Askeri Casusluk Davasında Karar Öncesi Son Savunmalar

İzmir’de görülen Askeri Casusluk davasında, sanıkların son savunmaları alındıktan sonra mahkeme heyeti, kararı vermek için duruşmayı 26 Şubat’a erteledi.

Askeri Casusluk Davasında Karar Öncesi Son Savunmalar
İzmir’de aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 357 tutuksuz sanık hakkında ’askeri gizli bilgi ve belge bulundurma’ suçlamasıyla açılan davanın duruşmasına devam edildi. Karar öncesi avukatlar, iddia makamının mütalaasını değerlendirip taleplerini iletti. Sabah yapılan bölümde sanıklardan emekli Albay Coşkun Başbuğ, "İddianamede ’Pandora’ olarak sunulan ve akılla alay eden bu kutunun içinden pislikler çıkacağı başından belliydi. Buradaki şüpheli ya da sanıklar pırıl pırıl, devletin yetiştirdiği subay ve astsubaylardır. Mahkemenin vereceği kararla, bu kişilerin ’itibarını iade edeceğine’ güvenim tamdır" dedi.

Sanık emekli Deniz Kurmay Albay Bülent Kul da 30 yılı aşkın süre Deniz Kuvvetlerinde onurlu bir görev yürüttüğünü, Türk bayrağını büyük bir şerefle dalgalandırdığını ama dijital verilere dayalı sözde örgüt üyeliğinden 15 ay haksız yere tutuklu kaldığını söyledi.

Kurmay Albay Cengiz Naci Kutlu ise dava nedeniyle büyük mağduriyetlerin yaşandığını, hayatların karardığını söyledi.



Sanıklardan İrfan Bulut ise dava nedeniyle kurmay albay rütbesindeyken ordudan ihraç edildiğini ve şimdi yeniden göreve iade edildiğine dikkati çekerek, "Güneydoğu’da çarpışmamız gerekirken, bu sahte dava yüzünden buradayız. Tam anlamıyla kumpas olan bu sahte davadan beraatimi talep ediyorum" dedi.

Narin Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu sanıklar söylenecek bir şey kalmadığını ifade ederek beraatlerini istedi. Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, son savunmalarının alınmasının ardından kararını açıklamak için duruşmayı 26 Şubat’a erteledi.

USULSÜZLÜKLER SAVCININ MÜTALAASINDA YER ALDI

Duruşma sonrası davanın bir numaralı sanığı olarak gösterilen Bilgin Özkanak’ın avukatı Sevgi Sarıkaya, "Bu dava çok uzun sürdü. Çok çaba harcadık, başından beri bu davada yer aldık. Bu davanın başından beri, ilk kumpas olayını bilgin bey ve biz telaffuz etmiştik. Epey zaman geçti. Fakat gelinen aşama itibariyle gerek aramalarla ilgili değinmiş olduğumuz usulsüzlüklerin tamamı Cumhuriyet Savcı’sının mütalaasınında da yer aldı, beraat mütalaası talep edildi. Biz müvekkilimizin beraat edeceğine ve adaletin gerçekleşeceğine inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Umarız haftaya da müvekkilimiz de beraat edecek. Beklediğimiz beraat kararı asla delillerin toplanmaması ya da kuvvetli suç şüphesi olmaması bile değil, beklediğimiz beraat kararı, Bilgin Özkaynak’ın bu suçu işlemediği sabit olduğundan beraatine karar verileceğine inancımız sonsuz" dedi.

"KUMPASI KURANLARIN PEŞİNDEN KOŞACAĞIZ"

Sanıkların avukatlarından Kemal Nevzat Güneş ise, "Geldiğimiz nokta itibari ile 4 yılın sonunda mutlu sona çok yaklaştık. 16 Ocak itibari ile dosyaya 7 akademisyenden oluşan bir bilirkişi raporu geldi. O bilirkişi raporunda sahtecilik olduğu belirtildi. Ardından 5 Şubat’ta başka bir bilirkişi raporu geldi, bunda da sahtecilikler biraz daha ortaya çıktı. Dolayısıyla Türk silahlı Kuvvetleri’ne ve Türk devletine karşı yapılmış olan bir kumpas olduğu artık kesinleşti. Bundan sonra burada bitmeyecek tabi. Sanıklar beraat edecek fakat bundan sonra bu kumpası yapanların peşinden koşacağız. Bizim mahkemedeki yerimiz sanık avukatlarından müşteki avukatlığı olarak devam edecek" ifadelerini kaydetti.

"BU MAHKEME HUKUKU UYGULUYOR"

Davanın 2 numaralı sanığı olarak yargılanan emekli albay Coşkun Başbuğ ise, "Anadolu’da bir tabir var, ’Yüze yüze kuyruğuna geldik’ diye. Biz bugün kuyruğa geldik diye düşünüyorduk ama ayın 26’sına kaldı. Dava geç gidiyor ama bu geç kalmışlığın sebebi, şu anki mahkeme heyeti değil, bir önceki mahkeme heyetinin giderayak maksatlı olarak yaptığı ikinci iddianame. Bu mahkeme hukuk neyi gerektiriyorsa onu yaptı, doğrusunu yapıyor. Sanık sayısı çok fazla, bunları değerlendirmek ve karar vermek elbetteki zaman ister. Bizler askeriz, sabırlıyız. Bu kadar bekledik bir hafta daha bekleriz" dedi.

Kaynak: İHA