Irak'a Yönelik Sınırda Kaşe Vizesi Uygulamasına Son Verilmesi

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu İnam: 'Türkiye'nin, Irak dahil olmak üzere bazı ülkelerin vatandaşlarına yönelik sınırda kaşe vizesi uygulamasına son vermesi her geçen gün artan kaçak göçmen sayısı ve yabancı teröristlerin ülkeye girişini engelleme amaçlıdır' 'Binlerce Iraklı aldığı vize süresinin bitmesine rağmen kaçak bir şekilde kalmaya devam ediyor ya da yasa dışı yollarla Avrupa'ya göç ediyor' 'Sadece 2015 yılında 160 bin Iraklı, Türkiye tarafından kendilerine verilen vize ve ikamet sürelerini ihlal etti' 'DAEŞ şüphelisi olduklarına inanılan 37 bin kişinin Türkiye'ye girişi engellendi. Aynı zamanda DAEŞ şüphelisi 3 bin kişi ülkelerine sınır dışı edildi ve 700 militan ise tutuklanarak cezaevlerine gönderildi'

Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Irak'a yönelik sınırda kaşe vizesi uygulamasına son verilmesinin altındaki nedenin artan kaçak göçmen sayısı ve yabancı teröristlerin ülkeye girişini engellemek olduğunu belirtti.

İnam, Erbil'deki başkonsolosluk binasında yaptığı basın açıklamasında, 'Türkiye'nin, Irak dahil olmak üzere bazı ülkelerin vatandaşlarına yönelik sınırda kaşe vizesi uygulamasına son vermesi her geçen gün artan kaçak göçmen sayısı ve yabancı teröristlerin ülkeye girişini engelleme amaçlıdır' dedi.

Elektronik vize sisteminden yararlanıp Türkiye'ye seyahat eden binlerce Iraklı'nın geri dönmediğini belirten İnam, 'Binlerce Iraklı aldığı vize süresinin bitmesine rağmen kaçak bir şekilde kalmaya devam ediyor yada yasa dışı yollarla Avrupa'ya göç ediyor. Bunun yanında her geçen gün Türkiye'deki terör örgütü DAEŞ şüphelilerin sayısı da artıyor' ifadelerini kullandı.

Türkiye tarafından verilen elektronik vize sistemi kurallarının ihlal edildiğinin altını çizen İnam, 'Sadece 2015 yılında 160 bin Iraklı, Türkiye tarafından kendilerine verilen vize ve ikamet sürelerini ihlal etti. Aynı zamanda uluslararası örgütlerin verilerine göre geçen yıl içerisinde yaklaşık 90 bin Iraklı yasa dışı yollarla Avrupa'ya göç etti' bilgisini verdi.

Başkonsolos İnam, 'Türkiye terörle mücadele konusunda Irak'a destek verip, yanında yer alıyor. Bu çerçevede DAEŞ şüphelisi olduklarına inanılan 37 bin kişinin Türkiye'ye girişi engellendi. Aynı zamanda DAEŞ şüphelisi 3 bin kişi ülkelerine sınır dışı edildi ve 700 militan ise tutuklanarak cezaevlerine gönderildi' diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'ta meydana gelen iç göç ve sığınmacı krizine yardım eden ilk ülkelerden olduğunu hatırlatan İnam, 'DAEŞ'in saldırılarından kaçan binlerce Iraklı halen Türkiye'de yaşıyor ve bazıları kendi evlerini satın aldı. Türkiye, Irak'ın kuzeyinde 4 sığınmacı kampı kurup, yaklaşık 1 bin 200 tırlık insani yardımda bulundu' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, 6 Şubat'ta, Türkiye'nin yasa dışı göçle mücadelesi doğrultusunda Irak'a yönelik vize uygulamasında değişiklik yapıldığını, yeni uygulamayla sınırda kaşe vize uygulamasına son verildiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA