Zihinsel Engelli Çocuklar Sporla Sosyalleşiyor
MCBÜ tarafından hazırlanan proje kapsamında zihinsel engelli çocuklar, becerilerine yönelik olarak aileleriyle birlikte aldıkları spor eğitimiyle yaşama daha iyi tutunuyor Eğitmen Göbel:'Eğitime ilk geldiğinde iletişim kurmayı beceremeyen çocuğun zaman içerisinde diyalog becerisini artırması, arkadaş edinmesi ve sosyalleşmesine şahit oluyoruz. İmkansız olarak baktıkları gelişimi yaşamaları, çocuğu da ailesini de bizi de mutlu ediyor' Engelli çocuk sahibi Çeliker:'Diğer engelli ailelerin de çocuklarını eve kapatmamalarını, başta spor olmak üzere bütün etkinliklere katılmalarını öneriyorum. Biz artık her şeyi yapabiliyoruz, daha güçlüyüz' MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Çelebi:'Bizim en büyük motivasyon kaynağımız, zihinsel engelli çocuklarımızın ve ailelerinin mutluluğunu görmüş olmak. Üniversite olarak zihinsel engelli bireylere ve ailelerine yönelik etkinliklerimiz artarak devam edecektir'
MCBÜ bünyesinde 'herkese hareket lazım' sloganıyla zihinsel engellilere yönelik hazırlanan proje kapsamında, zihinsel engelli çocuklar aileleriyle birlikte sportif faaliyetlere dahil ediliyor.
Eğitmenliğini ikiz kardeşler Özge ve Müge Göbel'in üstlendiği projede, zihinsel engelli çocuklara, yapacakları aktivite becerileri ve ilgilerine göre aileleriyle birlikte haftada 1 gün MCBÜ Çok Amaçlı Spor Salonu'nda spor yaptırılıyor.
Özge Göbel, sporun bireylerin yaşamına sağlığın yanında sosyal ve psikolojik anlamda olumlu katkılarının olduğunu, zihinsel engelleri nedeniyle geri planda kalan çocukların da yaşama daha iyi tutunmalarını sağlamak amacıyla aileleriyle birlikte bilinçli spor yaptırmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu kapsamda iletişim kurdukları ailelerden olumlu görüş aldıklarıyla bir araya gelerek projeyi hayata geçirdiklerini bildiren Göbel, annesiyle birlikte çocuğa en uygun sportif aktiviteleri tespit ettiklerini ve birlikte programı hazırladıklarını kaydetti.
Eğitimlerde, çocuğa ve annesine direkt fayda sağlayan kişisel antrenmanlar yaptırdıklarını, dans ve çeşitli eğlenceli faaliyetlerde bulunduklarını bildiren Özge Göbel, 'Eğitime ilk geldiğinde iletişim kurmayı beceremeyen çocuğun zaman içerisinde diyalog becerisini artırması, arkadaş edinmesi ve sosyalleşmesine şahit oluyoruz. İmkansız olarak baktıkları gelişimi yaşamaları, çocuğu da ailesini de bizi de mutlu ediyor. Davranışlarda ve iletişimde gözlemlediğimiz inanılmaz gelişmeler hepimizi teşvik ediyor.' dedi.
Projenin ilk etapta 5-10 yaş aralığındaki çocuklara yönelik başlatıldığını, sağlanan gelişmelerden haberdar olan ailelerin yoğun talebi üzerine yaş sınırlamasının esnetildiğini aktaran Göbel, aktivitelere 25 engelli çocuğun katıldığını bildirdi.
Özge Göbel, planlama gereği projenin ilk aşamasının sonuna gelindiğini kaydederek, 'Rektörümüz, yardımcıları ve üniversitemizin engelli bilişim koordinatörünün verdiği destekle bu projemiz devam edecek. Biz olmazsak başka eğitmenler gelecek.' ifadesini kullandı.
Görüştükleri ailelerden bazılarının, çocuklarının evden çıkmak istemediklerinden ve bu nedenle aktivitelere katılamadıklarından şikayet ettiklerini vurgulayan Göbel, bu tür durumlara yönelik olarak ise çocuklara evlerinde sportif aktivite yaptırmaya yönelik hazırlık içerisinde olduklarını kaydetti.
- Aileler çocuklarındaki gelişimden mutlu
Hanife Çeliker, katıldıkları sportif aktiviteler sonrası 6 yaşındaki oğlu Arda'da hızlı bir değişim gözlemlediklerini, çocuğunun artık daha sosyal olduğunu söyledi.
Benzer durumdaki çocuk sahibi ailelerin sıkıntılarını bildiklerini aktaran Çeliker, 'Diğer engelli ailelerin de çocuklarını eve kapatmamalarını başta spor olmak üzere bütün etkinliklere katılmalarını öneriyorum. Biz artık her şeyi yapabiliyoruz, daha güçlüyüz. Ben Arda ile her şeyi öğrendim, bizim için çok iyi oldu.' diye konuştu.
Kızıyla yaklaşık 1 aydır aktivitelere gelen Özlem Atılgan ise 'Sporla enerjilerini atıyor, sakinleşiyor. Büyük faydasını gördük. Çocuğunu eve kapatan aile varsa, hem çocuk hem de kendileri için mutlaka spora getirmelerini isterim.' diyerek tavsiyede bulundu.
- 'Projeler devam edecek'
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında üniversite olarak zihinsel engelli bireylere ve ailelerine yönelik projenin ilgi görmesinden ve olumlu sonuç almalarından dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Projelerine her geçen gün ilgi ve talebin arttığını, eğlenceli şekilde devam ettiğini kaydeden Rektör Çelebi, 'Bizim en büyük motivasyon kaynağımız, zihinsel engelli çocuklarımızın ve ailelerinin mutluluğunu görmüş olmak. Üniversite olarak zihinsel engelli bireylere ve ailelerine yönelik etkinliklerimiz artarak devam edecektir. Projemiz her perşembe günü gönüllü öğretmenlerimizin de katılımıyla devam edecek. Yeni projeler de bundan sonra gündeme gelecektir.' değerlendirmesinde bulundu.