Çorum Belediyesi Sosyal Belediyecilikte Marka Oldu
Çorum Belediyesi, son yıllarda hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projeleri ve insan odaklı belediyecilik hizmetleri ile her kesimin takdir toplamaya devam ediyor.
Gıda Bankası ile ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatırken, evde bakım hizmetiyle kimsesizlerin kimsesi olan Çorum Belediyesi, sosyal belediyecilik alanında hayata geçirdiği engelli ve kadın kültür merkezleri, ‘hoş geldin bebek’, evde bakın hizmetleri gibi insanı merkeze alan örnek projelerle Türkiye’de sosyal değer üreten marka belediyeler arasında yer aldı.
Gıda Bankası’nda gazetecilerle bir araya gelen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, göreve geldikleri günden itibaren Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yapılan faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve Sosyal Yardım İşleri Müdürü Cengiz Özkader ile birlikte Gıda Bankası’nda incelemelerde bulunan Başkan Külcü, vatandaşlarla da sohbet etti.
8 yıllık belediyecilik dönemlerinde iki temel prensiplerinin olduğunu bunlardan birisi insana hizmet, ikincisi ise şehre hizmet olduğunu açıklayan Başkan Külcü, “Aslında yapılan bütün çalışmalar nihayetinde insana hizmetti ama biz burada insana hizmet ifadesiyle yaptığımız çalışmanın sonuçları itibariyle bir kitleye, gruba, kesime dokunduğu hizmet alanlarını kast ediyoruz. Şehre hizmette ise şehrin yolunu, parkını, alt yapısını, hizmet binalarını neyini anlıyorsak genel olarak onları kast ediyoruz. Bunları birbirinden ayırmak mümkün değil. Geçmişten bugüne kadar insan ve mekân ilişkisi birlikte tartışılmış insanın mekanı şekillendirdiği ile ilgili genel bir kabul ortaya çıkmışken aynı zamanda mekanında mekanın da insanı şekillendirdiği ile ilgili genel bir kabul ortaya çıkmıştır.
Görev süresince yaptıkları hizmetler, yakaladıkları hizmet standardı ve kaliteyi gözönüne alındığında Çorum Belediyesini adeta yeniden formatladıklarını ve belediyeyi büyük bir hizmet kervanına dönüştürmeyi başardıklarının altını çizen Başkan Külcü, “Bu büyük bir hizmet alanı, büyük bir koşturmaca. Belediyemiz günün her saati çalışan bir kurum. Yaptığımız işlerin arzuladığımız kadar farkedilmediğini gördük. 8 yıllık belediye tecrübemizle bunu söylüyorum. Çorum belediyesi olarak yaptığımız işlerimizi aylık toplantılarımızla anlatacağı ve hafızalarımızı tazeleyeceğiz. Hizmetlerimizi genel olarak değil müdürlük müdürlük anlatacağız. Bu ay Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüzden başlıyoruz. Sosyal belediyecilik olarak tarif edebileceğimiz çalışmaları yapacağımız hizmetlerin tamamını bu müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. İşimizin içine aşkımızı koyarak yolumuzu yürümeye gayret ettik. Yaptığımız hizmetlerde sosyal belediyecilik konusunda Türkiye’nin en önde gelen belediyelerinden birisi olduk. Cumhurbaşkanımız ve sayın Davutoğlu’ndan iki defa ödül aldık. Bunlar bizim mutlu olduğumuz işler. Sosyal belediyecilikte Türkiye’nin marka belediyesi haline geldik” ifadelerini kullandı.
