Burundi'de Hayvancılık TİKA İle Canlanıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde Burundi Tarım Bakanlığında görevli 8 veteriner hekime yönelik Türkiye’de uygulamalı eğitim programı düzenlendi.

Burundi'de Hayvancılık TİKA İle Canlanıyor
TİKA ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarından oluşan bir heyet, Burundi’de hayvancılık alanında sağlanabilecek katkılar hususunda incelemelerde bulundu. Çalışmalar akabinde ilk etapta Burundi Ulusal Suni Tohumlama Merkezi’ndeki personelin teknik kapasitelerinin arttırılması amacıyla merkezde çalışan veteriner hekimler için Türkiye’de eğitim programı düzenlendi.

TİKA ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitim projesi kapsamında Lalahan’daki tesislerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi; yem üretim ve depolama; sığırlarda embriyo üretimi, depolanması ve nakli ile suni tohumlama uygulamaları konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Polatlı Tarım İşletmesine yapılan teknik gezide ise modern sağmal hayvan ahırları, sağım sistemleri ve sürü yönetimi programları ve uygulamaları, küçükbaş hayvanlar için ağıl, sağım sistemleri ve hububat tohumlarının üretimi, depolanması ve paketlenmesi konularında Türkiye’deki uygulamalara dair bilgi verildi.

Hayvan hastalıklarının teşhisi ve hayvanlara uygulanan aşıların üretim süreçlerinin uygulamalı olarak gösterilmesi amacıyla Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ziyaret edilirken, ayrıca ziyaret edilen bir firmada da hayvan kayıt sistemleri ve küpe üretim aşamaları incelendi. Eğitim programı sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Devam etmesi öngörülen proje ile Burundi’de hayvan hastalıkları ile mücadele, modern usullerle hayvan yetiştiriciliği ve suni tohumlama alanlarında nitelikli personel ihtiyacının giderilerek, hayvancılık sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Kaynak: İHA