Uganda'da Devlet Başkanı Seçimi
Seçimin galibi oyların yüzde 60'ından fazlasını alan Museveni oldu.
KAMPALA – Uganda'da, 18 Şubat'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin galibi, halen bu görevi yürüten Yoweri Museveni oldu.
Seçim Komisyonu tarafından açıklanan kesin sonuçlara göre, 30 yıldır iktidardaki Museveni oyların yüzde 60'ından fazlasını alarak yeniden devlet başkanı seçildi.
Museveni'nin rakibi, ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Forumunun (FDC) lideri Kizza Besigye'in ise oyların yüzde 35'ini aldığı belirtildi.
Ev hapsinde tutulan Besigye liderliğindeki FDC'den, seçimde hile yapıldığı iddiasında bulunularak 'sonuçların tanınmadığı' duyuruldu.
Museveni başkanlığındaki iktidardaki Ulusal Direniş Hareketinden (NRM) ise Ugandalılara 'Sakin olmaları ve herhangi bir kargaşaya bulaşmamaları' çağrısı yapıldı.
NRM'nin açıklamasında, tüm seçmenlerden 'Halkın iradesine saygı göstermeleri ve seçim sonuçlarını kabul etmeleri' istendi.
FDC sözcülerinden Semujju Nganda, dün Besigye'nin, parti genel merkezinde gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtmişti.
FDC genel merkezinin, ağır silahlarla donatılmış polis ekipleri tarafından kuşatıldığını bildiren Nganda, polisin toplanan kalabalığı dağıtmak için helikopterden göz yaşartıcı gaz sıktığını söylemişti.
Polis, bu sabah yaptığı açıklamada, Besigye'nin, olası protestoları önlemek için ev hapsinde tutulduğunu bildirmişti.
Son üç seçimde başarılı olamayan Besigye, geçen hafta içinde birkaç kez gözaltına alınmıştı. Besigye'nin destekçilerini dağıtmak için polisin plastik mermi kullanması sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti.
Museveni'nin 30 yıldır iktidarda olduğu ülkede, yaklaşık 15 milyon Ugandalı, yeni devlet başkanını seçmek için oy kullanmıştı.
Çok partili sisteme geçilen ülkede 2005 yılından bu yana Ugandalılar üçüncü kez sandık başına gitti.
- ABD'den Museveni'ye tepki
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, seçim sonuçları açıklanmadan önce, polis ve emniyet kuvvetleri üzerinde baskı kurduğu gerekçesiyle Başkan Yoweri Museveni'ye tepki gösterdi.
Kerry, muhalefet partisi üyelerinin alıkonulması ve taciz edilmesi şeklindeki uygulamalar nedeniyle ülkedeki durumdan endişe ettiğini de dile getirerek 'Polis ve emniyet güçlerinin eylemleri, Uganda'nın seçimlerdeki şeffaflık ve tarafsızlık ilkelerine bağlılığından şüphe duyulmasına neden olmaktadır' dedi.
Uganda'daki ABD Büyükelçiliğinin twitter sayfasında paylaşılan mesajda da Kerry'nin, 'Kapatılan sosyal medya sitelerinin derhal açması gerektiğini' vurguladığı belirtildi.
Sosyal medya hesapları, 18 Şubat Perşembe günü seçimlerin başlamasıyla kapatılmıştı.