2009 yılından bugüne kadar ihtiyaç sahiplerine 3.5 milyon liralık gıda yardımında bulunduklarını açıklayan Başkan Külcü, “Görevi devraldığımızda Çorum Belediyesi’nde sosyal belediyecilik olarak ne var diye baktığımızda yılda toplam 2 bin paketten ibaret olan gıda yardımı, festival, ramazan aylarında kurulan çadır ve verilen iftar yemeği. Bunlarda kıymetli hizmetlerdi. 8 yılımızın sonuna geldiğimiz bugünlerde bizde oradan başlayalım. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen bir misyona sahibiz. Bunu aklımızdan çıkarmıyoruz. 2015 yılında Gıda Bankasını hizmete açtık. Aylık 2 bin 300 paket ortalamayla gıda dağıtımı işini bıraktık. İşin niteliği ve niceliği önemli. Kimsesi olmayanların kimsesi olmak için adımları atarken bir yandan da dedik ki biz devletiz. Yaptığımız işte hiçbir kardeşimizin incinmesini arzulamayız. Paket paket gıda dağıtmak yerine market anlayışına döndük. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahipleri şimdi gelip buradan kendilerine tanımlanan kartla alışverişini yapıyorlar. Şuanda 200’den fazla ürün var. Hangi ürüne ne kadar ihtiyacı varsa dilediği kadar alabiliyor. 2008 yılında bugün ki rakamlarla dağıtılan gıdanın toplam maliyeti 200 bin lira iken Çorum Belediyesi’nin bugün yaptığı hizmetin bedeli sadece gıda anlamında 3.5 milyon Türk lirası. Bunun sığınmacılarla ilgili kısmı hariç. Sığınmacılara da aylık bin 100 paket gıda yardımı yapılıyor. Kurban ve ramazan bayramlarında yetim çocuklarımıza bayramlık hediyesi veriyoruz. Son 4 yılda 13 bin 500 yavrumuza her iki bayramda sevinmelerine bayramı daha mutlu keyifli huzurlu geçirmelerinin teminini sağlamak için çalışma yaptık. Ayrıca okullar açılıp mevsim kışa döndüğünde çocuklarımıza kaban ve bot yardımlarında bulunduk” şeklinde konuştu.
En çok huzur bulduğu, sosyal belediyecilikte en çok sevindiği hizmetlerden birisinin de evde bakım ve temizlik hizmeti olduğunu anlatan Başkan Külcü, şunları söyledi; “Evladı olmayan, kendine sahip çıkmayan, komşularının yardımda geciktiği şehrimizde yaşayan kim varsa ekiplerimizi hazırladık ve halen 445 evin düzenli temizliğini yapıyoruz. Yani 700’e yakın kişi bu hizmetten faydalanıyor. Ayrıca ‘Hoşgeldin Bebek’ diye bir uygulamamız var. Gönül alan bir iştir. Mutluluğu sevinci yaşatan bir hizmetimiz. Doğum yapan kadınlarımızı ziyaret ederek bebeklerinin 40’ı çıktığında onlara bir Bebek Battaniyesi hediye ediyoruz. Ekiplerimiz bizlerden de selam götürüyorlar. Bu battaniyelerin çoğu emin olan saklıyorlardır. Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz. Her ay en az 300-350 doğum oluyor. Yılda 3 bin 500-4 bin arasında çocuğumuza bunları hediye ediyoruz. Bugüne kadar 12 bin 600 ailenin kapısını çalmışız. Ayrıca uzun yıllardır devam eden bir sünnet geleneğimiz vardı. Her yıl 400-500 çocuğumuzu sünnet ettiriyorduk. Bizden önce de devam eden bu süreci geçen yıl sonlandırdık. Hükümetimizin aldığı bir karar ile artık sünnetler hastanelerde daha hijyenik koşullarda işinin uzmanı hekimlerce yapılıyor. Nikah sarayımızın açılışı nedeniyle ile bir kez toplu nikah töreni düzenledik. Yuva kurmak için mali imkanları olmayan kişilerin yuvasını kurduk. Belediye olarak anne babaları ayrı çocuklarımızın kaldığı iki Sevgi Evinin tefrişatını da yaptık.
