Adres Patent'ten Marka Yenileme Açıklaması

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, 'Markalaşmanın ilk adımı tescil olmakla birlikte, markayı yönetmektir. Çünkü siz güçlendikçe, markanız talep görmeye başladıkça, taklitleriniz ortaya çıkmaya başlıyor' dedi.



Akbulut yazılı açıklamasında, markalaşma sürecine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bir firmanın isminin herkesçe bilinmesi, tanınması veya meşhur olmasının onun bir marka olması için yeterli olmadığını aktaran Akbulut, istikrar ve güvenin önemine işaret etti.

Başarılı bir marka olmak için her konuda kalite anlayışını benimsemek ve yaygınlaştırmak gerektiğini ifade eden Akbulut, şöyle devam etti:

'Bilindiği üzere markalaşmak kısa bir sürede olmuyor. Ayırt edici özelliği olan, kolay okunabilen, kolayca taklit edilemeyecek, kulağa hoş gelen güçlü bir marka, güçlü bir karakter oluşturmak ve uzun süren tescil süreçlerini de konusunda uzman bir vekil aracılığıyla yürütmek son derece önemli. Markalaşmanın ilk adımı tescil olmakla birlikte, markayı yönetmektir. Çünkü siz güçlendikçe, markanız talep görmeye başladıkça, taklitleriniz ortaya çıkmaya başlıyor. Eğer bu taklitlere zamanında müdahale edemezseniz, onca emeğiniz, bilinirliğiniz, piyasadaki yeriniz ve en önemlisi 'Marka Değeriniz' büyük zarar görebilir.

Bütün bunların yanı sıra büyük emekler ve yatırımlar sonucundan 10 yıl süre ile koruma altına aldığınız markanızın yenileme süresi geldiğinde sizi ve markanızı 20. yıla taşıyacak o eşik atlanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunların her biri markanızın yenilenmesi ile birlikte itibarınız, gelecek güvenceniz ve marka devamlılığınız açısında son derece önemli konulardır.'

- 'Markanız geçmişte kısa bir süre kullanılmış veya atıl bir marka olabilir'

Yenileme işlemi yapılmayan markaların kanunen hükümsüz sayılacağı için geri alınmasının da ancak dava yoluyla mümkün olduğuna dikkati çeken Akbulut, bu süreç içerisinde markaların koruma hakkının tamamen imkansız hale geldiğini ifade etti.

Markanın yenilenmesi sürecinde hak kaybına uğramamak için konusunda uzman marka ve patent vekili ile çalışılmasının gerektiğine vurgu yapan Akbulut, şirketlerin markalarını geleceğe taşımak ve değer katmak için mutlaka yenilemeleri gerektiğini belirtti.

Açıklamada bir markanın koruma süresini 10 yıl daha uzatmak, nesilden nesile yaşayan (50.Yıl; 80.Yıl; 150.Yıl) markalar oluşturmak için tescilli markanın mutlaka yenilenmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada şirketlere bir markanın neden yenilenmesi gerektiğiyle ilgili şu bilgiler aktarıldı:

'Markanız geçmişte kısa bir süre kullanılmış veya atıl bir marka olabilir, Markanız bu durumda bile uzun süren tescil süreçlerini tamamlamış ve 10 yıllık koruma hakkını kazanmış bir değerdir. Kullanmadığınız markanızı satabilir veya lisans verebilirsiniz bu sebeple markanızı mutlaka yenilemelisiniz. Markanızı 10 yıl önce logosuz tescil ettirmiş olabilirsiniz veya geçen süre içerisinde logonuz değişmiş yeni bir logo tasarımı yapmış olabilirsiniz; Logo tescili için yeni bir marka başvurusu yapmalı ve tescilli markanızı mutlaka yenilemelisiniz.

Ticari faaliyet alanlarınız genişlemiş, kısmen veya tamamen değişmiş olabilir. Güncel sınıflarda marka başvurusu yapmalı ve tescilli markanızı mutlaka yenilemelisiniz. Ticari unvanınız veya nevi değişmiş olabilir. Unvan ve nevi değişikliği işlemini gerçekleştirdikten sonra tescilli markanızı mutlaka yenilemelisiniz. Firmanızı devretmiş veya yeni bir firmayı devir almış olabilirsiniz; Devir işlemlerini gerçekleştirdikten sonra tescilli markanızı mutlaka yenilemelisiniz.Firmanız taşınmış veya cadde, sokak isimleriniz değişmiş yeniden düzenlenmiş olabilir; markanızın adres değişikliği işlemini gerçekleştirmeli ve tescilli markanızı mutlaka yenilemelisiniz.'

Kaynak: AA