Çankırı'da 'Yaran Geceleri' Başladı

Ahilik kültürünün parçası olan etkinliğin 2016 sezon açılışı, yaran ocağının yakılmasıyla gerçekleştirildi.

Çankırı'da Ahilik kültürünün parçası 'yaran geceleri'nin 2016 sezonu başladı.

Çankırı Esnafları Yaran Kültürünü Yaşatma ve Eğitim Derneği bünyesinde, büyük başağalığını Zülküf Akdoğan, küçük başağalığını Salih Kara'nın yaptığı yaran ocağının 2016 sezonu açılışı, Çankırı Valiliği Yaran Evi'nde gerçekleştirildi. Açılış, dualar eşliğinde ocağın yakılmasıyla yapıldı.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan, sabah namazıyla sona erecek yaran toplantıları kapsamında, maniler okunuyor, çeşitli oyunlar oynanıyor.

Yaranın sorumlusu büyük başağa Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yaren ve 1 çavuştan oluşan yaranda, 2016 sezonunun açılışını yaptıklarını dile getirdi.

Yeni sezonu başlatmanın mutluluğunu yaşattıklarını ifade eden Akdoğan, yaran kültürünün esnaf arasında bir otokontrol sistemi olduğunu belirtti.

Bu kültürün Ahilik geleneğinin önemli parçası olduğunu vurgulayan Akdoğan, 'Yaran, Oğuz Türklerinden bugüne kadar gelen bir kültür mirasıdır. 24 Oğuz boyunu temsil eder. Bu yüzden 24 yaren bulunur. Bu kültürde birbirini içten duygularla seven insanlar bir araya gelerek bu kültürü devam ettirirler' dedi.

Yaran kültüründe gece 24.00'ten sonra misafirlerin ayrıldığını dile getiren Akdoğan, 'Bu saatten sonra kendi aramızda bir mahkeme kurulur. Bu mahkemede, birinin bir yanlışı varsa yargılanır. Bu özelliğiyle yaran, insanları kötü alışkanlıklardan korur' diye konuştu.

Akdoğan, yaran kültürünü gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdiği bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılımcıların birbirleriyle küslüğünün bulunmaması gerekiyor. Küs olanlar bu gecede barıştırılıyor.
Kaynak: AA