Sığınmacılara yönelik hizmetlerimiz devam ediyor. Allah kimseyi yurdundan ocağından etmesin. Gerçekten zor şartlar altında yaşayan insanlar. Gece geç saatlerde bile olsa ne ihtiyaçları varsa ulaştırıyoruz. Bu hizmeti ensar ruhu ile yapıyoruz. Bu onların istediği bir kader değildi. Camilerin temizliği hizmetimiz sürüyor. Çorum’da 110 cami bulunuyor. Bunlar arasında kurumlardaki mescitleri çıkarsak geriye 86 cami kalıyor. Bu camileri düzenli olarak temizliyoruz. Mayıs ayından beri her camiyi en az 1 kez temizledik. Bazılarına yerine göre daha fazla temizliği yapıldı. Ayrıca tüm camilerin abdesthane ve tuvaletlerinin bakım onarımını yapmaya başladık. İki yıldır sürdürüyoruz. Gelecek yıl hepsini bitirmeyi hedefliyoruz. Camilerin ihtiyacı ne ise karşılanıyor. Ramazan ayı bizim için büyük bir buluşma ayıdır. Rahmeti ve bereketi üzerimize çökün bu ay yorgunluğa rağmen mutlu hizmetleri yerine getiriyoruz. Ramazan ayında iftar çadırımızda her gün bin 200 kişiye iftarlar veriyoruz. Ayrıca son yıllarda mahallelerde büyük buluşmalar yaparak 20-25 bin kişiyle buluşuyoruz, Orada bizi yan yana getiren şey içtiğimiz çay, çorba değil, Ama insanlar orada muhabbet ve kucaklaşmak için akın ediyor. Biçim için asıl olan budur. Gönül kapısını açmak, gönüllere girebilmek ve orada kalabilmek bizim için daha mühimdir. Engelli kardeşlerimize yönelik çalışmalarımızı da hız kesmeden sürdürüyoruz. Bugüne kadar 520 kardeşimize ihtiyacı olan engelli aracını dağıttık. Gerçekten ihtiyacı olduğunu tespit edeceğimiz yarın bize kim başvurursa başvursun beyaz baston, engelli aracı ne gibi talebi varsa hemen yerine getiriliyor. Şu an bekleyen bir talep yok. Ayrıca yaptığımız Engelli Eğitim Merkezi ülkeye örnek bir projedir,. Burada yaşanan ilginç hikayeler ve hayatlar var. Yaptığımız işlerin bereketi bunlar. Bir de daha ağır engelliler için Buhara Kültür Merkezi içinde bir iyileştirme merkezimiz var. Ailelerinin de eve hapsolmasına sebep olan ağır engellilerimizi evlerinden sabah alarak akşama kadar hem tedavilerini yapıyoruz hem de ailelerine boş zaman kazandırıyoruz. Allah bu yavrularımızın sayısını azaltsın devletimizin de imkanlarını artırsın”
Bu hizmetlerin yanında Bosna’da ikinci dil olarak Türkçe’yi seçen çocuklara çanta ve çeşitli kırtasiye malzemeleri hediye ettiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü; “Bosna’yı kendimiz de ziyaret ederek bu hediyeleri takdim ettik. İlk etapta 4 bin 500 hediye yollanmıştı. Bu rakamı 6 bine çıkarmamızı istediler ve Bin 500 tane daha yolladık., Orada Yunus Emre Vakfı’nda görev yapan bir Çorumlu hemşehrimiz bu yardımların ardından Türkçeyi ikinci dil olarak seçenlerin sayısında büyük bir artış olduğunu bize bildirdi. O topraklar bizim gönül bağımızın olduğu bir coğrafyadır. Orayı ihmal etme lüksümüz yoktur. Zira Bosna Hersek’in Bilgi Kralı büyük devlet adamı Aliya İzzetbegoviç’in vefatından bir süre önce zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaretinde "Bosna’mı koruyun, Bosna’ma sahip çıkın" dediğini biliyoruz. Hala Osmanlı adına ezan okunan ve Osmanlı sancakları bulunan Bosna’ya sahip çıkmak boynumuzun borcudur”
Kaynak: İHA
Gıda Bankası’nda gazetecilerle bir araya gelen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, göreve geldikleri günden itibaren Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yapılan faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül ve Sosyal Yardım İşleri Müdürü Cengiz Özkader ile birlikte Gıda Bankası’nda incelemelerde bulunan Başkan Külcü, vatandaşlarla da sohbet etti.
8 yıllık belediyecilik dönemlerinde iki temel prensiplerinin olduğunu bunlardan birisi insana hizmet, ikincisi ise şehre hizmet olduğunu açıklayan Başkan Külcü, “Aslında yapılan bütün çalışmalar nihayetinde insana hizmetti ama biz burada insana hizmet ifadesiyle yaptığımız çalışmanın sonuçları itibariyle bir kitleye, gruba, kesime dokunduğu hizmet alanlarını kast ediyoruz. Şehre hizmette ise şehrin yolunu, parkını, alt yapısını, hizmet binalarını neyini anlıyorsak genel olarak onları kast ediyoruz. Bunları birbirinden ayırmak mümkün değil. Geçmişten bugüne kadar insan ve mekân ilişkisi birlikte tartışılmış insanın mekanı şekillendirdiği ile ilgili genel bir kabul ortaya çıkmışken aynı zamanda mekanında mekanın da insanı şekillendirdiği ile ilgili genel bir kabul ortaya çıkmıştır.
Görev süresince yaptıkları hizmetler, yakaladıkları hizmet standardı ve kaliteyi gözönüne alındığında Çorum Belediyesini adeta yeniden formatladıklarını ve belediyeyi büyük bir hizmet kervanına dönüştürmeyi başardıklarının altını çizen Başkan Külcü, “Bu büyük bir hizmet alanı, büyük bir koşturmaca. Belediyemiz günün her saati çalışan bir kurum. Yaptığımız işlerin arzuladığımız kadar farkedilmediğini gördük. 8 yıllık belediye tecrübemizle bunu söylüyorum. Çorum belediyesi olarak yaptığımız işlerimizi aylık toplantılarımızla anlatacağı ve hafızalarımızı tazeleyeceğiz. Hizmetlerimizi genel olarak değil müdürlük müdürlük anlatacağız. Bu ay Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüzden başlıyoruz. Sosyal belediyecilik olarak tarif edebileceğimiz çalışmaları yapacağımız hizmetlerin tamamını bu müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. İşimizin içine aşkımızı koyarak yolumuzu yürümeye gayret ettik. Yaptığımız hizmetlerde sosyal belediyecilik konusunda Türkiye’nin en önde gelen belediyelerinden birisi olduk. Cumhurbaşkanımız ve sayın Davutoğlu’ndan iki defa ödül aldık. Bunlar bizim mutlu olduğumuz işler. Sosyal belediyecilikte Türkiye’nin marka belediyesi haline geldik” ifadelerini kullandı.
2009 yılından bugüne kadar ihtiyaç sahiplerine 3.5 milyon liralık gıda yardımında bulunduklarını açıklayan Başkan Külcü, “Görevi devraldığımızda Çorum Belediyesi’nde sosyal belediyecilik olarak ne var diye baktığımızda yılda toplam 2 bin paketten ibaret olan gıda yardımı, festival, ramazan aylarında kurulan çadır ve verilen iftar yemeği. Bunlarda kıymetli hizmetlerdi. 8 yılımızın sonuna geldiğimiz bugünlerde bizde oradan başlayalım. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen bir misyona sahibiz. Bunu aklımızdan çıkarmıyoruz. 2015 yılında Gıda Bankasını hizmete açtık. Aylık 2 bin 300 paket ortalamayla gıda dağıtımı işini bıraktık. İşin niteliği ve niceliği önemli. Kimsesi olmayanların kimsesi olmak için adımları atarken bir yandan da dedik ki biz devletiz. Yaptığımız işte hiçbir kardeşimizin incinmesini arzulamayız. Paket paket gıda dağıtmak yerine market anlayışına döndük. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahipleri şimdi gelip buradan kendilerine tanımlanan kartla alışverişini yapıyorlar. Şuanda 200’den fazla ürün var. Hangi ürüne ne kadar ihtiyacı varsa dilediği kadar alabiliyor. 2008 yılında bugün ki rakamlarla dağıtılan gıdanın toplam maliyeti 200 bin lira iken Çorum Belediyesi’nin bugün yaptığı hizmetin bedeli sadece gıda anlamında 3.5 milyon Türk lirası. Bunun sığınmacılarla ilgili kısmı hariç. Sığınmacılara da aylık bin 100 paket gıda yardımı yapılıyor. Kurban ve ramazan bayramlarında yetim çocuklarımıza bayramlık hediyesi veriyoruz. Son 4 yılda 13 bin 500 yavrumuza her iki bayramda sevinmelerine bayramı daha mutlu keyifli huzurlu geçirmelerinin teminini sağlamak için çalışma yaptık. Ayrıca okullar açılıp mevsim kışa döndüğünde çocuklarımıza kaban ve bot yardımlarında bulunduk” şeklinde konuştu.
En çok huzur bulduğu, sosyal belediyecilikte en çok sevindiği hizmetlerden birisinin de evde bakım ve temizlik hizmeti olduğunu anlatan Başkan Külcü, şunları söyledi; “Evladı olmayan, kendine sahip çıkmayan, komşularının yardımda geciktiği şehrimizde yaşayan kim varsa ekiplerimizi hazırladık ve halen 445 evin düzenli temizliğini yapıyoruz. Yani 700’e yakın kişi bu hizmetten faydalanıyor. Ayrıca ‘Hoşgeldin Bebek’ diye bir uygulamamız var. Gönül alan bir iştir. Mutluluğu sevinci yaşatan bir hizmetimiz. Doğum yapan kadınlarımızı ziyaret ederek bebeklerinin 40’ı çıktığında onlara bir Bebek Battaniyesi hediye ediyoruz. Ekiplerimiz bizlerden de selam götürüyorlar. Bu battaniyelerin çoğu emin olan saklıyorlardır. Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz. Her ay en az 300-350 doğum oluyor. Yılda 3 bin 500-4 bin arasında çocuğumuza bunları hediye ediyoruz. Bugüne kadar 12 bin 600 ailenin kapısını çalmışız. Ayrıca uzun yıllardır devam eden bir sünnet geleneğimiz vardı. Her yıl 400-500 çocuğumuzu sünnet ettiriyorduk. Bizden önce de devam eden bu süreci geçen yıl sonlandırdık. Hükümetimizin aldığı bir karar ile artık sünnetler hastanelerde daha hijyenik koşullarda işinin uzmanı hekimlerce yapılıyor. Nikah sarayımızın açılışı nedeniyle ile bir kez toplu nikah töreni düzenledik. Yuva kurmak için mali imkanları olmayan kişilerin yuvasını kurduk. Belediye olarak anne babaları ayrı çocuklarımızın kaldığı iki Sevgi Evinin tefrişatını da yaptık.
Sığınmacılara yönelik hizmetlerimiz devam ediyor. Allah kimseyi yurdundan ocağından etmesin. Gerçekten zor şartlar altında yaşayan insanlar. Gece geç saatlerde bile olsa ne ihtiyaçları varsa ulaştırıyoruz. Bu hizmeti ensar ruhu ile yapıyoruz. Bu onların istediği bir kader değildi. Camilerin temizliği hizmetimiz sürüyor. Çorum’da 110 cami bulunuyor. Bunlar arasında kurumlardaki mescitleri çıkarsak geriye 86 cami kalıyor. Bu camileri düzenli olarak temizliyoruz. Mayıs ayından beri her camiyi en az 1 kez temizledik. Bazılarına yerine göre daha fazla temizliği yapıldı. Ayrıca tüm camilerin abdesthane ve tuvaletlerinin bakım onarımını yapmaya başladık. İki yıldır sürdürüyoruz. Gelecek yıl hepsini bitirmeyi hedefliyoruz. Camilerin ihtiyacı ne ise karşılanıyor. Ramazan ayı bizim için büyük bir buluşma ayıdır. Rahmeti ve bereketi üzerimize çökün bu ay yorgunluğa rağmen mutlu hizmetleri yerine getiriyoruz. Ramazan ayında iftar çadırımızda her gün bin 200 kişiye iftarlar veriyoruz. Ayrıca son yıllarda mahallelerde büyük buluşmalar yaparak 20-25 bin kişiyle buluşuyoruz, Orada bizi yan yana getiren şey içtiğimiz çay, çorba değil, Ama insanlar orada muhabbet ve kucaklaşmak için akın ediyor. Biçim için asıl olan budur. Gönül kapısını açmak, gönüllere girebilmek ve orada kalabilmek bizim için daha mühimdir. Engelli kardeşlerimize yönelik çalışmalarımızı da hız kesmeden sürdürüyoruz. Bugüne kadar 520 kardeşimize ihtiyacı olan engelli aracını dağıttık. Gerçekten ihtiyacı olduğunu tespit edeceğimiz yarın bize kim başvurursa başvursun beyaz baston, engelli aracı ne gibi talebi varsa hemen yerine getiriliyor. Şu an bekleyen bir talep yok. Ayrıca yaptığımız Engelli Eğitim Merkezi ülkeye örnek bir projedir,. Burada yaşanan ilginç hikayeler ve hayatlar var. Yaptığımız işlerin bereketi bunlar. Bir de daha ağır engelliler için Buhara Kültür Merkezi içinde bir iyileştirme merkezimiz var. Ailelerinin de eve hapsolmasına sebep olan ağır engellilerimizi evlerinden sabah alarak akşama kadar hem tedavilerini yapıyoruz hem de ailelerine boş zaman kazandırıyoruz. Allah bu yavrularımızın sayısını azaltsın devletimizin de imkanlarını artırsın”
Bu hizmetlerin yanında Bosna’da ikinci dil olarak Türkçe’yi seçen çocuklara çanta ve çeşitli kırtasiye malzemeleri hediye ettiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü; “Bosna’yı kendimiz de ziyaret ederek bu hediyeleri takdim ettik. İlk etapta 4 bin 500 hediye yollanmıştı. Bu rakamı 6 bine çıkarmamızı istediler ve Bin 500 tane daha yolladık., Orada Yunus Emre Vakfı’nda görev yapan bir Çorumlu hemşehrimiz bu yardımların ardından Türkçeyi ikinci dil olarak seçenlerin sayısında büyük bir artış olduğunu bize bildirdi. O topraklar bizim gönül bağımızın olduğu bir coğrafyadır. Orayı ihmal etme lüksümüz yoktur. Zira Bosna Hersek’in Bilgi Kralı büyük devlet adamı Aliya İzzetbegoviç’in vefatından bir süre önce zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaretinde "Bosna’mı koruyun, Bosna’ma sahip çıkın" dediğini biliyoruz. Hala Osmanlı adına ezan okunan ve Osmanlı sancakları bulunan Bosna’ya sahip çıkmak boynumuzun borcudur”