim öğrenmenin huzurunu yaşadıklarını vurguladı.

Derneklerinin kuruluş amacı eğitim olduğu için, bütün görme engelli arkadaşlarının sağlıklı bireylerin aldığı eğimleri almaları için çalışma yaptıklarını belirten Demiryarar, 'Amasya genelinde 900 görme engelli vatandaşımız var. Hepsinin bu kursa katılarak Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenmelerini istiyoruz. Bizler sağlıklı bireylerden sadece bizleri anlamalarını istiyoruz. Biz gözlerimizle ayakta durmuyoruz. Birçok şeyi kendi başımıza halledebiliyoruz. Biz insanların yardımdan çok bizi anlamalarını ve hayatı birlikte paylaşmalarını istiyoruz.' diye konuştu.

- 'İmkanların bize uyarlanmasını önemli buluyorum'

Diyanet İşleri Başkanlığının böyle bir çalışmaya imza atmasının ve kendilerini düşünmesini engellileri mutlu ettiğini anlatan Demiryarar, şunları kaydetti:

'Bu yaştan sonra Kur'an-ı Kerim öğrenmenin mutluluğunu anlatamam. Bazı arkadaşlarımıza bu iş ilk başta zor geliyor ve yapamayacaklarını düşünüyorlar. Ancak önümüze kitaplar geldiğinde ve eğitim almış hocalarımız sayesinde gayet güzel öğreniyoruz. Öğrenmek istiyorsanız ve engelinizi arkasına sığınmıyorsanız birçok işi yapabilirsiniz. İmkanların size göre uyarlanması ve sunulması önemlidir. Eğer imkanlar size göre uyarlanmışsa her şeyi başarabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı çalışmayı buna örnek gösterebilirim. Bu kursa katıldım ve Kur'an-ı Kerim öğrenmeme çok az kaldı. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'
Kaynak: AA