Sulama Birliklerinin Elektrik Borcu 800 Milyon Lirayı Aştı

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 22 sulama birliğinden sadece 7’sinin elektrik borcu 600 milyon lirayı aşınca Dicle EPSAŞ, bu birliklerin elektrik enerjisini kesmek zorunda kaldı. Toplam borçları 800 milyon lirayı aşan sulama birlikleri tarafından sağlıklı bir şekilde yürütülemeyen sistem nedeniyle birlik üyesi olan çok sayıda çiftçi mağdur duruma düşerken Dicle EPSAŞ, söz konusu sorun çözülmeden birliklere yeniden elektrik verilmeyeceğini duyurdu.

Sulama Birliklerinin Elektrik Borcu 800 Milyon Lirayı Aştı
SADECE 7 BİRLİĞİN BORCU 600 MİLYON LİRA

Şanlıurfa’daki sulama birliklerinin elektrik borçları konusunda açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı ve Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (Dicle EPSAŞ) yönetim kurulu üyesi Neşet Demirbağ, kentte 22 sulama birliği bulunduğunu bildirdi. Demirbağ, "İl genelindeki sulama birliklerinin toplam elektrik borcu 800 milyon liranın üzerine çıkmış bulunuyor. Bunlardan sadece 7’sinin, elektrik borcu ise 600 milyon liranın üzerindedir. Bir türlü ödenmedikleri borçlarından dolayı söz konusu bu 7 birliğin elektriklerini kesmek zorunda kaldık" dedi.

"TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİLER"

Sulama birliklerine elektrik borçlarını ödeyebilmeleri için her türlü kolaylığı sağladıklarını da kaydeden Neşet Demirbağ, birliklerin elektrik borçlarını yapılandırmalarına rağmen, gerekli ödemeleri yapmayarak taahhütlerini yerine getirmediklerini ifade etti.

Sulama birliklerinin yeraltı suyunu pompajla çekmek için çok yüksek maliyetle elektrik enerjisi kullandığını da kaydeden Demirbağ, "Türkiye genelinde bulunan 21 elektrik dağıtım şirketinin hiç biri tarımsal faaliyetler için kullanılan elektriğe yüzde 1 dahi indirim uygulamazken Dicle Elektrik, çiftçisine değişik kampanyalar düzenleyerek ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Şirketimiz bu kolaylıkların yanında çiftçi için bir takım fedakarlıklar da yapmaktadır. Ancak yaptığımız bu fedakarlıklar ve kolaylıklara rağmen, kullanılan elektriğin ancak yüzde 10’unun bedelini alabiliyoruz. Şirketimizin, peşin ödeme yaparak aldığı enerjinin bedelini tahsil etmeden, bu yükü taşıma gücü artık kalmamıştır. Sulama birlikleri tarafından bu güne kadar sağlıklı biçimde yönetilemeyen bu sistemin, kanun gereği yeraltı suları hususunda yetkili olan DSİ tarafından ivedi olarak çözülmesi kaçınılmazdır. Bunun yanında DSİ’nin bir an evvel sulama kanallarını bitirmesi büyük önem arz etmektedir. Bahse konu soruna çözüm bulunmadığı müddetçe sulama birliklerinin kesik olan enerjisi kesinlikle verilmeyecektir’’ ifadelerini kullandı.

"HUKUKİ TAKİP BAŞLATILDI"

Borçlu olan sulama birliklerinin elektrikleri kesik olduğundan, bu birliklerin üyesi olan çiftçilerin tarlalarını yeraltı suyu ile sulayabilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi köy hatlarına kaçak bağlantı yaparak gidermek istediklerini de kaydeden Demirbağ, köy hatlarının bu yükü taşıyamadığını söyledi.



Tarımsal sulama için gerekli olan yüksek miktardaki enerji ihtiyaçlarını köy hatlarından kaçak yollarla gidermek isteyenler yüzünden bu hatlardan beslenen köylerde sık sık elektrik kesintisi yaşandığını da ifade eden Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, "Ekiplerimiz, düzenli olarak bu hatlarda tarama yapmaktadırlar. Yapılan taramalar sonunda, bu hatlardan kaçak bağlantı yapanlar tespit edilerek cezai işlemler uygulanmakta, hatlar da yine eski haline getirilmektedir’’ şeklinde konuştu.

Demirbağ, elektrik borcu bulunan ve bu borçlarını ödemeyen sulama birlikleri ile ilgili gerekli hukuki takiplerin başlatıldığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA