Yüzlerce yıllık oyuncaklar yeniden can buldu

Eyüp Oyuncak Atöyesi’nde kadınlar tarafından hazırlanan geleneksel oyuncaklar, farklı kuşakları aynı duygu etrafında birleştiriyor. Yüzlerce yıllık tarihi olan oyuncaklar, geçmişe ışık tutarken, gelecek nesilleri de asırlar öncesine götürüyor.

Yüzlerce yıllık oyuncaklar yeniden can buldu
Eyüplü kadınlar tarafından Eyüp Oyuncak Atölyesi'nde hazırlanan el emeği göz nuru organik oyuncaklar, yüzlerce yıllık tarihe ışık tutuyor. Eyüp Belediyesi'nin hazırladığı proje ile gün yüzüne çıkarılan onlarca oyuncak, farklı kuşaklara zamanda yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Geçmişi 16'ncı yüzyıla kadar uzanan oyuncaklar, 7'den 77'ye herkes tarafından ilgi görüyor. Tarihi oyuncaklarla yetişkinler çocukluk hatıralarına kavuşurken, yeni kuşaklar da teknolojiye meydan okuyan oyuncaklarla çocukluklarını yaşıyor.

MİNİK ELLER KENDİ OYUNCAKLARINI SÜSLEDİ

Asırlık oyuncakların yeniden keşfedildiği oyuncak atölyesini ziyaret eden onlarca minik öğrenci, seçtiği ahşap oyuncakları istedikleri renge boyadı. Oyuncaklarını kendi emekleriyle süsleyen öğrenciler, eğlenceli bir gün geçirirken hayallerindeki oyuncakları hazırlamanın sevincini yaşadı. Rengarenk topaçlardan aynalı beşiklere, Hacivat- Karagöz maketinden zilli tefe, davullardan cambaza kadar 20 çeşit oyuncağın yer aldığı atölyede bütün her şey , tamamen organik malzemelerle ve el emeği ile üretiliyor.

TARİHE IŞIK TUTAN ATÖLYE, ÇOCUKLARIN EL BECERİLERİNİ DE GELİŞTİRİYOR

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da oyuncak atölyesini ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti. Daha sonra eline aldığı topacı çeviren Başkan Remzi Aydın, çocukluk günlerine geri döndüğünü belirtti.

Başkan Aydın, ”Tarihi oyuncakları gün yüzüne çıkarıyoruz. Oyuncakların tarihi çok eskilere dayanıyor. Tamamen organik diyeceğimiz malzemelere üretiliyor. Kil deri ve ahşaptan yapılıyor. Buraya gelen çocuklarımız oyuncaklarını boyayıp alabiliyorlar. Suni ve kimyasal zararları olmayan çocukların hayal dünyalarını geliştiren oyuncaklar bunlar. Burada çocuklar el becerilerini de geliştirme imkanı buluyor. Burada aynı zamanda tarihi değerlerimizi de yaşatmış oluyoruz. Güzel bir çalışma oldu. Eyüp'te bütün çalışmalarla tarihimizi ve medeniyetimizi geliştirelim istiyoruz biz” dedi.

Kaynak: İHA